Friday November 25, 2011
Boekpresentatie Joseph Semah
Omslag publicatie (ontwerp: Wout de Vringer)
vrijdag 2 december 2011
In samenwerking met het Genootschap Nederland Duitsland wordt op vrijdagmiddag 2 december om 16.00 uur het boek Joseph Semah / Tracing Martin Heidegger’s hut and Paul Celan’s clouds: […] gepresenteerd.
De publicatie, met bijdragen van Arie Hartog, Awee Prins, Joseph Semah en Felix Villanueva, verschijnt ter gelegenheid van de gelijknamige tentoonstelling in GEMAK (te zien tot en met 30 december 2011).
De presentatie wordt ingeluid door een openbaar gesprek tussen de kunstenaar Joseph Semah en René ten Bos, hoogleraar Filosofie en Organisatie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Het boek is mede dankzij Willem Baars Projects tot stand gekomen en is te koop in GEMAK voor € 12,50 (of te bestellen via www.gemak.org, info@gemak.org).
Na de presentatie is er gelegenheid het boek te laten signeren door de kunstenaar. U bent van harte welkom!
______________________________________________
Ga naar de webshop van GEMAK voor meer informatie over onze andere publicaties: Generation 9/11, DNA WERK[T] en De Vluchtkoffer Van Livinus
Terug naar boven
Performance Joseph Semah
Terug naar boven
Hoogtij #27
Hoogtij #26 - Topp&Dubio De Lancering (foto: Dana laMonda)
vrijdag 25 november / 18.00 - 23.00 uur
Het HOOGTIJ-programma in Vrije Academie / GEMAK:
-
Vrij Hoog: speciale HOOGTIJ-selectie met werk van deelnemers Vrije Academie: Manuela Viezzer & Angelika Hasse
-
Te Gast: BARACCA: ALTAR (Frans van Lent, Twan Bastiaansen, Yvo van der Vat, Ibrahim R., Ineke)
-
Hoogtij-filmpje van Evi Renieri te zien in de Flex
-
en natuurlijk in GEMAK: Joseph Semah: Tracing Martin Heidegger's hut and Paul Celan's clouds
Meer informatie: www.hoogtij.net
Terug naar boven
Concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen
Maarten Mourik, Zandloper
vrijdag 25 november 14.00 - 17.00 uur
Lezing door Humphrey Ottenhof
Van 1963 tot in de jaren 80 presenteerde een aantal dichters zich met concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen. Zij deden dat met de voortvarendheid van een jonge generatie die grenzen wil slechten. Van hen mocht het onderscheid tussen de kunsten vervallen, in het bijzonder die tussen dichtkunst enerzijds en beeldende kunst, muziek en theater anderzijds. Voor hen waren taal en teken gelijk en zij beriepen zich bij dat standpunt op voorvaderen van de klassieke oudheid tot de avant-garde van de twintigste eeuw.
Hans Clavin, Herman Damen, Pier van Dijk, Mark Insingel, Robert Joseph, Ton Luiting, Peter Meijboom, Maarten Mourik, Nahl Nucha, G.J. de Rook, Paul de Vree, Herman de Vries en Frans Vanderlinde komen slechts in de marge van de literatuurgeschiedenis voor. Hoe komt het dat hen zo'n marginale beeldvorming ten deel is gevallen terwijl hun initiatieven alle aanleiding boden voor meer respons en dientengevolge ook voor meer bekendheid.
Humphrey Ottenhof promoveerde in 2005 op een proefschrift over concrete en visuele poëzie in Nederland en Vlaanderen. Hij onderhoudt intensief contact met de kleine groep wetenschappelijke specialisten op dit gebied in de wereld.
- lees verder -
toegang gratis
Terug naar boven
Rakhi Peswani
Werk van Rakhi Peswani
Donderdag 1 december, 16.00 uur: Lezing in Flexruimte Vrije Academie; om 17.00 uur Opening expositie Bodies/Subterrain (Eurydice and Sita) in VA Achter.
De expositie zal te zien zijn t/m 4 december.
De Indiase beeldend kunstenaar Rakhi Peswani is sinds september te gast in Den Haag op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag om drie maanden te werken en te reageren op de culturele verwevenheid in Den Haag.
