Hållbar skaparfestival på Nääs | Fokus på hållbart friluftsliv | Konferens om kulturarv och interkulturell dialog | Platsutveckling kring maritim service och besöksnäring | AKTIVITETER & UTSTÄLLNINGAR | Vitlycke museum öppet för säsongen | Fönsterrenoveringens dag 30 maj | Lödöse medeltidsdagar | LOKALA UNDERVERK | Upptäck Västra Götaland unika kulturmiljöer | Vänersborg 375 år | Bilden av staden - Vänersborg 375 år. |
Klicka här för att se en webbversion av mailet
Hållbar skaparfestival på Nääs

Missa inte Reko på Nääs – festivalen för dig som älskar schyssta val, sunda material och en hållbar livsstil! Välkommen till en skaparfest för kreativ slöjd, matkultur, byggnadsvård och hantverk. Under helgen 25-26 maj kan du gå en kurs, vara med på workshops och lyssna på föredrag. Vi bjuder på skönt häng i de vykortsvackra omgivningarna vid Nääs slott.

Läs mer här >>

Fokus på hållbart friluftsliv

Västarvet och Turistrådet Västsverige medverkar i årets Tankesmedja för friluftsliv arrangerat av Naturvårdsverket den 16-17 maj i Kristianstad, där många av Sveriges aktörer inom friluftsliv kommer att delta. Syftet med tankesmedjan är att visa på friluftslivets bidrag till ett hållbart samhälle.

Sedan 2016 har Västarvet i samverkan med Turistrådet Västsverige jobbat med ledutveckling i Västra Götalandsregionen. Resultatet av arbetet är en modell för hållbara, trygga och attraktiva vandringsleder för besökare och kommuninvånare, som nu sprids nationellt för att kunna utveckla infrastruktur till det ökande antalet internationella och nationella besökare som lockas av svensk natur.

Frågor som diskuteras i seminariet är: Hur gör man för att skapa en attraktiv vandringsled? Hur får man till en fungerande organisation? Vad måste finnas för att företag ska kunna utveckla produkter kring vandring? Behövs det en gemensam nationell struktur för låglandsleder?

Seminariet arrangeras av Tillväxtverket och Naturvårdsverket och medverkande är förutom Turistrådet Västsverige och Västarvet, Region Skåne.

Läs gärna mer här >>

Konferens om kulturarv och interkulturell dialog

Välkommen till Heritage in Progress – en kreativ mötesplats där vi vill undersöka hur kulturarvet kan vara ett verktyg för interkulturell dialog. Vi vill också utforska olika sätt att engagera civilsamhället och olika aktörer genom tidsresor som pedagogisk metod och diskutera vilka roller kulturinstitutioner har i ett mångkulturellt samhälle och dessutom bjuda in till praktiska workshops.

Läs mer här >>

Platsutveckling kring maritim service och besöksnäring

Under 2019-2020 står den maritima närheten i fokus för en satsning på lokal platsutveckling med syfte att stärka den lokala servicen och besöksnäringen.

Läs mer här >>

AKTIVITETER & UTSTÄLLNINGAR
Vitlycke museum öppet för säsongen
Nu har Vitlycke museum öppnat för säsongen. Välkommen att göra ett besök bland unika hällristningar och spännande utställningar för både stora och små.
Läs mer
Forsviks bruk har öppnat för säsongen
Nu har Forsviks bruk öppnat för säsongen. Välkommen att besöka en av Sveriges äldsta industrihistoriska platser med ny utställning om smide.
Läs mer
Fönsterrenoveringens dag 30 maj

30 maj är det dags för en repris på förra årets succé – Fönsterrenoveringens dag som nu har blivit nationell och till och med fått internationella utskott. Läs mer om vad du kan göra för att ge dina gamla fönster lite extra kärlek.

Läs mer
Sommarutställning om smide på Nääs

Nyfiken på smide? 2019 års sommarutställning på Slöjd & Byggnadsvård på Nääs berättar om det formbara järnet, hantverket bakom och skrönorna som följer i dess spår.

Läs mer
Lödöse medeltidsdagar
Kliv rakt in i historien i helgen när Lödöse medeltidsdagar arrangeras vid Lödöse museum 25-26 maj. Det kommer bli två fullmatade dagar med tornerspel, hantverkare, gycklare, musik och allmänt skön stämning.
Läs mer
Upplev The Face of God
The Face of God på Göteborgs naturhistoriska museum är en utställning om att söka ordning i kaos och där gränsen mellan fakta och fiktion är flytande. Välkommen!
Läs mer
LOKALA UNDERVERK
Upptäck Västra Götaland unika kulturmiljöer

En kulturmiljö berättar om platsens historia. I Västra Götaland finns många fantastiska, inspirerande och unika kulturmiljöer. På den här sidan kommer vi lyfta fram en särskild kulturmiljö från varje kommun i regionen. Under 49 veckor berättar om en kulturmiljö från varje kommun i regionen, med ambitionen att rösta fram Västra Götalands sju underverk lagom till Kulturarvsdagen i september 2019.

Läs gärna mer här >>

Vänersborg 375 år
Bilden av staden - Vänersborg 375 år.

Upptäck 375 år av Vänersborgs historia i en svit bilder och berättelser fyllda av kartor, skisser, fantasier, visioner och historiska fotografier från Vänersborgs museum.

Klicka här för att upptäcka Vänersborgs historia >>

Klicka här om du vill veta mer om hur vi behandlar dina personuppgifter
Vill du inte längre få nyhetsbrev från Västarvet? Avregistrera dig här