Kunt u deze nieuwsbrief niet goed bekijken? Bekijk de online versie. Niet meer geïntereseerd? Meldt u af.

Friday February 13, 2015

WALL OF SHAME!

Beeld Vrije academie

13 februari t/m 14 maart 2015

WALL OF SHAME : over schaamte en schaamteloosheid

Na het zien van een kartonnen protestbord met de tekst “Jump! You Fuckers!” tijdens demonstraties op Wall Street in het najaar van 2008 vroeg ontwerper Richard Sluijs zich af wat het faillissement van de Lehman Brothers Investeringsbank te weeg zou brengen.

Hij ging op onderzoek uit en ontdekte dat het vooral ‘gewone mensen’ waren die door de crisis worden geraakt en vaker tot wanhoop gedreven, zelfmoord plegen In zijn indrukwekkende en onorthodoxe boek, The Complete Lexicon of Crisis Related Suicides 2008-2013 Vol 1, legt hij deze pijnlijke gevolgen vast van de economische crisis sinds 2008. 

In een afgeschermde ruimte van GEMAK heeft Sluijs een Wall of Shame gemaakt met de hele reeks van bidprentjes opgenomen in zijn Lexicon; een plek voor contemplatie en reflectie over de levensgevaarlijke kosten van de financiele crisis.

- meer lezen -

.Facebook Like ButtonTweet Button

Terug naar boven

RE/TURN

Beeld Vrije academie

Zondagmiddag 22 februari 2015, 15-16uur

Een dansvoorstelling over dementie: zonder geheugen geen verleden, en zonder verleden geen toekomst…

RE/turn is een danstrio waarin een oudere man de wereld om hem heen schijnbaar ‘aan het verlaten is’. Zijn vrouw kan slechts lijdzaam toezien hoe zijn steeds groter wordende geheugenverlies hem onverbiddelijk van haar vervreemd. De herinneringen aan haar jeugdige geliefde, vertolkt door een jonger alter ego van de man, zijn het enige wat haar rest…

RE/turn is gecreëerd en wordt gedanst door Merel Roozen, Benjamin Muller en Piet Rogie, naar een idee van de laatste.

Noteer vast in agenda om niet te vergeten!

- meer informatie --

Entree: Pay what you want

Facebook Like ButtonTweet Button

Terug naar boven

SCHENKVIADUCT (protest-song)

Beeld Vrije academie

Pascal Schilp, screen-shot 'Time To Say Goodbye'

Het Schenkviaduct is oud - de theoretische levensduur eindigt in 2016! - en doodziek. Het Schenkviaduct stond jarenlang regelmatig op de agenda van de gemeente zonder dat dit tot enige actie leidde.

Het SCHENKVIADUCT project - een initiatief van beeldend kunstenaar, Euf lIndeboon, i.s.m. GEMAK en de Grafische Vormgevingsafdeling van de  KABK - maakt de problematiek zichtbaar en hoorbaar o.a. via een protest-song van Pascal Schilp met zang van Ninthe. Luister naar het aanstekelijke resultaat: ‘Time To Say Goodbye’ en kom kijken in GEMAK, zing mee, doe mee op Twitter en Facebook (#Schenkviaduct) en kom in actie!

* Studenten: Fay Asselbergs, Evelien Broersen, Shen Fan, Charlotte Gramberg, Veerle Hoefnagels, Janne van Hooff, Lisa Moret, Allisan Salazar, Joany Scheeve, Stephanie Schepel, Pascal Schilp en Yasheng Zhang.

Met dank aan: Gemeente Den Haag, Fonds 1818 en KABK

- lees meer -

Facebook Like ButtonTweet Button

Terug naar boven

SCHENKVIADUCT: Wat vindt de politiek?

Beeld Vrije academie

'Parkeren op eigen risico', foto: Euf lIndeboom

Op 30 januari 2015, organiseerde GEMAK een Seminar met Debat over de voorgeschiedenis en de toekomst van het Schenkviaduct. Aan het eind van het debat werden de aanwezige politici gevraagd een praktisch advies te geven – waar ze op  afgerekend mogen worden – om de urgente problematiek op korte termijn op te lossen:

“Een duurzame verbinding waarbij de fiets & voetgangers & duurzame mobiliteit voorrang krijgen.” (Esther Punte | GroenLinks)

“Via het Schenkviaduct rijdt doorgaand verkeer door het centrum. Dat is slecht voor de luchtkwaliteit. Dus zouden we dat na 2018 niet meer moeten toestaan!” (Gerwin van Vulpen | Haagse Stadspartij)

“Ga allen fietsen of met OV, zodat we schonere lucht krijgen en geen Schenkviaduct meer nodig hebben!” (Marjolein de Jong |

“Schenk via (dukt!) minder auto’s meer lucht!” (Jeltje van Nieuwenhoven | PvdA)

“Er is nog nooit een verkeersprobleem integraal opgelost met asfalt. Op de Fiets, vervuil je niets!” (Ivo Stumpe | Milieudefensie)

@GEMAKdenhaag | #Schenkviaduct

Wordt vervolgd…

- lees meer -

Facebook Like ButtonTweet Button

Terug naar boven

Elders / Meanwhile

Beeld Vrije academie

* Quartair Toussaintkade Den Haag

13 februari | February 2015, 17 pm: Finissage & Opening by Calin Dan (artistic director MNAC – Bucharest).

The bittersweet legacy of communism in Romania. Reflections (II): Young Artists

Kunstenaars | Artists: Ioana Ciora, Csongor Szabó, Afra Eisma, Zsófia Gábor, Bas Kaufmann, Mihai Nistor

 

* Ondertussen, STROOM Den Haag

t/m 1 maart 2015

The New Fordist Manifesto

Ondertussen toont een selectie van het werk dat tot stand kwam tijdens de residency in GEMAK in 2013 aan de hand van onder meer videoregistraties, partituren en een uitgebreide publicatie waarin de uitgangspunten en het werk van The New Fordist Organization in historisch en conceptueel perspectief wordt geplaatst.

 

* Francis Boeske Projects - Amsterdam-Noord

Zondagmiddag | Sunday afternoon 15 februari | February 2015, 14 - 18uur | 2 - 6 pm

Mini Film Festival devoted to Iranian documentaries and artist video's.

With at 2.15 pm guest speaker Marie Jeanne de Rooij, director of the art centre Gemak in The Hague, who will talk about the exhibition "LOCUS: Upcoming Iranian Artists Abroad", which took plae at GEMAK (November 2014). "LOCUS" focused on artists of the Iranian post-revolution baby boom generation (2/3 of the entire Iranian population) and the impact of the place (locus) where they live and work on their profession as an artist.

Facebook Like ButtonTweet Button

Terug naar boven

Educatie

Beeld Vrije academie

Zaterdag 28 februari 2015 14:00 - 16:00

Tijdens de voorjaarsvakantie organiseert het Haags Kinderatelier in GEMAK een workshop naar aanleiding van het activistische kunstproject SCHENKVIADUCT.

- meer lezen -

Facebook Like ButtonTweet Button

Terug naar boven