Beleid.flits

Geen afbeeldingen? Webversie

Staatssecretaris De Backer maakt mooie start

Na de snelle berging van het wrak van de Flinterstar neemt kersvers Staatssecretaris voor de Noordzee De Backer weer een goed initiatief om de Noordzee te beschermen. Hij wil samen met zowel de recreatieve als professionele visserij een actieplan opstellen om de hoeveelheid plastic in zee terug te dringen. Zijn initiatief sluit mooi aan bij dat van enkele Vlaamse parlementsleden die een voorstel van resolutie opstelden.

Natuurpunt hoopt dat hiermee de toon gezet wordt om federaal en Vlaams beter samen te werken voor de bescherming van de Noordzee, want dat is dringend nodig.

Krien.hansen@natuurpunt.be

 

Planbaten moeten fors hoger

Als de overheid de bestemming van een grond wijzigt (bv. van landbouw naar bouwgrond), dan realiseren de eigenaars een aanzienlijke meerwaarde. Een percentage daarvan komt terug toe aan de overheid, en noemt men 'planbaten'. Die vallen in de praktijk zeer laag uit. Enerzijds is het percentage minimaal (0 tot 30%), anderzijds zijn de vermoede meerwaarden waarop het percentage van toepassing is, gebaseerd op verouderde vastgoedprijzen.

De regering besloot onlangs deze prijzen te actualiseren (cf. codex-trein). Dat is zeer goed, al blijft het grote probleem het percentage. Natuurpunt vraagt dat te spiegelen aan de planschaderegeling, waar de overheid 80% uitbetaalt in geval van minwaarde.

Frederik.mollen@natuurpunt.be

 

Prioriteiten voor Europees natuurbeleid

Terwijl Juncker gisteren zijn State of the union speech hield, werd een paar meter daar vandaan nagedacht over de toekomst van het Europese natuurbeleid. De hot topics waren: wat na de fitnesscheck van de Vogel- en Habitatrichtlijn en wat met de mislukte vergroening van het landbouwbeleid?

Volgens Birdlife, EEB, WWF en Friends of the earth zijn de prioriteiten voor het toekomstig natuurbeleid o.a. een maximale uitvoering van de Europese natuurrichtlijnen overeenstemmend met een correcte financiering, een fitness-check van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, en een Europees plan voor bestuivers.

Benno.geertsma@natuurpunt.be

 

Middenveld schetst een nieuw Europa

In aanloop naar de top in Bratislava over de toekomst van de EU, onder schreven 177 middenveldorganisaties (waaronder Natuurpunt) een verklaring over de toekomst van ons continent. Daarin pleiten we voor een beter Europa dat focust op duurzaamheid en sociale aspecten - in lijn met de duurzaamheidsdoelen van de Verenigde Naties.

Ook oud-Commissie voorzitter Jacques Delors geeft zijn steun. Na de “niet echt begeesterende” state of the union van Juncker, geeft deze oproep hoop en visie aan de Europese staats- en regeringsleiders.   .

wim.vangils@natuurpunt.be

 

Ook aan de kust betonstop nodig

De Vlaamse kustbescherming blijft voor discussie zorgen. Met de start van de bouw van de omstreden stormvloedkering in Nieuwpoort en de stormmuur in Blankenberge blijft de Vlaamse regering kiezen voor beton, dat enkel op korte termijn beschermt. Samenwerken met natuur biedt ook op lange termijn voordelen. De aangekondigde studies die dit concept uitwerken voor de Belgische kust blijven echter achterwege.

Is het wachten op de volgende superstorm vooraleer de uitwerking van het concept ‘natuurlijke kustverdediging’ in de praktijk omgezet wordt?

Krien.hansen@natuurpunt.be

 

Vier basisregels voor een duurzaam biomassabeleid

Europa rekent steeds meer op biomassa om de doelstellingen voor hernieuwbare energie te bereiken. Dit is niet zonder risico’s. Om extra koolstofuitstoot, biodiversiteitsverlies en conflicten over landgebruik te vermijden wijzen Europese milieuorganisaties in een nieuwe publicatie op vier basisregels:

  1. werk met een limiet voor de hoeveelheid hernieuwbare energie uit biomassa,
  2. volg het cascadebeginsel,
  3. gebruik correcte boekhoudregels
  4. en introduceer bindende duurzaamheidscriteria. Daarbij moet ook meer aandacht gaan naar lokale, kleinschaligere biomassa. 

Anke.geeraerts@natuurpunt.be

 

Citaat: Reactie op Cork-verklaring

 

“De meeste landbouw-subsidies worden gebruikt om landbouwers op te sluiten in een gefaald landbouwmodel dat de natuur vernietigt, onze gezondheid schaadt en landbouwers uit de markt duwt.”

 

Ariel Brunner, beleidscoördinator van Birdlife Europe, windt er geen doekjes om. Twintig jaar na de start van het Europese plattelandsbeleid verzamelden 300 stakeholders zich vorige week in Cork om zich te bezinnen over verleden en toekomst van het Europees landbouwbeleid. Ze klopten er een verklaring af die de pijnpunten van het plattelandsbeleid wel blootlegt, maar helaas geen concrete doelen naar voor schuift om ze opgelost te krijgen.