Bekijk de Webversie

 

hinderpremie

Vlaamse Regering breidt hinderpremie uit naar alle getroffen sectoren

De Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits de corona hinderpremie uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bv: kledingwinkel, electrozaak of doe-het-zelf winkel) die volledig moeten sluiten omwille van de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Net als bij hinder wegens openbare werken komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen worden.

>> Lees meer 

supercomputer

Vlaamse supercomputer wordt ingezet in strijd tegen COVID-19

Er wordt massaal gezocht naar oplossingen om het coronavirus te bestrijden. Universiteiten, onderzoeksgroepen en bedrijven kwamen al met baanbrekende ideeën op de proppen. Om onderzoek rond dit virus nog beter te ondersteunen, wil het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC), als high-performance computing-centrum, de komende 8 weken extra rekencapaciteit beschikbaar stellen van onderzoekers.

>> Lees meer

waarborg

Maatregelen crisiswaarborg

Op voorstel van Vlaamse minister van Werk en Economie Hilde Crevits wordt het systeem van de crisiswaarborgen voor bedrijven, die hun schulden niet kunnen betalen, door de Vlaamse Regering verder uitgewerkt. Er werd beslist de eenmalige premie die normaal 0,5% bedraagt te verlagen tot 0,25%. De waarborgregeling wordt ook uitgebreid.

>> Lees meer 

pmv

Financieel arsenaal van PMV ondersteunt bedrijven tegen de impact van het coronavirus

Heel wat Vlaamse bedrijven hebben te kampen met het coronavirus, of met de gevolgen van de maatregelen die zijn genomen om het virus in te dijken. De economische impact is groot. Daarom gaat PMV haar arsenaal aan financiële en andere middelen volop inzetten om het economische leed voor de bedrijven te helpen verzachten.

>> Lees meer 

europa

Europese ministers vergaderen over economische impact van COVID-19: EU-bedrijven moeten meer zelf PPE- en medische uitrusting produceren

Het Kroatisch Voorzitterschap van de Raad van de EU organiseerde last-minute op vrijdag 20 maart in de namiddag een informele high-level videoconferentie over de impact van COVID-19 op de EU-industrie en interne markt. Commissaris Breton riep de lidstaten op om in eigen land een lijst te maken van die bedrijven die zouden kunnen voldoen aan de vereisten die nodig zijn om zelf basis PPE-uitrusting te kunnen gaan produceren en om die lijst zo snel mogelijk met de Commissaris te delen.

>> Lees meer

twee curven probleem

Corona crisisaanpak: het wereldwijde ‘twee curven’-beleidsprobleem

Beleidsmakers staan vandaag voor wat nu al het ‘twee-curven probleem’ wordt gedoopt: het afvlakken van zowel de besmettingscurve als de recessiecurve via respectievelijk de gezondheids- en de economische politiek. 

>> Lees wat topeconomen er over denken

Citizen Science

Citizen Science

De Vlaamse burgerwetenschappers; wie zijn ze, welke onderzoeken houden hen bezig, hoe betrokken zijn ze bij het project?  Om een beter zicht te krijgen op de deelnemers aan citizen science projecten, houdt Scivil een bevraging onder burgerwetenschappers.

>> Deelnemen aan de bevraging kan hier 

Ook nog deze week


Vlaamse Regering
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. goedkeuring nieuw besluit over het toekennen van steun aan ondernemingen die verplicht moeten sluiten door de coronamaatregelen en vervanging lid Raad van bestuur Fonds Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO).
>> Lees meer

SV
Schriftelijke vragen deze week

O.a. proefproject geothermie Balmatt-site Mol, Moonshot-projecten en digitale ondernemersloketten gemeenten.

>> Lees meer

schelpenteldag
Spijts 'corona-storm' 18.000 schelpen geteld

De Grote Schelpenteldag 2020 van 14 maart ontsnapte niet aan de algemene afgelasting van alle evenementen door het corona-virus. Enthousiaste medewerkers lieten het echter niet aan hun hart komen en trokken dat weekend individueel op pad.

>> Lees meer


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Recordaantal octrooien aangevraagd
  2. Coronacrisis: bijkomende maatregelen om bedrijven te ondersteunen
  3. Nieuw Europees actieplan voor circulaire economie

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2020. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven