Forward icon

Samordningsförbundets dag 23/10

Som tidigare år arrangeras en samordningsförbundsdag i oktober.
Nytt för i år är att dagen äger rum i Sjuhärad & för Sjuhärad.
Detaljerat program presenteras efter sommaren,
men vik dagen redan nu.

Personal i verksamheter, handläggare och beslutsfattare inbjuds till en dag som ska ge nya infallsvinklar och energi till vidareutveckling av samverkan kring den målgrupp som förbundet verkar för.
Viktiga föreläsningar och workshop står på programmet som presenteras efter sommaren.

Nytt för i år är att dagen ääve är forum för samråd om budget och verksamhetsplan- kanske extra intressant för sjuhärads politiker.

Boka 23/10 för samordningsförbundets dag!

Stöd till sociala företag

Senaste verksamhetsidén från styrelsen är stöd till sociala företag. Nyligen träffades några av de 5-10 sociala företag som finns i Sjuhärad. Målet var att diskutera förbundets riktade tjänster. Arbetsintegrerande sociala företag erbjuds särskilt stöd i förbundets senaste satsning. Dessa företag är organisatoriskt fristående från offentlig verksamhet och har övergripande som ändamål att människor som har stora svårigheter att få och/eller behålla ett arbete ska integreras i arbetsliv och samhälle. Dessutom skapas delaktighet för medarbetarna genom ägande eller avtal, och vinster ska återinvesteras för att gynna huvudändamålet. Hjälp till självhjälp är ett sätt att beskriva de sociala företagen och 400tkr har avsatts till detta avseende 2013. 


Mer om de sociala företagens behov finns i mars protokoll/bilaga. I maj protokollet finns styrelsens beslut om detta nya anslag och rapport för övriga verksamheter under kvartal 1.

Krutrepresentanter åter från Tyskland

Tre svenska representanter anländer till konferens i Tyskland

Tredje gruppen av deltagare inom projekt Krut har nyss återvänt till Sverige efter tre veckors praktik utomlands. Nio deltagare har med support av två KRUT-coacher gjort praktik i Wernigerode i Tyskland, inom skiftande arbeten som bibliotek, dagligvaruaffär, djurpark och tryckeri. Åter i Sjuhärad visade gruppen bilder och berättade om resan.

Alla bekräftar nya erfarenheter som inte kunnat vinnas i Sverige. Ihop med ett kraftuttryck sägs att det nu känns enkelt att jobba i Sverige!
Under praktiktiden hölls en transnationell konferens i Magdeburg, 28-29 maj. Det tyska ESFprojektet IdA Sachsen-Anhalt arrangerade och Sjuhärads samordningsförbunds  projektledning och deltagare var där.

Deltagare från Sverige minglar med representanter från andra länder.

Deltagare från Sverige minglar med andra länders representanter. 

I samband med konferensdeltagandet, efter en veckas praktik i Tyskland, intygade en deltagare att ”vi lär oss mycket -både kulturellt och språkligt. Att åka och bo i grupp gör att jag måste ta ansvar för mig själv men även för oss gemensamt. Rent psykiskt mår jag idag mycket bättre än jag gjorde innan vi lämnade Sverige.
Så mycket positivt har hänt på kort tid!”

Med stolthet kan konstateras att deltagarna på ett bra sätt representerat KRUT, Sjuhärads samordningsförbund och Sverige. 
Var och en har efter bästa förmåga bidragit på sina praktikplatser och med att berätta om Sverige och ta del av den tyska kulturen. 

Att ha klarat av eventuell rädsla inför resan och en och annan tålamodsprövande situation under resans gång gör samtliga mera motiverade och rustade till arbete på hemmaplan. Alla verkar glada att ha tagit chansen…
Internetanslutningen har inte fungerat tillfredsställande i Tyskland, men det finns ändå viss dokumentation för den som vill läsa mer på tysklandskrut.blogg.se

Bedömningsteam

Gemensam kraft med människans möjligheter i fokus har
Arbetsförmedling, Försäkringskassa, Hälso &-sjukvård och kommuner genom samordningsförbundet. Insatserna ska komplettera det som sker genom respektive parts uppdrag.

Ett av parternas egna uppdrag kring rehabilitering tillbaka till arbete är ”sjukskrivningsmiljarden”. Sedan 2006 har regeringen gett anslag som finansierar särskilda bedömningsteam inom vården och rehab-koordinatorer som kan följa upp remissvar etc.  I bedömningsteamet arbetar läkare, psykolog, arbetsterapeut och sjukgymnast tillsammans för att öka patientens förmåga och värdera behov av rehabilitering. 

Syftet med bedömningsteam är att vara en stödresurs för behandlande läkare, ge förslag på diagnos, bedöma funktions- och aktivitetsförmåga samt ge förslag på åtgärder för ökad funktions- och aktivitetsförmåga. Precis som i många andra insatser handlar det om att att lyfta fram och fokusera på de resurser som finns hos respektive person.

Både hos respektive förbundsmedlem och med förbundets gemensamma resurser görs alltså olika insatser som ska gynna människor att återfå, förbättra och behålla sina möjligheter till egen försörjning och bättre livskvalitet.

På hemsidan finns mer om regionens bedömningsteam och om förbundets gemensamma aktiviteter.

Se en film och ha en trevlig sommar!

När förbundet ordnade en föreläsning med Jonas Helgesson den 4 december var Stadsteatern i Borås fullsatt.
För de som inte såg föreläsningen kommer nu chansen … Det finns nämligen en film från föreläsningen och den rekommenderas att se oavsett om man är deltagare eller personal!

På den ”klok-roliga” föreläsningen gavs bland annat jämförelsen om att en mobil inte laddar sig själv bara för att vi säger åt den. Det krävs rätt förutsättningar… och likadant är det med människor.

Jag lånar Jonas metafor och hälsar till all personal i samverkan och verksamheter: som är med där i processen, som är som ”mobilladdare” åt de personer som behöver många myndigheters stöd.
  
Hoppas att en skön sommar kan vara till hjälp att ladda era batterier till kraft för fortsatt utveckling av samverkan!
Filmen skickas nu till alla förbundsfinansierade aktiviteter för att kunna ses av deltagare och personal. Om du inte kan ta del av filmen genom dessa så kontakta förbundet för att få en egen kopia.