In de Vrije Academie zal zij een lezing geven over de ontwikkelingen en thema’s in haar werk en haar ervaringen in Den Haag. In VA Achter is een expositie van het textiele werk dat zij hier ontwikkelde: Bodies/ Subterrain (Eurydice and Sita), een werk dat in Den Haag verschillende stadia doormaakte. Het begon met 'Map from Down Below - Re-living Eurydice' - een opera-installatie die ontstond uit de dialoog tussen twee kunstenaars, Rakhi Peswani zelf en Miranda Lakerveld, operaregisseur uit Amsterdam. Dit werkproces ontwikkelde zich verder tot een installatie, Bodies / Subterrain,
die door kijken en het aangaan van interacties op verschillende locaties in de stad Den Haag nieuwe vormen aanneemt met vooral aandacht voor het niet beschreven gedeelte van de levens van twee mythologische personages: Eurydice en Sita. Beiden werden in de mythe verdreven naar 'andere werelden'. Hun verhaal inspireert Peswani om haar Eurydice en Rama een tijdelijke plek te geven uit 'de schaduw'.
Rakhi Peswani werkt als gastdocent aan de beeldende kunst afdeling van de Universiteit van Hyderabad, India. Haar werk was onlangs nog te zien tijdens de tentoonstelling Matters Under the Skin bij de Guild Art Gallery, als onderdeel van de Hong Kong International Art Fair.
Toegang gratis (vrijwillige bijdrage is welkom)
Terug naar boven
Egbert Jacobs: Oost-Berlijns Dagboek
Woensdag 7 december, 18.30uur
Egbert Jacobs in gesprek met Beatrice de Graaf over zijn boek: Oost-Berlijns Dagboek - De laatste dagen van de DDR
Egbert Jacobs, de laatste Nederlandse ambassadeur in Oost-Berlijn, heeft op 9 november 1989 de val van de Berlijnse Muur van dichtbij meegemaakt. In deze turbulente tijden hield hij tussen maart 1989 en oktober 1990 een dagboek bij, een ooggetuigenverslag van de laatste stuiptrekkingen van communistisch Oost-Duitsland en de onvoorziene snelle eenwoording van Oost- en West-Duitsland. Betrokken, maar ook met ironische distantie schrijft Jacobs over ‘Bürgerinitiative', onderhandelingen tussen de grootmachten van toen, de slagvaardigheid van Helmut Kohl, de rol van Michaïl Gorbatsjov en nog veel meer.
Egbert Jacobs (1945) was voorafgaand aan 'Berlijn' secretaris-generaal van het ministerie van buitenlandse zaken. Na Oost-Berlijn was hij o.m. ambassadeur te Helsinki, werkte voor de CVSE te Wenen, bij de OESO te Parijs. In 2009 sloot hij zijn diplomatieke loopbaan af in Rome.
Beatrice de Graaf (1976) is als Universitair Hoofddocent en onderzoeker verbonden aan het Centre for Terrorism and Counterterrorism. Zij schreef o.a. Theater van de Angst - de strijd tegen terrorisme in Nederland, Duitsland, Italie en Amerika (Uitgeverij Boom, 2010).
In samenwerking met Genootschap Nederland Duitsland.
Terug naar boven
Elders: André Kruysen winnaar Ouborg Prijs 2011
André Kruysen
André Kruysen (Begeleider Vrije Academie)
UPRISING AS PASSAGE
Gemeentemuseum Den Haag
26 november 2011 t/m 18 maart 2012
De Ouborg Prijs 2011 is toegekend aan André Kruysen. De gemeente Den Haag kent deze tweejaarlijks prijs toe aan André Kruysen omdat zijn werk van een constante en hoge kwaliteit is, zijn manier van werken authentiek is; en omdat hij een inmiddels consistent oeuvre heeft opgebouwd. Kruysen zoekt voortdurend naar verdieping van zijn werk. Hij is actief in de Haagse kunstwereld, als exposant, als steun en toeverlaat voor collega's, als curator en docent. De toekenning bestaat uit een geldbedrag, een tentoonstelling in het Gemeentemuseum Den Haag en een publicatie verzorgd door Stroom Den Haag. In de publicatie 'André Kruysen Ouborg Prijs 2011' wordt een uitgebreid beeld geschetst van het gevarieerde oeuvre van de laureaat.
André Kruysen was vorig jaar begeleider op de Vrije Academie en geeft in het voorjaar van 2012 een Masterclass.
- meer informatie -
Terug naar boven
Educatie in GEMAK
Educatieprogramma tijdens Joseph Semah's tentoonstelling in GEMAK
Bij tentoonstellingen van GEMAK wordt een educatief programma (bestaande uit een lesbrief en een kijkwijzer) aangeboden als een extra aanvulling op tentoonstellingsbezoek voor leerlingen middelbaar onderwijs en studenten hoger beroepsonderwijs. Ook is het educatieve programma met deskundige begeleiding beschikbaar voor bedrijven. Voor meer informatie en afspraken: info@vrijeacademie.org , telefoonnummer: 070-3638968.
Neem voor meer informatie contact op met: info@vrijeacademie.org.
Terug naar boven
Websites & Sociale netwerken
openening tentoonstelling Joseph Semah (foto: Erik van 't Hoog)
www.vrijeacademie.org / www.gemak.org
Op de muurkrant in de publieke ruimte van de Vrije Academie en GEMAK is alle actuele informatie terug te vinden.
Meer informatie over het programma van de Vrije Academie zoals deelnemerschap, DNA, Projectruimte, Kick-Offs, workshops, Studium Generale, Artists-in-Residence, tentoonstellingen, lezingen & debatten in GEMAK etc. is te vinden op onze website.
Heb je ons al gevonden op Facebook, Linkedin en Twitter?
Terug naar boven
Newsletter: English version
Joseph Semah's performance during the exhibition opening, November 5th
GEMAK exhibition, November 5th - December 30th, 2011
Joseph Semah, Tracing Martin Heidegger’s hut and Paul Celan’s clouds
The exhibition was opened on Saturday November 5th, 2011. A short film (made by Gerard Holthuis) of Joseph Semah's opening performance can be viewed via the GEMAK website.
On Friday, December 2nd at 4 pm a book, in Dutch, on Joseph Semah's exhibition (€ 12.50) will be launched at GEMAK. The artist will be present to sign copies of the book.
Courtesy of: Willem Baars Projects
- read more -
______________________________________________
Hoogtij #27
Friday, November 25th, 6 - 11 pm
Tour past hotspot art galleries in The Hague's city centre. GEMAK is the starting point of Hoogtij (6 pm soup available).
This Hoogtij at Vrije Academie/GEMAK:
- Vrij Hoog: special HOOGTIJ selection of Vrije Academie participants' work: Manuela Viezzer & Angelika Hasse
- Special Guests: BARACCA: ALTAR (Frans van Lent, Twan Bastiaansen, Yvo van der Vat, Ibrahim R., Ineke)
- Hoogtij movie made by Evi Renieri will be shown in the 'Flex'
- and of course at GEMAK: Joseph Semah: Tracing Martin Heidegger's hut and Paul Celan's clouds
Please visit: www.hoogtij.net for more information.
_____________________________________________
Work Presentation and exhibition by Rakhi Peswani Thursday, December 1st, from 4 pm (exhibition until December 4th)
From mid-September until December 14th, Rakhi Peswani, visual artist from Hyderabad in India, is a guest of Kosmopolis Den Haag as artists in residence.
On December 1st, 2011 at 4pm, she will present her work in the Vrije Academie ‘Flex space’ and talk about themes and developments in her work and her experiences in The Hague. In ‘VA Achter’ there will be an exhibition of the textile art work Bodies/ Subterrain (Eurydice and Sita) that she developed while working in The Hague. The work went through several stages, it started out as an opera installation “'Map from Down Below - Re-living Eurydice'” (a dialogue between two artists: Peswani and Amsterdam based opera director Miranda Lakerveld) and evolved into a physical setting, an on-going installation that keeps developing through viewing and interactions at various locations in the city of The Hague. Bodies / Subterrain
is about the unwritten and ignored part of the lives of two mythological characters: Eurydice and Sita, both expelled to ‘other worlds’ in the narratives of respectively Orpheus and Rama. Their experiences of being cast into the ‘shadows’ have inspired Peswani to provide them with temporary 'sites of being'.
Rakhi Peswani also works at the Guest Faculty of the Hyderabad Central University’s Fine Arts Department, India. Recently, her own work was shown in the exhibition Matters Under the Skin at the Hong Kong International Art Fair.
Admission Free
______________________________________________
Website and Social Networks
www.vrijeacademie.org and www.gemak.org
More information about becoming a participant, DNA, Project Space, Kick-Offs, Studium Generale, Artists-in-Residence, lectures & debates, GEMAK etc. can be found on our websites.
Have you already found us on Facebook? Please join us!
We are also on Linkedin and Twitter
Terug naar boven
|