NIEUWSBRIEF DEPARTEMENT ECONOMIE, WETENSCHAP EN INNOVATIE
VLAAMSE OVERHEID
Vlaamse overheid zet de deuren open voor baanbrekende innovatieve bedrijven
Meldpunt belemmerende regelgeving voor de bio-gebaseerde economie
EWI-focus: Vlaanderen in de Knowledge and Innovation Communities (KIC’s)
Dag van de wetenschap op 22 november 2015
ERA-IB-2: projectresultaten van de 2e transnationale oproep gebundeld in een ‘Call brochure’
Space4Food over voedselveiligheid, duurzame landbouw en aardobservatie
Vlaamse overheid zet de deuren open voor baanbrekende innovatieve bedrijven

De Vlaamse overheid zal in de toekomst haar aankoopmacht aanwenden om innovatieve producten en diensten aan te kopen. Als grote investeerder én consument wil de Vlaamse overheid namelijk haar aanbestedingsinstrumentarium gericht inzetten op innovatie via het initiatief “overheidsopdrachten voor innovatie”.

Op vrijdag 3 juli vond hierover het Startevenement plaats in het Vlaams Parlement. Het evenement werd afgesloten met de ondertekening van een Charter waarin de aanwezige leidend ambtenaren zich engageren om meer werk te maken van “overheidsopdrachten voor innovatie”. Met dat engagement verklaren ze zich bereid om in de toekomst hun aanbestedingsinstrumentarium beter af te stemmen op innovatie en mee te streven naar het behalen van de zgn. “3%-norm”. In grote lijnen komt deze norm neer op de inzet van minimaal 3% van de beschikbare aanbestedingsbudgetten voor innovatieaankopen. Op de website van het departement kan u alles over dit initiatief, het volledige charter en de presentaties van de sprekers op het startevent nalezen.

Top
Meldpunt belemmerende regelgeving voor de bio-gebaseerde economie

De transitie van een economie gebaseerd op fossiele grondstoffen naar een bio-gebaseerde economie is een complex en langdurig proces. Hierbij kunnen technische uitdagingen en knelpunten i.v.m. onduidelijke regelgeving of ingewikkelde procedures aan de oppervlakte komen. Om deze knelpunten en nieuwe belemmeringen te capteren bestaat het meldpunt belemmerende regelgeving. Dit meldpunt is hét loket voor bedrijven om ervaringen en klachten over regelgeving in te dienen. De belemmeringen worden geïdentificeerd en geïnventariseerd om zo met de gekende klachten rekening te houden in de ontwikkeling van nieuw beleid. Ondervond u ook belemmeringen? Geef ze ons door via het meldpunt.

Top
EWI-focus: Vlaanderen in de Knowledge and Innovation Communities (KIC’s)

De EWI-focus van juni was gewijd aan de KIC’s, de Kennis- en Innovatiegemeenschappen van het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie. Het EIT is nog een relatief nieuwe Europese instelling en begint stilaan op kruissnelheid te komen. Hierdoor kunnen de KIC’s uit de eerste oproep al wat ervaringen delen met de KIC’s die nog in opbouw zijn of die nog moeten starten. Dat was meteen een van de doelstellingen van de worskhop. Daarnaast verduidelijkten de Vlaamse protagonisten van de KIC’s wat we als overheid kunnen doen om hen te helpen hun resultaten te bereiken en hoe onze overheidsinstrumenten hierop kunnen inspelen. De presentaties en het verslag van de parallelle sessies vindt u op de website van EWI.

Top
Dag van de wetenschap op 22 november 2015

Op zondag 22 november 2015 wordt op initiatief van de Vlaamse overheid voor de vijfde keer de Dag van de Wetenschap georganiseerd.

Met dit initiatief wil de Vlaamse Regering wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten in Vlaanderen en Brussel. Onderwijsinstellingen, bedrijven, onderzoeksinstellingen, musea en bibliotheken tonen hun wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties. Ook jouw onderzoek, vorming, kennis en expertise behoren tot de belangrijkste grondstoffen van Vlaanderen. Wees er trots op en doe mee, schrijf je in via www.dagvandewetenschap.be!

