Bekijk de Webversie

 

microbiomen

Publicatie pleit voor innovatie gebaseerd op microbiomen

Vorige week verscheen in Nature Microbiology een publicatie over het potentieel van microbiomen om een duurzame bioeconomie te realiseren. De auteurs, o.a. onze EWI-collega Kathleen D'Hondt, roepen beleidsmakers, investeerders, experts in regelgeving en onderwijs op om in te zetten op innovatie gebaseerd op de werking van microbiomen in een globale en systemische aanpak, om op die manier maximaal bij te dragen aan de ontwikkelingsdoelstellingen, zoals opgenomen in de bioeconomie strategieën.

>> Lees meer

Horizon

Horizon Europa officieel gelanceerd

Het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europa werd vorige week officieel gelanceerd tijdens een online internationaal event georganiseerd door het Portugees Voorzitterschap van de Raad van de EU. De EU heeft 95,5 miljard euro uitgetrokken voor Horizon Europe.

>> Lees meer 

cancer

Europese Commissie investeert vier miljard euro in strijd tegen kanker

Vorige week presenteerde de Europese Commissie het Europees kankerbestrijdingsplan. Met nieuwe technologieën, onderzoek en innovatie als uitgangspunten beschrijft het kankerbestrijdingsplan een nieuwe EU-aanpak voor kankerpreventie, -behandeling en -zorg.

>> Lees meer 

PIO

Nieuwe marktconsultaties: slimme fonteinen, DigitAalst voor beter wonen, klimaat- en energieneutrale pluimveestal

In het kader van onze 'innovatie overheidsopdrachten' zijn we op zoek naar onderzoeksgroepen en ondernemingen met specifieke kennis en ervaring om deel te nemen aan onze marktconsultaties.

>> Bekijk hier de verschillende marktconsultaties

commissie

Verslag EWI-commissie: circulaire economie, onderzoeksprogramma AI, kloof burger-wetenschap, ...

Minister Crevits beantwoordde vorige week in de EWI-commissie vragen over o.a de stappen naar een circulaire economie, de invulling van de projecten in het kader van de relance, het onderzoeksprogramma met betrekking tot artificiële intelligentie en de kloof tussen burger en wetenschap.

>> Bekijk hier het verslag

scivil

Twee jaar Scivil

Scivil, het Vlaamse Kenniscentrum voor Citizen Science, blies eind januari twee kaarsjes uit. Sinds de oprichting wil Scivil wetenschappers, burgers, beleidsinstellingen en bedrijven verenigen, ondersteunen en informeren voor meer burgerwetenschap in Vlaanderen.

>> Een terug- en vooruitblik is hier terug te vinden

Ook nog deze week


Vlaamse Regering
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. goedkeuring Vlaams Beschermingsmechanisme voor ondernemingen (januari/februari), subsidie werkjaar 2021 vzw Team Bedrijfstrajecten en vervanging lid Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV).
>> Lees meer

Vragen
Schriftelijke vragen deze week

O.a. mogelijke rol van België en Vlaanderen bij Europees actieplan batterijen, compensatiepremies voor de toeristische, cultuur- en evenementensector en invoering digitale toepassingen bij lokale overheden.

>> Alle vragen en antwoorden

henry vande velde
Dit zijn de Henry van de Velde Gold Award winnaars 2021!

De Henry van de Velde Awards 2021 tellen heel wat winnaars. Uit maar liefst 197 inzendingen selecteerde de jury eerst 17 Award winnaars en vervolgens 7 Gold Award winnaars.

>> Ontdek hier het overzicht van alle winnaars en herbekijk de uitreiking


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Vlaanderen neemt deel aan nieuwe S3-partnerschap 'Wireless ICT (5G)'
  2. Globalisatiemechanisme voor ondernemingen met zwaar omzetverlies in 2020
  3. VARIO-advies 16 ‘Burgers betrekken bij het wetenschaps- en innovatiebeleid’

Vorige nieuwsbrieven gemist? Bekijk ze hier© 2021. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven