Bekijk de Webversie

 

indicatorenboek

Vlaams Indicatorenboek 2021 nu beschikbaar

Het 10de Vlaams Indicatorenboek Wetenschap, Technologie en Innovatie (WTI) is beschikbaar. De publicatie biedt een bundeling van de inzet en de resultaten die door de actoren in het Vlaams Wetenschaps-, Technologie- en Innovatielandschap zijn gerealiseerd. Het geeft een overzicht van de sterke punten van dit landschap, maar ook van de aandachtspunten die verdere inspanningen noodzaken.

>> Naar de publicatie

circulaire economie

Gezocht: opvolger Steunpunt Circulaire Economie

Eind dit jaar loopt de termijn van het huidige Steunpunt Circulaire Economie af. De Vlaamse Regering blijft echter investeren in beleidsonderzoek en doet een oproep voor een opvolger. We zijn daarom op zoek naar onderwijs- en onderzoeksinstellingen die samen beleidsrelevant en wetenschappelijk onderzoek willen en kunnen uitvoeren naar de circulaire economie. De nieuwe termijn loopt van 2022 tot 2026.

>> Lees meer 

missies

Europese Commissie lanceert EU missies om grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken

De Europese Commissie lanceerde vorige week de vijf Horizon Europa-missies. Het missie-gedreven onderzoeks- en innovatiebeleid krijgt een centrale plaats binnen het Europees Kaderprogramma voor Onderzoek en Innovatie (O&I), Horizon Europa. Missies zijn wettelijk verankerd in de Horizon Europa-Verordening.

>> Lees meer 

raad concurrentievermogen

Raad Concurrentievermogen buigt zich over governance vernieuwde Europese Onderzoeksruimte en ‘Fit for 55’-pakket

Vorige week vond de Raad Concurrentievermogen plaats. De ministers voor Onderzoek en Innovatie (O&I) debatteerden over de governance van de vernieuwde Europese Onderzoeksruimte. Een dag later was het de beurt aan de Europese ministers voor Industrie en Interne Markt. Het plenaire debat van deze formele Raad legde zich onder andere toe op de vraag wat de grootste opportuniteiten en uitdagingen zijn van het ‘Fit for 55’-pakket (FF55) om de concurrentiekracht van de Europese industrie te verzekeren en te versterken.

>> Lees meer 

impact

Uitnodiging 'De impact van sociale wetenschappen, menswetenschappen en kunsten op de maatschappij’

Van 13 tot 15 oktober heeft de conferentie ‘De impact van sociale wetenschappen, menswetenschappen en kunsten op de maatschappij’ plaats en wordt volledig online gehost vanuit Brussel. Tijdens deze conferentie komen leden uit de (internationale) onderzoekersgemeenschap, beleidsmakers en andere stakeholders samen om informatie uit te wisselen en te discussiëren over de maatschappelijk impact van sociale- en humane wetenschappen en de kunsten.

>> Alle info en inschrijven

unesco trefdag

Uitnodiging 'Unesco-trefdag'

Iedereen met interesse voor Unesco of die betrokken is bij Unesco-netwerken, -programma's, of -erkenningen in Vlaanderen is welkom op de Unesco-trefdag. Deze heeft plaats in het Herman Teirlinckgebouw van de Vlaamse overheid in Brussel op 14 oktober. Op de agenda o.a.: Unesco, Artificiële Intelligentie en Open Science; Vlaamse en Europese Unesco-projecten en Burgerwetenschap: hoe kunnen wij bijdragen aan onderzoek?

>> Alle info en en inschrijven

Ook nog deze week


Vlaamse Regering
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. oproep tot erkenning en financiering van een Steunpunt voor Beleidsrelevant Onderzoek voor het thema 'Circulaire Economie' (2022-2026) en vaststelling regels toekenning strategische investerings- en innovatiesteun sociale economie ondernemingen.
>> Bekijk alle beslissingen

Vlaams parlement
Verslag EWI-commissie

O.a. vraag om uitleg over de toekenning van strategische ecologiesteun aan 3M en de nieuwe voorwaarden voor strategische transformatiesteun.

>> Bekijk het verslag

phd cup
Wie verdient volgens u de Vlaamse PhD Cup?

Op 11 oktober strijden de 8 finalisten in de Gentse Handelsbeurs voor de Vlaamse PhD Cup 2021. Stem voor uw favoriet en bepaal mee wie de publieksprijs wint.

>> Stem hier


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. 'Vlaanderen als bakermat van technologische innovaties om maatschappelijke problemen op te lossen' (Septemberverklaring)
  2. Sustainable Development Goals, een enorme opportuniteit voor Vlaamse ondernemingen
  3. Beslissingen Vlaamse Regering - Economie, Wetenschap en Innovatie (24 september 2021)

Vorige nieuwsbrieven gemist? Bekijk ze hier© 2021. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven