Läs brevet på webben.

Klart!

Klart!
Dela: Tweet Like

Aktuellt:


Fin lanseringsrabatt på nya boken

För att fira lanseringen av min alldeles nypublicerade bok “Super Structured: how to overcome chaos and win back time” (vilken är den engelskspråkiga utgåvan av min bok “Klart! - Bli superstrukturerad på 31 dagar”) lämnar mitt förlag LID Publishing hela 40% rabatt om du anger koden SS40 vid köp av boken i deras webbshop en liten tid till.

Den engelska strukturboken är här!

Ja, den engelska utgåvan av min bok “Klart! - Bli superstrukturerad på 31 dagar” publicerades alltså i Storbritannien för någon vecka sedan och i USA senare i mars.

Titeln är “Super Structured - how to overcome chaos and win back time”.

Vill du träna struktur på engelska eller om du har engelskspråkiga kollegor världen över som skulle ha nytta (och glädje) av att bli mer strukturerade, läser du allt om boken på www.superstructured.com.



Välkommen till den 378:e utgåvan av Klart!, om prioriteringshjälp när vi tvekar på vad vi ska sätta för mål.

Ladda ner och lyssna på som MP3

Prenumerera på Klart! som podcast
Prenumerera på Klart! som podcast i iTunes
Ladda hem Klart! som pdf


Bild

Också ett hyfsat mål är rätt i början

Det vi kallar mål är verkligen mångsidiga verktyg vi alla har nytta av. Förresten, en del av oss kallar dessa verktyg för annat än mål. De säger “indikatorer”, “nyckeltal”, “OKR:er”, “mått” och annat, men likväl menar de i stort sett det jag tänker på här.

Ett beslut med stora konsekvenser

Att sätta mål är att bestämma sig - för vad som ska vara viktigt av allt vi skulle kunna göra och för hur vi ska veta om vi lyckats med det vi företagit oss. Målen hjälper oss därför med:
att välja och välja bort uppgifter när vi har mycket att göra
att upplysa oss om att vi gjort nog och att vi kan känna oss nöjda med vår insats

Riktningen oviss på okänd mark

Men vad målen ska handla om och vad vi ska mäta är inte alltid så lätt att veta - särskilt inte när vi gör sådant vi inte gjort tidigare, när vi bryter ny mark, när vi bygger upp något i ett nytt arbetsområde.

Dessutom, i dessa dagar då så oerhört stor del av mångas arbete sker i ett system av något slag, går det att få statistik på så väldigt många saker. Om de möjliga rapporterna är så många (och så snitsiga), vilken ska vi följa och dra slutsatser från?

Någonstans är bättre än lite varstans

När vi tvekar och inte vet vad som är rätt, är det för en del av oss lätt att “ta det sedan”, att vänta lite innan vi bestämmer oss, för kanske vet vi bättre längre fram. Det är ett misstag, för utan mål tycks allt viktigt (så vi inte kan välja bort utan får för mycket att göra) och aldrig vet vi om vi gjort nog (så den som är ambitiös jobbar utan hejd och känner sig aldrig nöjd).

Välj istället något, även om du inte är säker på att det är det rätta. Råkar du ha bestämt dig för fel mål, kommer det snart att märkas och då kan du bestämma om och välja det mål som nu, när du är mer erfaren, tycks vara det rätta. Till dess får du åtminstone övat på att använda målen praktiskt i din vardag - när du prioriterar och när du söker dig fram i det nya arbetsområde du håller på att utforska.

Gör så här

Idag;

  1. Rannsaka dina mål. Är de de rätta för din roll? Ringar de in de nyckelfaktorer som är det viktiga i ditt arbete? Eller, är de bara något du följer upp, fyller i och rapporterar in för att du eller någon annan en gång bestämt det?

  2. Om du inte har några mål eller om målen inte är de rätta, sätt något eller några nya som mer på pricken pekar ut vad du ser att du behöver åstadkomma det närmaste. Får du inte göra dig av med de mål du har nu (och som du inte tycker är de rätta), låt de nya målen vara komplement.

  3. Formulera målen så specifikt att du har nytta av dem (här är ett verktyg som hjälper dig i det).

  4. Följ upp de nya målen den närmaste tiden och dra slutsatser av hur utfallet utvecklar sig. Så fort du märker att du bara följer upp för sakens skull och egentligen inte använder det du sammanställt, rannsaka målen på nytt, för troligen har du blivit ett uns klokare än senast.

Mer stuns i steget

Om du gör slag i saken och sätter ett mål även om du inte är säker på att det är det rätta, får du fart och kan koncentrera dig på genomförandet. Du kan betrakta det som ett försök du går helhjärtat in i för att se vad resultatet blir istället för att tveka på tröskeln. Du vinner fortare erfarenhet, vilket hjälper dig att sätta bättre mål framöver.

Hur gör du?

Hur gör du för att avgöra om ett mål är det rätta? Vad är det för dig som skvallrar om att det du satt inte är det bästa? Skriv till mig på david@stiernholm.com och berätta för den här frågan intresserar mig just nu och jag är nyfiken på att höra hur du resonerar.

Tack för idag och på återseende nästa vecka.

David Stiernholm
David

Klart! Stiernholm Consulting. All rights reserved.
Webb | Tel: +46-31-206910


Du har fått detta nyhetsbrev eftersom du tackat ja till en gratisprenumeration till oss på Stiernholm Consulting personligen, att du anmält dig på vår site, eller att du fått tips om det från en bekant.

Ändra din e-postadress  |  Avsluta prenumeration

Tipsa en kollega
Om du tror att en kollega eller affärsbekant skulle uppskatta att få detta nyhetsbrev, kan du skicka det vidare på ett enkelt sätt här

Följ oss på Twitter Besök oss på Facebook