Ser brevet konstigt ut? Titta på det på webben.

Klart!

Klart!
Dela: Tweet Like

Aktuellt:


En struktur- eller prioriteringsbok till jul

Vad är väl en lämpligare gåva till jul än befriande struktur och mer tid över till det som är viktigt?

Beställer du dina exemplar av strukturboken och prioriteringsboken till dina medarbetare, kunder eller vänner nu, får du dem i god tid före jul. Då hinner du slå in, lacka och rimma i lugn och ro.

Du läser mer om böckerna och beställer dem på www.strukturboken.se och www.prioriteringsboken.se.

Fem steg till målmedveten prioritering

Hos fackförbundet ST tipsar jag just nu om fem steg att ta för att prioritera målmedvetet och stressa mindre.



Välkommen till den 368:e utgåvan av Klart!, om ett knep som motverkar multitaskingens negativa effekter.

Ladda ner och lyssna på som MP3

Prenumerera på Klart! som podcast
Prenumerera på Klart! som podcast i iTunes
Ladda hem Klart! som pdf


Bild

Ta påtaglig paus när du pausar

Att göra många saker samtidigt har sitt pris. Att döma av Eyal Ophirs forskning vid Stanford, är de som är tillgängliga i många kanaler (såsom telefon, email, sms, chat) samtidigt eller har många medier igång (såsom musik, strömmande video, Twitter och webbsidor vi har aktiva) under det att de arbetar mer lättdistraherade av yttre faktorer, mer tankspridda och har svårare att snabbt skifta mellan uppgifter.

Samtidigt har jag här och i andra forum talat om nyttan av att lyssna på för oss rätt musik samtidigt som vi arbetar.

Det myckna utan det negativa

Så, vad ska vi göra om vi vill vara väldigt tillgängliga, men inte drabbas av de negativa effekterna av det?

Som så ofta finns det något vi kan göra som åtminstone gör vår tillvaro ett snäpp bättre.

Paus på riktigt

I en halvårgammal studie fann nämligen Thomas E Gorman och C Shawn Green att den som verkligen tar paus ordentligt när den tar paus får mycket mindre negativa konsekvenser av multitaskandet än den som till exempel “slösurfar” under pausen. I synnerhet gäller detta dem som mediemultitaskar väldigt mycket. De fick oproportionerligt större positiv effekt av den ordentliga pausen.

 

Antal andetag

I studien bestod den påtagliga pausen av att deltagaren under tio minuter räknade sina andetag och tryckte på en tangent för varje andetag och en annan tangent för var tionde andetag. Det var alltså i princip omöjligt att göra något annat än att andas och räkna - en ordentlig paus från det ordinarie arbetet, alltså.

 

Gör så här

Vill du, liksom jag, testa att ta en mer ordentlig paus när du väl pausar, gör det enkla andetagsräknandet nästa gång du tar paus.

Om tio minuter känns långt, prova med fem.

Är du inte så förtjust i dylika andningsövningar, välj istället något annat sätt att ta en ordentlig paus från det du mest arbetar med. Ju färre intryck du får, desto mer pauseffekt torde det bli (eftersom det är från intrycken vi vill pausa).

Snabbare i vändningarna

Om du tar en påtaglig paus när du pausar, kommer du, av nämnda studie att döma, bli mindre drabbad av intrycksinflödets negativa följder. Du återvinner fokus och blir flexiblare i skiftet mellan uppgifter. Nog är det värt ett försök, om du frågar mig.

Hur gör du?

Hur ser dina pauser ut? Vad är bästa sättet för dig att göra ett avbrott i ditt arbete? Skriv till mig på david@stiernholm.com och berätta. Jag vill själv bli bättre på att ta paus påtagligt och i det är dina erfarenheter guld värda.


Tack för idag och på återseende nästa vecka.

David Stiernholm
David

Klart! Stiernholm Consulting. All rights reserved.
Webb | Tel: +46-31-206910


Du har fått detta nyhetsbrev eftersom du tackat ja till en gratisprenumeration till oss på Stiernholm Consulting personligen, att du anmält dig på vår site, eller att du fått tips om det från en bekant.

Ändra din e-postadress  |  Avsluta prenumeration

Tipsa en kollega
Om du tror att en kollega eller affärsbekant skulle uppskatta att få detta nyhetsbrev, kan du skicka det vidare på ett enkelt sätt här

Följ oss på Twitter Besök oss på Facebook