Bekijk de Webversie

 

overzicht

COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

Alle academische instellingen en onderzoeksinstellingen hebben noodgedwongen de normale onderzoeksactiviteiten afgebouwd en tot een minimum herleid of gestopt. Enkel het onderzoek op COVID-19 gerelateerde onderwerpen gaat door. Een aantal onderzoeksprojecten werden geheroriënteerd op COVID-19 onderzoek. Ook de industrie zet zich in om oplossingen te ontwikkelen voor verschillende aspecten gelieerd aan COVID-19. Het onderzoek is breed aangepakt en het omvat epidemiologie, diagnose, behandeling en maatschappelijke impact. 

>> Klik hier voor een overzicht

extra middelen

Extra investeringen in COVID-19 onderzoek

Vlaams minister van Innovatie en Wetenschap Hilde Crevits investeert extra in onderzoek rond het COVID-19 virus. Er gaan extra middelen naar het Vlaams Instituut voor Biotechnologie, er wordt een wetenschappelijke raad opgericht en het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO-Vlaanderen) lanceert een nieuwe oproep rond onderzoek. Voor de projecten wordt 3,75 miljoen euro vrijgemaakt.

>> Lees meer 

fwo-logo

FWO lanceert bijzondere oproep projecten COVID-19

De wereld wordt hard getroffen door het COVID-19 virus. Om de gevolgen van deze pandemie voor de volksgezondheid hoofd te kunnen bieden, lanceert het FWO een bijzondere oproep voor projecten rond COVID-19. Het totale budget bedraagt 2,5 miljoen euro.

>> Lees hier alles over de oproep

impact

Hoe hard treft de coronacrisis de Vlaamse economie?

De contactbeperkingen die het gevolg zijn van de noodzakelijke gezondheidsmaatregelen treffen onvermijdelijk de Vlaamse economie. De Nationale Bank  en het Federaal Planbureau gaan uit van een krimp van de nationale economie van 8% in 2020. Maar niet alle sectoren worden even hard getroffen.

>> Lees hier een korte analyse

oproepen

COVID-19: openstaande en opkomende oproepen

Vanuit verschillende Europese instanties worden oproepen gelanceerd om onderzoek en innovatie te stimuleren en COVID-19 en gerelateerde effecten te bestrijden. De deadlines van bestaande oproepen worden vaak uitgesteld om deelnemers meer tijd te geven om hun voorstellen voor te bereiden. 

>> Klik hier voor een overzicht van de verschillende oproepen

gigarant

Europees groen licht voor Vlaamse waarborgcapaciteit bij Gigarant

De Europese Commissie heeft vorige week de Vlaamse waarborgcapaciteit van 3 miljard euro bij Gigarant goedgekeurd. De maatregel is in overeenstemming met de Europese regels rond staatssteun, die tijdelijk versoepeld werden door het coronavirus.

>> Lees meer 

Commissie

Coronacrisis: gedachtewisseling commissie Vlaams Parlement en toelichtende ppt minister Crevits

De leden van de commissie wisselden met minister Hilde Crevits van gedachten over de impact van de coronacrisis op de beleidsdomeinen Economie, Wetenschap en Innovatie en Werk en Sociale Economie.

>> Bekijk het videoverslag

Ook nog deze week


Beslissingen Vlaamse Regering
Beslissingen Vlaamse Regering
O.a. subsidie Kenniscentrum Data en Maatschappij, compensatiepremie ondernemingen met omzetdaling en gigarant.
>> Bekijk alle beslissingen

SV
Schriftelijke vragen deze week

O.a. implementatie beleidsplan 'STEM-academie in elke gemeente', resultaten meting interactieve wetenschapsbarometer en projecten Citizen Science.

>> Lees meer 

nagoya
Nieuwe website Nagoya Protocol

Onderzoekers die biologisch materiaal gebruiken (plantaardig, dierlijk, microbieel, ...) zijn verplicht om het Nagoya Protocol na te leven. Wat dat Protocol inhoudt en hoe je er in de praktijk mee omgaat, staat op een nieuwe website van de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR).

>> Lees meer


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Compensatiepremie voor ondernemers die zwaar omzetverlies hebben
  2. In memoriam: Marc Van Gastel, afdelingshoofd Invest
  3. VARIO selecteert 5 benchmarklanden en 17 benchmarkregio’s

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2020. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven