Bekijk de Webversie

 

Brexit

Brexit: Vlaanderen voorziet 83 miljoen euro extra steun voor bedrijven

De brexit-taskforce van de Vlaamse Regering voorziet 83 miljoen euro extra steun voor bedrijven die getroffen worden door de gevolgen van de brexit. Dat werd gisteren beslist in een vergadering van de taskforce in Brugge. Daarvan zal 33 miljoen euro gaan naar export en 50 miljoen naar het Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO) die dat zal voorzien in bedrijfssteun. Vlaams minister-president Jan Jambon lanceerde ook een oproep aan KMO's om zich goed voor te bereiden op de brexit.

>> Lees meer 

winwinlening

Uitbreiding Winwinlening operationeel

Met de publicatie in het Staatsblad, volgend op de goedkeuring in het Vlaams Parlement, wordt de uitbreiding van de Winwinlening operationeel. Vrienden en familieleden van ondernemers kunnen via de Winwinlening fiscaalvriendelijk investeren in kmo's. Voortaan kunnen zij tot 75.000 euro in plaats van 50.000 euro lenen aan kmo’s en kunnen ze de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar in plaats van 8 jaar nu. Kmo's kunnen tot 300.000 euro in plaats van 200.000 euro lenen via de formule.

>> Lees meer 

EWI-Commissie

Verslag EWI-Commissie

Vraag om uitleg over het rapport van het Rekenhof over het Odysseusprogramma, de zoekfuncties voor jobs via Google en gedachtewisseling over de onafhankelijke analyse van het verloop van het investerings- en beslissingsproces van het TINA-fonds en de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen in het kader van het dossier FNG.

>> Bekijk het verslag van de EWI-Commissie 

Relanceplan

Relanceplan Vlaamse Regering – Vlaamse Veerkracht

De Vlaamse Regering maakt 4,3 miljard euro vrij voor haar relanceplan. Dat plan moet de Vlaamse welvaart en het welzijn van de Vlamingen helpen versterken na corona. Dat maakte Vlaams minister-president Jan Jambon bekend tijdens zijn Septemberverklaring.

>> Het volledige relanceplan kan nu hier gedownload worden

Digitale Mechelenbon

Lancering digitale Mechelenbon

Stad Mechelen diende een project in bij PIO om de papieren Mechelenbon die kon verzilverd worden in meer dan 200 Mechelse zaken te vervangen door een digitale oplossing die voor de schenker, ontvanger en handelaar als zeer eenvoudig wordt ervaren. Sinds 1 oktober is deze vernieuwde Mechelenbon digitaal beschikbaar.

>> Lees meer 

Smart Sporting Cities

Innovatieve overheidsopdracht: monitoren sport en beweging met IoT voor Smart Sporting Cities

Voor ons PIO-project 'Smart Sporting Cities' rond het monitoren van sport en beweging in de publieke ruimte met behulp van Internet-of-Things-toepassingen, in samenwerking met Sport Vlaanderen en de Stad Leuven, werd de selectieleidraad op 5 oktober op e-procurement gepubliceerd.

>> Alle info over de openstaande opdracht 

PhD Cup

Herbeleef de finale van de Vlaamse PhD Cup

Bert Van den Bogerd (UAntwerpen) is de grote winnaar van de Vlaamse PhD Cup 2020. Als oogheelkundige werkt hij aan een oplossing om het zicht van mensen met een hoornvliesaandoening te herstellen. Hij won zowel de publieks- als de juryprijs. Het zilver was voor Nicolas Wijsen (KU Leuven). Het brons ging naar Eline Haspeslagh (VIB - UGent).

>> Lees meer 

>> Bekijk de verschillende finalepitches (Facebook) 

Ook nog deze week


Vlaamse Regering
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. vriendenaandeel Winwinlening en transformatiesteun.
>> Bekijk alle beslissingen

Schriftelijke vragen deze week
Schriftelijke vragen deze week

Vraag over projecten en slaagkansen bij FWO-Vlaanderen en gebruik AI bij arbeidsbemiddeling.

>> Bekijk vraag en antwoord 

Circular
Onderzoekscentrum voor kunststof en textiel geopend in Kortrijk

Het Circular Materials Center, een nieuw opleidings- en onderzoekscentrum voor de kunststoffen- en textielsector in Kortrijk, wil alle knowhow en expertise over circulair ondernemen bundelen. Bedrijven kunnen er terecht voor materiaalontwikkeling, maar ook voor simulaties en test-runs.

>> Bekijk de videoreportage


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Laatste fase onderhandelingen Horizon Europa: ministers van Onderzoek bereiken akkoord rond openstaande bepalingen
  2. Een nieuwe Europese Onderzoeksruimte: excellentie, directionaliteit, vrij verkeer van kennis en inclusie
  3. COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen
     

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2020. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven