Beleid.flits

Geen afbeeldingen? Webversie

Boscompensatie wordt duurder

Het was al lang duidelijk dat de bijdrage die ontbossers moeten storten in het compensatiefonds, te laag was om het bos volledig te compenseren. Na een erg kritisch rapport van het Rekenhof stelde minister Schauvliege voor om het bedrag te verhogen naar 2,6 euro. Een stap in de goede richting, maar het bedrag lag te laag volgens zowel het Rekenhof, Inspectie van Financiën als parlementairen van oppositie én meerderheid. 

Uiteindelijk besliste de Vlaamse regering, op aandringen van vooral de NV-A, om het bedrag op te trekken naar 3,5 euro en kon minister Schauvliege landen met dit dossier.

3,5 euro is de onderkant van de vork die het Rekenhof voorstelde, maar niettemin een forse verhoging. Natuurpunt vindt dit dan ook een belangrijke stap vooruit en dankt iedereen die aan de kar heeft getrokken!

Anke Geeraerts

 

Fitnesscheck-rapport bevestigt: Vogel- en Habitatrichtlijn zijn fit

Kortgeleden werd het ontwerp-fitnesscheck-rapport nog gelekt, net voor eurocommissaris Timmermans door het Europees Parlement aan de tand werd gevoeld. Pas deze week verscheen op vraag van WWF het officiële document. De eindconclusie is nog steeds dat de Vogel- en Habitatrichtlijn wel degelijk ‘fit for purpose’ zijn. Zoals ook het Europees Parlement, 520.000 Europeanen, en de meerderheid van de lidstaten reeds zeiden.

Het fitnesscheck-proces heeft nu al voor genoeg vertraging gezorgd. Alle natuurorganisaties dringen nu aan op een snelle implementatie, om zo de biodiversiteitsdoelen van 2020 nog te kunnen halen.

Benno Geertsma

 

Destructieve diepzeevisserij aan banden gelegd

Dankzij Europese samenwerking tussen NGO’s, waaronder onze mariene koepelorganisatie Seas-at-Risk, wordt na 10 jaar strijd destructieve diepzeevisserij aan banden gelegd door de EU. Het politieke akkoord verbiedt bodemberoerende diepzeevisserij lager dan 800 m en legt beperkingen op onder de 400m als er gevoelige habitats aanwezig (kunnen) zijn.

Door deze beslissing zullen de tot nu toe ongerepte diepzeehabitats beschermd worden. Voor Natuurpunt het bewijs dat we in staat zijn fouten uit het verleden (de vernietiging van gevoelige habitats in de ondiepe zee) niet te herhalen.

Infographic met de details

Krien Hansen

 

Uniek Belgisch natuurproject van start

Deze week was de kickoff van het ‘Belgian Nature Integrated Project’. Dit is een uniek Belgisch natuurproject voor 6 jaar, waarbij voor het eerst verschillende overheden (Vlaams, Waals en federaal) en ngo’s (Natuurpunt en Natagora) dankzij Europese Life-middelen (11,4 miljoen euro) samenwerken aan de uitvoering van Natura 2000. Naast een beperkt aantal acties op het terrein, zet dit project vooral in op de structurele omkadering van Natura 2000: ondersteuning voor overleg, communicatie, de opmaak van plannen, en quickwins door verschillende stakeholders.

Natuurpunt hoopt dat dit project ook de implementatie op zowel Vlaams, Waals als federaal niveau zal versnellen.  

Benno Geertsma

 

Citaat: Bienstman over Bobby

"De landbouw hinkt van crisis naar crisis. In 2020 mag het Europees landbouwbeleid met vervroegd pensioen. We hebben nood aan iets radicaal anders. Daarbij zouden we de verschillende maatschappelijke waarden van de landbouw en voeding moeten erkennen en stimuleren."

 

Mathias Bienstman, Beleidscoördinator bij Bond Beter Leefmilieu, reageert in De Standaard op de Bobby-campagne van Boerenbond.