Bekijk de Webversie

 

space

Vlaanderen maakt 11 miljoen vrij voor programma Vlaamse Ruimtevaarteconomie

Vlaams minister van Werk, Innovatie en Wetenschapsbeleid Hilde Crevits lanceert het programma ‘Vlaamse Ruimtevaarteconomie’. Voor de komende 5 jaar wordt 11 miljoen euro voorzien. Hiermee wil minister Crevits de ruimtevaartkennis in Vlaanderen uitbreiden, ondernemerschap stimuleren en met de aanwezige expertise onze internationale positie versterken. Met de nieuwe Frank De Winne onderzoeksbeurzen wil minister Crevits ook jong talent aantrekken voor het Vlaams ruimtevaartprogramma.

>> Lees meer

beschermingsmechanisme

Vlaams beschermingsmechanisme wordt verlengd in mei en juni

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits wordt het Vlaams beschermingsmechanisme verlengd voor de maanden mei en juni.  Wie verplicht gesloten blijft, kan een beroep blijven doen op dat beschermingsmechanisme. Ook wie open is, maar minstens 60% omzetverlies kan aantonen, zoals toeleveranciers en ondernemers uit de reis- en eventsector kunnen rekenen op de bescherming via een tussenkomst in de vaste kosten. Het gaat om een steunpercentage van 10%. Horecazaken die hun terras openen, kunnen verder op steun rekenen en de terrasinkomsten worden niet meegeteld.

>> Lees meer 

Unesco

Gezocht: wetenschappers om Unesco-projectvoorstellen te evalueren

UNESCO bezorgde ons recent vijf nieuwe projectvoorstellen voor mogelijke financiering door het FUST. We zoeken nu geïnteresseerde wetenschappers om een of meerdere van deze projectvoorstellen te evalueren.

>> Bekijk hier de projectvoorstellen

horizon

Uitnodiging: 'Hoe stel je een plan voor gendergelijkheid op voor Horizon Europe?'

In het kader van Horizon Europe zullen gendergelijkheidsplannen geleidelijk worden ingevoerd als een nieuw ontvankelijkheidscriterium voor overheidsinstanties, onderzoeksorganisaties en instellingen voor hoger onderwijs (met inbegrip van private onderzoeksorganisaties en instellingen voor hoger onderwijs) die een aanvraag voor het programma indienen. Op 20 mei wordt een infosessie georganiseerd om duidelijkheid te verschaffen over dit nieuwe ontvankelijkheidscriterium. 

>> Alle verdere info en inschrijven

Europa

Artificiële Intelligentie: de nieuwe aanpak van de Europese Commissie

Vorige week publiceerde de Europese Commissie haar voorstel voor een AI-verordening, de ‘Coordinated Plan on Artificial Intelligence 2021 Review’ (het gecoördineerd plan) en het voorstel voor een Verordening voor machinerieproducten. Dit AI-pakket heeft twee doelstellingen: enerzijds het aanmoedigen van innovatie, anderzijds het verhogen van vertrouwen in artificiële intelligentie.

>> Lees meer

AI

Hoorzitting over de sociaal-economische impact van artificiële intelligentie

De EWI-commissie hield vorige week een hoorzitting over de sociaal-economische impact van artificiële intelligentie. Sprekers waren Bart De Moor (voorzitter van de Vlaamse AI Academie en professor Faculteit Ingenieurswetenschappen, KU Leuven), Rudy Lauwereins (vicepresident R&D imec en professor Faculteit Ingenieurswetenschappen, KU Leuven), Katleen Gabriels (docent Departement Filosofie, Universiteit van Maastricht) en Nathalie Smuha (onderzoeker Faculteit Rechten, KU Leuven)

>> Bekijk hier het videoverslag

vlaams parlement

Verslag EWI-commissie

Minister Crevits beantwoordde vorige week in de EWI-commissie vragen om uitleg over o.a. de impact van de blokkade van het Suezkanaal op de Vlaamse economie, Impulsprogramma Ruimtevaarteconomie, verlenging van de erkenning van Limburg als ontwrichte zone en omzetdaling/ 'green lane'-project Brexit.

>> Bekijk alle vragen en antwoorden

Ook nog deze week


VR
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. 3 miljoen euro voor versterking onderzoeksinfrastructuur hogescholen, waterklimaathub en hersamenstelling raad van bestuur Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM).
>> Lees meer

SV
Schriftelijke vragen deze week

O.a. cybersecurity bij kleine en middelgrote ondernemingen (kmo's), overdracht familiale bedrijven en stand van zaken startlening.

>> Bekijk alle vragen en antwoorden

bio-economie
Flanders' bioeconomy

Vlaanderen lanceerde in 2013 als één van de eerste Europese regio’s zijn eigen regionale bio-economie strategie. Deze nieuwe brochure belicht vier lokale troeven die van Vlaanderen een Europese topregio maken op het vlak van bio-economie.

>> Naar de publicatie


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Smart Health: nieuw Vanguard Initiative pilootproject gelanceerd
  2. and&-festival
  3. Vlaanderen trekt innovatief ondernemend talent aan
     

Vorige nieuwsbrieven gemist? Bekijk ze hier© 2021. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven