U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor onze mailings. Niet goed leesbaar? Bekijk de webversie

Lijsttrekkers in debat over kunst en cultuur

Woensdag 6 maart vond De Grote Provinciale Lijsttrekkers Cultuurquiz plaats. Hier gingen de lijsttrekkers en vertegenwoordigers van elf politieke partijen met elkaar en het publiek in debat. Daaruit bleek niet alleen dat vrijwel elke partij culturele plannen en ambities heeft, het was ook duidelijk dat cultuur hoog in het vaandel staat van de politiek.

> Lees meer over de plannen van de politieke partijen

Ideeën voor nascholing cultuuronderwijs volgend schooljaar?

FleCk is benieuwd naar jouw wensen en ideeën voor scholing op het gebied van kunst en cultuur volgend schooljaar. Een van onze belangrijkste opdrachten is deskundigheidsbevordering bieden aan leerkrachten, icc-ers, schoolleiders of hele schoolteams op het gebied van cultuuronderwijs.

Achter de schermen zijn de adviseurs van FleCk daarom nu hard bezig te onderzoeken waar ze het onderwijs het beste mee kunnen helpen. Is dat bijvoorbeeld, gezien de werkdruk en het lerarentekort, het mogelijk maken van een kunstvakdocent voor de klas, die tegelijkertijd zijn expertise kan delen? Is dat het begeleiden van een icc-er om zijn cultuurplannen duurzaam te implementeren?

Komend schooljaar gaat FleCk verkennen waar ze, samen met de lokale partners voor cultuuronderwijs, waardevolle bijdragen kan leveren, vanuit de vraag van de school. Heeft u alvast ideeën, wensen of tips voor ons, we horen ze graag via info@cultuureducatieflevoland.nl.

Inspiratie: leren kijken naar kunst met leerlingen

Een leerling mist vaak de woorden om te beschrijven wat hij ziet. Het is daarom belangrijk te leren op welke manieren je naar kunst kunt kijken en hoe je dat kunt verwoorden. Er zijn veel verschillende manieren om dat te doen.

Anne-Marie Meertens is kunstvakdocent. Zij hield tijdens een sprintbijeenkomst van het FleCk vmbo-traject een presentatie over verschillende werkvormen om met leerlingen te leren kijken naar kunst. Ter inspiratie delen we graag de PowerPointpresentatie met je! 

Projectweken De Culturele Haven van start

Het bruist weer op verschillende Flevolandse basisscholen: zij dompelen zich onder met de projectweken van De Culturele Haven. De deelnemende basisscholen staan twee weken lang in het teken van Flevoland, de unieke poldergeschiedenis en kunst en cultuur. Tijdens deze projectweken gaan leerlingen uit Zeewolde, Lelystad, Urk, Noordoostpolder en Dronten aan de slag met cultuurlessen op school. Ook komen er kunstenaars in de klas en gaan de leerlingen op excursie naar Batavialand, Land-art, BonteHond, De Meerpaal, Kubus, De Verbeelding en zeemanskoren. Lees meer

Nieuwe scholen kunnen vanaf schooljaar 2019/2020 deelnemen aan De Culturele Haven. Ben je geïnteresseerd? Neem dan contact op via info@deculturelehaven.nl.

Landelijke monitor cultuureducatie

Heb jij de vragenlijst voor de landelijke monitor cultuureducatie al ingevuld? Rond 11 maart heb je een mail ontvangen van monitorcmk@survey.researchned.nl, met een uitnodiging om de vragenlijst in te vullen. Via deze weg vragen wij directies en icc'ers in heel Flevoland een half uur vrij te maken voor het invullen van de vragenlijst. Hiermee krijgen we samen inzicht in de stand van zaken rondom cultuureducatie op scholen.

Door het invullen van de vragenlijst maak je ook kans op een kunst & cultuurcadeaukaart en ontvang je de resultaten van het onderzoek. Je kunt de vragenlijst tot 1 april invullen. 

Boekentip: Juffen zijn toffer dan meesters

In het boek 'Juffen zijn toffer dan meesters' bespreken Pedro De Bruyckere, Paul A. Kirschner en Casper Hulshof, gesteund door onderzoek, een volledig nieuwe reeks onderwijsmythes. Deze mythes houden vaak verband met cultuuronderwijs. In verhitte debatten zoeken ze naar het sterkst gedragen standpunt. Ook als er daardoor hardnekkige fabels moeten sneuvelen. Doet muziek je beter presteren op school? Bestaan er 21e-eeuwse vaardigheden? Is beelddenken eerder een beeldreligie? Ontwikkel je talenten?

Interessant voor elke nieuwsgierige leerkracht, schoolleider, bestuurder of cultuuraanbieder die zijn eigen mythes eens onder de loep wil nemen. Het boek is o.a. verkrijgbaar via bol.com

Afmelden voor deze nieuwsbrief