Top
ERA-IB-2: projectresultaten van de 2e transnationale oproep gebundeld in een ‘Call brochure’

De Europese onderzoeksruimte inzake Industriële Biotechnologie (IB) – gekend als het Engelstalig acroniem ERA-IB-2 – heeft de resultaten van de tweede transnationale oproep gepubliceerd in een Engelstalige ‘Call Brochure’. Deze oproep heeft 10 projecten gegenereerd, waarvoor een totaalbedrag van 11,1 miljoen euro beschikbaar is gesteld door verscheidene Europese partners. Eén van de projecten, ChitoBio Engineering oftewel ‘Metabolic and Enzyme Engineering for the Biotechnological Production of Partially Acetylated Chitosans’, was een samenwerking tussen drie Europese partners, waaronder het Gentse Bio Base Europe Pilot Plant en het expertisecentrum van de Universiteit Gent.
De belangrijkste prioriteit van dit Europees netwerk is het voortbrengen van gezamenlijke Europese onderzoeksprojecten en ontwikkelingsactiviteiten in het domein van IB. Hierbij bundelen onderzoekers, academici en bedrijven, gespecialiseerd in IB, kennis en middelen om onderzoeksprojecten te ondersteunen en uit te werken. Het netwerk tracht hierdoor het gefragmenteerde subsidielandschap te reduceren.
IB is zowel in Vlaanderen als in Europa één van de sleuteltechnologieën waarin men investeert in onderzoek naar alternatieven voor het gebruik van traditionele fossiele brandstoffen.

Top
Space4Food over voedselveiligheid, duurzame landbouw en aardobservatie

Op 11 juni organiseerde het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) samen met de federale Wetenschapsbeleidspartner BELSPO en de Waalse partner Wallonie-Bruxelles International (WBI) het seminarie ‘Space4Food’. Dit evenement over voedselveiligheid, duurzame landbouw en aardobservatie, waarbij info over het aardoppervlak verzameld wordt d.m.v. satellieten, drones, etc., maakte deel uit van de wereldexpositie 2015 die momenteel plaatsvindt in Milaan.
Belgische wetenschappers bespraken onder meer onderwerpen als het gebruik van satellietgegevens tijdens noodtoestanden, het nut van aardobservaties bij het meten van de globale impact van klimaatsveranderingen, en hoe onderzoeks- en technologische ontwikkelingen tegemoet kunnen komen aan de verwachtingen van gebruikers.
Tijdens het evenement werd eveneens het Belgisch pionierswerk in aardobservatie in de landbouw en zijn lange traditie in landbouwinnovatie in de kijker gezet door de aanwezigheid van een schaalmodel van de Belgische satelliet PROBA-V.

Top
Juli en augustus

Gek op de zomer? Wij ook! Het is een periode met lange dagen, veel licht en vol afwisseling. Bij het Departement EWI werken we in juli en augustus gewoon verder. De zomermaanden lijken wel de uitgelezen kans om sommige dossiers bij te werken, voorbereidingen te treffen voor een druk najaar en enkele nieuwe projecten en ideeën uit te werken.

Let wel: vanaf 25 juli staan er geen vergaderingen meer gepland bij het Vlaams Parlement. Op 28 september houdt de mnister-president zijn Septemberverklaring.

Jaarverslag EWI

EWI vierde zijn vijfde jaarverslag en dat ging niet onopgemerkt voorbij. Boeiende projecten en mooie realisaties uit 2014 worden voor u op een rij gezet in het EWI-Jaarverslag. Met een verjaardagstaart in de hand deelt Secretaris-generaal Dirk Van Melkebeke ons zijn ervaringen van de afgelopen vijf jaar en werpt een blik op de toekomst.

STI in Flanders
Kerncijfers

In Vlaanderen werken evenveel mensen in O&O in vergelijking met Duitsland (STI-publicatie, p. 60 fig. 18). Deze en andere kerncijfers en informatie over het beleid over wetenschap, technologie en innovatie in Vlaanderen vind je in onze STI in Flanders-publicatie (Engelstalig).

© 2009 Departement EWI Privacybeleid Uitschrijven Lees deze nieuwsbrief online