Natuurpunt Vlinder.flits

Geen afbeeldingen? Webversie

Klaar voor het Grote Vlinderweekend?

 

Het Grote vlinderweekend komt eraan

Op 6 en 7 augustus gaat voor de tiende keer het Grote vlinderweekend door! Wij zijn alvast klaar voor deze feesteditie. Nog posters nodig om aan je raam of aan jouw bib te hangen? Bestel ze hier!

 
 

Natte voorzomer nefast voor vlinders?

Mooi vlinderweer was het alleszins niet, de voorbije weken. Van stortregens weten we dat ze nogal wat slachtoffers kunnen maken onder tere insecten zoals vlinders. Vanuit Nederland komen signalen dat het met sommige soorten echt slecht gaat, bijv. de Koninginnenpage. Ook in Vlaanderen lijkt deze soort zich de laatste jaren enkel in het oosten te handhaven; in Oost- en West-Vlaanderen boert hij achteruit... Langs de andere kant is het niet allemaal kommer en kwel. Net als in Nederland worden er bijv. hoge aantallen Heideblauwtjes gemeld. En de tweede waarneming van het Kaasjeskruiddikkopje voor West-Vlaanderen gebeurde pas in Ingelmunster. Langs de andere kant zijn er wel vlinders waarvan de poppen zich laag bij de grond bevinden in deze tijd van het jaar (bijv. Oranje zandoogje). Lokaal kunnen populaties last gehad hebben van de hoge waterstand, maar of dat op landelijk niveau een probleem is, zullen de komende weken moeten uitwijzen.or de definitieve balans.

 
 

Gezocht: vlinderkenners!

Op het Natuurpunt-secretariaat ontvangen we wekelijks uiteenlopende vragen over vlinders. Die vragen variëren; vaak gaat het om 'welke vlinder heb ik gefotografeerd'?', 'welke rups is dit?', 'wat kan ik voor vlinders doen?' etc. Veelal dus vragen die door iedereen met een basiskennis van vlinders beantwoord kunnen worden. Momenteel worden die vragen vooral door professionele medewerkers van Natuurpunt behandeld, maar we zijn op zoek naar een team van vrijwilligers die willen assisteren. Heb je wat basiskennis rond dag- en of nachtvlinders en zie je het zitten om af en toe een vraag (mee) te beantwoorden? Geef dan een seintje aan Wim Veraghtert.

Aan mensen met foto's van niet-gedetermineerde vlinders en rupsen willen we in de eerste plaats vragen deze in te voeren in onze online natuurdatabank www.waarnemingen.be (bijv. als 'dagvlinder onbekend'). Daar worden de foto's ook door experts bekeken en bovendien belandt uw waarneming meteen in een databank!

 

Nieuw: Zakgids dagvlinders

Het klinkt misschien sterk, maar wie de Europese libellengids of de Veldgids nachtvlinders heeft, kan het wellicht beamen: Richard Lewington is totnogtoe de beste insectentekenaar van de eenentwintigste eeuw. Dat er pas een nieuwe Zakgids dagvlinders met zijn afbeeldingen verschenen is, is dan ook goed nieuws. Bovendien is het echt een zakgids: een goed, en voor Vlaanderen volledig, boek in een erg handig formaat! Ook rupsen en andere stadia komen aan bod. Deze gids verscheen aanvankelijk in het Engels, maar werd door de collega's van de Vlinderstichting, m.m.v. Natuurpunt, in het Nederlands vertaald. Een echte aanrader!

 
 

Waar zijn de trekvlinders?

Begin juni waren ze opeens daar: de distelvlinders. Met honderden. Maar al even snel waren ze al weer verdwenen. Doorgevlogen of misschien gesneuveld door de overvloedige regenval? 

Trekvlinders staan garant voor verrassingen. Dat werd het voorbije weekend nog maar eens bewezen tijdens de EK-finale Frankrijk-Portugal. Het Stade de France bleek vol Gamma-uiltjes te zitten! Nu afwachten of deze golf immigranten ook naar hier komt. Enkele jaren geleden won de Gamma-uil de tuinvlindertelling!

 
 

Drie dagvlindermeetnetten

Het tellen van bedreigde vlindersoorten in het kader van het meetnettenproject wordt verdergezet. Deze zomer worden o.a. Argusvlinder (2de generatie), Heivlinder en Kommavlinder geteld. Interesse in dit project? Registreer je voor de digitale nieuwsbrief.

 
 

Ga mee vlinders kijken!

De vakantie is misschien een rustige periode, maar bij Natuurpunt heb je tal van kansen om kennis te maken met vlinders. Zo wordt er een waaier aan activiteiten georganiseerd rond dag- en nachtvlinders. Bekijk het lijstje hiernaast. Nog meer activiteiten vind je op onze website.