Bekijk de Webversie

 

FOSB

Flemish Open Science Board (FOSB) opgericht

Op initiatief van Vlaams minister Hilde Crevits keurde de Vlaamse Regering voor het kerstverlof het Vlaams beleidsplan Open Science en de oprichting Open Science Board goed. Ondertussen werd de Flemish Open Science Board (FOSB) tijdens de “kick off meeting” van 21 februari opgericht. De FOSB heeft als mandaat het uitzetten van het beleid rond Open Science en de minister te adviseren m.b.t de besteding van de middelen die hiertoe worden ingezet.

>> Lees meer

power4bio

Studiedag samenwerking tussen biogebaseerde industrie en landbouw

Hoe kunnen we de samenwerking tussen landbouwers en biogebaseerde industrie versterken? Op donderdag 20 februari kwamen zo’n 100 stakeholders uit 15 Europese landen samen op de studiedag over dit thema. ‘s Ochtends werd het rijke innovatielandschap in Vlaanderen voorgesteld. In de namiddag werden praktijkcases en beleidsopties besproken. 

>> Alle presentaties vindt u hier terug

weetenschap

Uitnodiging W[eet]enschap: 'Single cell technologie: een revolutie op weg naar gepersonaliseerde geneeskunde'

Tijdens de w[eet]enschap van maart 2020 kijken we in de wonderlijke wereld van het menselijk lichaam met de single-cell technologie. Het maakt een genetische vingerafdruk van elke afzonderlijke cel en leert ons zo wat de precieze functie is van elke cel en hoe deze processen verstoord worden in bijvoorbeeld kanker of in de ziekte van Alzheimer. Meer nog, deze revolutionaire technologie opent de weg naar gepersonaliseerde geneeskunde.

>> Alle info en inschrijven 

PIO

Innovatieve overheidsopdrachten: maak kennis met de eerste 11 goedgekeurde projecten van 2020

Voorrang geven aan brandweervoertuigen. Satellietbeelden gebruiken voor het dagelijks beheer van de bruggen in Vlaanderen. Het zijn 2 voorbeelden van 11 projecten die zijn geselecteerd in het kader van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) voor ‘slimme innovatie’ in de Vlaamse publieke sector. Vlaams minister van Innovatie Hilde Crevits maakt voor deze projecten 5 miljoen euro vrij. “Niet alleen de bedrijven, maar ook de overheid kiest voor innovatie om tot een betere dienstverlening te komen”, zegt minister Crevits.

>> Bekijk hier de 11 goedgekeurde projecten in detail

Europa

Commissie doet voorstellen op het gebied van Artificiële Intelligentie en Data

Op 19 februari presenteerde de Europese Commissie een digitale strategie met initiatieven voor de komende vijf jaar. Samen met haar strategie publiceerde de Commissie ook onmiddellijk twee concrete initiatieven binnen de strategie, met name een Witboek over Artificiële Intelligentie en een voorstel voor een Europese Datastrategie. Over deze twee initiatieven houdt de Europese Commissie een publieke bevraging om de visies van de stakeholders te kennen.

>> Lees meer 

corona

Hulplijn en online FAQ over coronavirus voor bedrijven

Op initiatief van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits heeft het Agentschap Innoveren en Ondernemen de hulplijn (0800/20 555) opengesteld voor ondernemers en bedrijven die vragen hebben omtrent het coronavirus. Ook een actuele lijst met de meest gestelde vragen over dit thema wordt beschikbaar gesteld op de website van VLAIO.

>> Naar de website

Ook nog deze week


open belgium
FRIS belangrijke partner op jaarlijkse conferentie Open Belgium
Open Belgium, de jaarlijkse conferentie over open kennis en open data in België (en daarbuiten) heeft nu vrijdag plaats in Hasselt. De Vlaamse overheid is al lang een voortrekker inzake Open Data en maakt met FRIS gegevens over het wetenschappelijk onderzoek voor iedereen toegankelijk.
>> Lees meer

VOS-dag
Dag van de Vlaamse Openbare Statistieken

Op 3 april organiseert Statistiek Vlaanderen de allereerste Dag van de Vlaamse Openbare Statistieken. Men wil een stand van zaken opmaken van de werkzaamheden van Statistiek Vlaanderen en tijd maken voor kennisuitwisseling over nieuwe evoluties op vlak van productie en verspreiding van openbare statistieken.

>> Alle info en inschrijven 

schelpenteldag
Grote Schelpenteldag onderzoekt effect winterstormen op strandschelpen

Zorgen de zachte winter en de vele stormen ervoor dat anders schelpensoorten de bovenhand nemen? Kom het zelf mee ontdekken op de Grote Schelpenteldag 2020.

>> Lees meer


Agenda

>> Bekijk de volledige agendaMeest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Mobilidata: welke verkeersoplossingen willen we in Vlaanderen introduceren?
  2. Trilaterale strategie voor de chemische industrie: stand van zaken
  3. Innovatiefestival 'And&' in Leuven

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2020. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven