Bekijk de Webversie

 

STEM

Recordaantal meisjes kiest voor wetenschappen en techniek

Nog nooit hebben zoveel Vlaamse meisjes in de tweede en derde graad van het secundair onderwijs voor een STEM-opleiding gekozen. Wetenschappen en techniek zijn ook in het hoger onderwijs populairder: in de academische bachelors benadert het aandeel vrouwen intussen de 40 procent.

>> Lees meer 

oeso

OESO waarschuwt voor dalende Belgische productiviteit

In een gisteren gepubliceerd rapport doet de OESO zeven beleidssuggesties om de dalende productiviteit te keren: o.a. door het Belgische fiscale ondersteuningssysteem voor R&D bij bedrijven effectiever te maken en door de investeringen in universiteiten te verhogen.

>> Lees meer

VLIZ

Nieuwe campus voor VLIZ en ILVO op Oosteroever Oostende

Onder de naam InnovOcean Campus zullen het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee), haar projectpartners, en de Oostendse vestiging van het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) op de Oosteroever in Oostende een nieuw gemeenschappelijk complex gaan betrekken. De bevoegde ministers Muyters en Van den Heuvel tekenden daarvoor gisteren in Brussel de overeenkomst.

>> Lees meer 

Save the date

Trilaterale strategie voor de chemische sector: high level event in Brussel

Sinds eind 2017 werkt Vlaanderen samen met Nederland en Noord-Rijn Westfalen aan een gemeenschappelijke strategie voor de chemische sector. Hiermee wil Vlaanderen de transformatie van deze sector ondersteunen om hier de meest innovatieve, duurzame en competitieve chemiesector te creëren. Op 28 oktober organiseren de drie regio’s en hun respectievelijke chemiefederaties samen in Brussel een High Level Event om de stand van zaken van deze strategie toe te lichten. Als programma en registratie beschikbaar zijn, verneem je dit via deze nieuwsbrief. 

>> Bekijk de uitnodiging

Missies

Voorzitters Missieraden onder Horizon Europa bekend gemaakt

Tijdens een informele vergadering voor de ministers bevoegd voor Concurrentievermogen (luiken Onderzoek en Interne Markt & Industrie) lanceerde Commissaris Moedas officieel het werk rond de Missies. Hij kondigde de voorzitters van de vijf Missieraden aan, die concrete doelstellingen en een tijdsplan voor elke missie moeten voorstellen tegen eind 2019.

>> Lees meer 

Ook nog deze week


EIC
European Innovation Council (EIC): roadshow
Vorige week organiseerden we samen met de Europese Commissie, NCP en Enterprise Europe Network van de drie Gewesten de 'European Innovation Council pilot Roadshow’ waarbij o.a. de nieuwe EIC steunmechanismes pathfinder en accelerator pilootacties onder Horizon 2020 werden toegelicht.
>> Lees meer

oproepen
Oproepen Artificiële Intelligentie en Cybersecurity

In kader van de uitvoering van de beleidagenda’s artificiële intelligentie en Cybersecurity werden twee oproepen gelanceerd binnen het deel opleidingen en outreach. Het betreft ESF-oproepen om de productontwikkeling van opleidingen te ondersteunen.

>> Oproep AI

>> Oproep Cybersecurity

 

STORE
Ondernemerschap

In de tweede helft van 2018 voerde het nieuwe Steunpunt Ondernemerschap en Regionale Economie (STORE 2.0) zijn derde onderzoek uit naar de ondernemerschapscultuur en het ondernemend gedrag in Vlaanderen anno 2018.

>> Naar de publicatie


Agenda

>> Bekijk de volledige agendaMeest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. 12 miljoen euro jaarlijks voor top Vlaams strategisch basisonderzoek artificiële intelligentie
  2. Halen 3% O&O-norm in Vlaanderen in zicht
  3. Save the date: GDPR en de onderzoekscyclus

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2019. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven