Bekijk de Webversie

 

EWI-commissie

Beleidsbrief en begroting 2019: toelichting in EWI-commissie

Minister Muyters lichtte vorige week de beleidsbrief en begroting toe in de EWI-commissie. "Met de laatste volledige cijfers, dat zijn die van 2016, zitten we aan 2,7% van het BBP voor onderzoek en ontwikkeling (O&O). Als we dan weten dat we in 2019 een groot extra pakket aan middelen voor O&O voorzien, dan verwachten wij dat voor 2019  het overheidsaandeel voor O&O op 0,89% komt. Dus ik denk dat we daar echt wel op weg zijn naar de 1% norm van 2020."

>> Bekijk de toelichting

F35

Actuele vraag over de economische terugverdieneffecten voor Vlaanderen van de aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen

Twee weken geleden besliste de Federale Regering beslist om 34 F-35’s aan te kopen. In het Vlaams Parlement kreeg Vlaams minister van Economie Muyters een vraag over deze aankoop. "Minister, hoe schat u de terugverdieneffecten voor Vlaanderen in en hoe kunnen we  ervoor zorgen dat we die engagementen die u nu naar voren schuift, ook echt kunnen omzetten in de praktijk?"

>> Lees meer

VARIO

Colloquium VARIO memorandum - Vlucht vooruit. Bestemming: top 5 kennisregio’s

Vlaanderen heeft de ambitie om bij de top 5 van de Europese innovatieve kennisregio’s te behoren, met als doel voor iedereen meer welvaart en welzijn te creëren. In zijn memorandum naar aanleiding van de regionale verkiezingen in 2019 geeft VARIO aan de volgende Vlaamse Regering mee hoe ze dit doel kan bereiken. Het memorandum wordt voorgesteld op 13 december.

>> Schrijf je hier in

rekenkamer

Minder administratieve rompslomp bij EU-onderzoek, aldus controleurs Europese Rekenkamer

Volgens een nieuw verslag van de Europese Rekenkamer zijn de administratieve lasten voor aanvragers en beheerders van onderzoekssubsidies in het kader van het Horizon 2020-programma van de EU verlicht. Volgens de controleurs waren de meeste vereenvoudigingsmaatregelen die door de Europese Commissie zijn ingevoerd doeltreffend, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering.

>> Lees meer

Vlaams Parlement

Openingsweekend Bezoekerscentrum Vlaams Parlement

Stap nu zaterdag 17 en zondag 18 november binnen in het nieuwe Bezoekerscentrum Vlaams Parlement. Ontdek de geschiedenis van de Vlaamse deelstaat en de rol van het Vlaamse Parlement in de Vlaamse democratie. Kom te weten hoe het Vlaams Parlement werkt en jouw leven beïnvloedt.

>> Bekijk hier het programma voor dit weekend

Ook nog deze week


Flanders Make
Flanders Make symposium 2018: The future of the manufacturing industry
Op dinsdag 27 november organiseert Flanders Make haar jaarlijkse Symposium in Kinepolis Antwerpen. Tijdens deze inspirerende dag bespreken ze de trends die de toekomst van de maakindustrie zullen definiëren.
>> Schrijf je hier in

Schriftelijke vragen deze week
Schriftelijke vragen deze week

O.a. stand van zaken KOALA-project, premiestelsel kernwinkelgebeid en innovatietrajec: steun aan latere fases.

>> Lees meer

naam
Bedenk naam voor nieuw onderzoeksschip

Onze federale collega's van Belspo zoeken nog naar een naam voor het nieuwe onderzoeksschip dat in 2020 de Belgica zal vervangen (zie elders in deze EWI-nieuwsbrief). Scholieren van het eerste tot vierde jaar secundair kunnen een naam bedenken, waarna het publiek de winnaar zal kiezen.

>> Lees meer over de wedstrijd


Agenda

>> Bekijk de volledige agendaMeest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Vlaams-Nederlandse top: Vlaams-Nederlandse innovatie- en wetenschapsdag moet samenwerking verbreden en verdiepen
  2. Vlaamse onderzoeksportaal tweemaal genomineerd voor e-gov Awards
  3. Dag van de Wetenschap

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2018. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven