Omdat museaal veel meer betekent dan materieel. Toch?

 

"A museum is a non-profit, permanent institution in the service of society and its development, open to the public, which acquires, conserves, researches, communicates and exhibits the tangible and intangible heritage of humanity and its environment for the purposes of education, study and enjoyment." (ICOM, 2007)

 
tijdslijn

VOORAF

2003 — Conventie voor het borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE). In 2006 door België geratificeerd.

 

2010 — Een beleid voor Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE) in Vlaanderen. Visienota Minister Joke Schauvliege.

“Aandacht en een specifiek beleid voor immaterieel cultureel erfgoed vervolledigen het erfgoedbeleid.” (p. 6)

 

2015 — Kwalitatieve bevraging bij musea in Vlaanderen over hun beleid, visie en werking rond immaterieel erfgoed in de aanloop van een actieplan rond immaterieel erfgoed en musea.

Musea staan aan het prille begin van een werking rond immaterieel cultureel erfgoed. De bekendheid van, zowel als de huidige activiteit omtrent ICE bij musea in Vlaanderen is minimaal.” (p. 10)

 

2016 — Volop inzetten op musea. Visienota Overleg Vlaamse Musea.
“We moeten als musea nog veel meer de ambitie hebben om impact op de samenleving te hebben en publieke waarde te creëren.” (p. 5)

Vandaag: Tijd voor ACTIE …

… omdat net immaterieel erfgoed zich middenin de samenleving bevindt: levend erfgoed van mensen vandaag. En omdat immaterieel erfgoed evenwaardig deel uitmaakt van ons erfgoed, maar nog volop moet worden ontwikkeld, verkend, ondersteund en ingebed in erfgoedbeleid en -sector.

 

In wat volgt bieden we graag een overzicht van het immaterieel erfgoednetwerk, ons actieplan ‘Musea en immaterieel erfgoed’, beschikbare informatie, inspiratie én praktijkgerichte tools waar ook u gebruik van kan maken!

 
Immaterieel erfgoed, van vroeger naar morgen.

Immaterieel erfgoed, van vroeger naar morgen.

 

"The 'intangible cultural heritage' means the practices, representations, expressions, knowledge, skills – as well as the instruments, objects, artefacts and cultural spaces associated therewith – that communities, groups and, in some cases, individuals recognize as part of their cultural heritage. This intangible cultural heritage, transmitted from generation to generation, is constantly recreated by communities and groups in response to their environment, their interaction with nature and their history, and provides them with a sense of identity and continuity, thus promoting respect for cultural diversity and human creativity …" (UNESCO, 2003)

 

Immaterieel erfgoed =
zorg van gemeenschappen, verenigingen, organisaties, musea …

Immaterieel erfgoed-zorg =
borgen

Immaterieel erfgoed borgen =
een WERKwoord

 

Een immaterieel-erfgoednetwerk in Vlaanderen

Een immaterieel-erfgoednetwerk in Vlaanderen
 

www.immaterieelerfgoed.be

What’s in it for you?

www.immaterieelerfgoed.be is dé centrale plek voor immaterieel erfgoed in Vlaanderen en Brussel. Ook voor musea is deze website een virtuele ruimte om projecten, tentoonstellingen en ervaring rond ICE-werking te spotten, verkennen of delen.

Beschrijf jij jouw museum als een organisatie die werkt rond / voor immaterieel erfgoed? Of zet(te) je een ICE-tentoonstelling, -workshop, -lezing … op, in samenwerking met een erfgoedgemeenschap? Vraag dan hier een login aan. Voer je organisatie in onder WIE en je activiteiten onder HOE.

ICE-activiteiten aankondigen in de agenda? Voer ze in in de UiTdatabank en voeg de tag ‘immaterieel erfgoed’ toe.

 

Actieplan ICE & musea 2016-2017

Begin 2016 werden 20 musea in Vlaanderen bevraagd naar hun interesse in diverse werkvormen met oog op het uitwerken en ondersteunen van concrete acties rond immaterieel erfgoed en musea. Samen met het rapport uit 2015 resulteerde dit in het Actieplan musea en immaterieel erfgoed 2016-2017.

Een overzicht van de geplande acties:

  • Labo: Praktijkonderzoek op basis van concrete vragen en cases, met en in musea.  
  • Werkbezoeken en brainstormoefeningen: Verkenning van diverse invullingen van en visies op ICE-werking van musea. In en met musea, het ICE-trekkersnetwerk, externe denkers en creatievelingen …
  • Workshops: Algemeen én op specifieke vraag.  
  • Kennisdeling en praktijkondersteuning: Geleidelijke vertaling van de verzamelde input naar concreet inzetbare formats en tools (handleidingen, inspirerende voorbeelden, methodieken).
  • Overleg en netwerk: Overleg, communicatie en mogelijke samenwerking met Landelijk Museumoverleg en icom-vlaanderen. 
  • Internationale samenwerking: Werken aan netwerken voor capacity-building over immaterieel erfgoed en musea met uitlopers én kennisdeling in Vlaanderen.
 

WORKSHOP
13 juni 2016 - VOLZET

Een out-of-the-box doorlichting, inspiratie, brainstorm en praktijkuitwisseling op maat van jouw museumwerking.

 

LEESVOER

Een eerste literatuuroverzicht mét bijbehorende vraagstukken die de komende jaren worden uitgediept.

 

 

IMMATERIEEL ERFGOED-INSPIRATIE

 

Pigeon Service, Christien Meindertsma, Museum Texture, Kortrijk.

Hedendaags design met wortels in het verleden. Een installatie van 200 duiven herinnert aan de geschiedenis van het museumgebouw, het maakproces ervan gebeurde met één van de laatste vlastapijtproducenten in België én de vrijwilligers van het museum. Naast deze installatie worden ook heuse vlas-souvenirduiven verkocht in de shop van Texture.

Of hoe een museum immaterieel erfgoed vernieuwend in de kijker zet en ondersteunt via samenwerking met hedendaagse ontwerpers/kunstenaars.

 

Collectie & Traditie. Een ontmoeting tussen immaterieel en roerend erfgoed.

Op 27 mei zette CAG op zijn contactdag de onlosmakelijke band tussen objecten en tradities centraal. Gemist? Bekijk hier presentaties en verslagen online!

 

Open huis & participatie: een bron voor immaterieel erfgoedinspiratie!

open huis

Doe het zelf!

Participatietools
 Methodiekenfiches

 

Het Platform immaterieel erfgoed wordt gerealiseerd in nauwe samenwerking met het ICE-trekkersnetwerk. Het netwerk begeleidt de immaterieel erfgoedwerking in het brede Vlaamse erfgoedveld en zet de schouders onder globale noden. Vanuit hun thematische aanpak zijn ze elk het aanspreekpunt in een breder netmerk van musea, archieven en dienstverlenende organisaties.
 

Initiatief met steun van de Vlaamse overheid.