No Images? Click here
 

Het ontslag op staande voet onder de WWZ

Door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) – die gefaseerd in werking is getreden op 1 januari en 1 juli 2015 –is het ontslagrecht ingrijpend gewijzigd. Ontslag op staande voet is echter nog steeds mogelijk.  Dat wil niet zeggen dat er op dit punt niets is gewijzigd.  Heeft het ontslag op staande voet nog wel zin onder de WWZ?

Werkgevers kampen met vragen als:

  • Hoe kan het zo zijn dat ook een terecht gegeven ontslag op staande voet toch wordt “beloond” met de transitievergoeding?
  • Tast het inroepen van de bedenktermijn (van 14 dagen) in een overeengekomen vaststellingsovereenkomst het ontslag op staande voet aan?

  • Heeft het zin om een voorwaardelijk ontbindingsverzoek in te dienen?

Op 21 april 2016 organiseren wij een interactieve bijeenkomst.
We willen graag, samen met u, met bovengenoemde vragen aan de slag gaan. We bieden u een overzicht van recente rechtspraak over het ontslag op staande voet en staan stil bij de WWZ-jurisprudentie zoals o.a. over de billijke vergoeding, ernstige verwijtbaarheid en de ontslaggronden.

Graag nodigen wij u van harte uit bij deze bijeenkomst aanwezig te zijn.

Datum:         
21 april 2016
Locatie:         
Bahialaan 400, 3065 WC Rotterdam
Aanvang:      
15:00- 17:00 uur (met borrel na afloop)
Sprekers:     
Simon Tan, Partner Arbeidsrecht bij Eversheds
Marie-Louise Lugard- van Basten Batenburg, Counsel bij Eversheds
                       
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar femkefalandt@eversheds.nl onder vermelding van uw naam en bedrijf. U krijgt hierna een deelnamebevestiging toegezonden.

Aan deze besloten bijeenkomst zijn geen kosten verbonden. Gezien het beperkte aantal plaatsen verzoeken wij u zo spoedig mogelijk te reageren.

Mocht u vooraf al een specifieke vraag hebben, laat het ons dan weten. Wij zullen een Q&A samenstellen waarin wij uw vraag ook graag meenemen