Facebook icon Twitter icon Forward icon

Nieuwsbrief - nummer 70 - 17 juli 2013

Voor vragen en suggesties kunt u via deze link contact opnemen!

Beste lezer,

Terwijl mijn team en ik nog volop aan het werk zijn oefent boven ons de luchtmacht voor de Belgische troonwisseling op 21 juli aanstaande. Je merkt wel dat een troonwisseling in Nederland veel meer losmaakt dan bij onze zuiderburen; hier geen lied, DJ of volksfeest. Opnieuw een bewijs dat Europa prima samenwerkt maar dat landen en regio's vooral hun eigen taal en culturen moeten blijven koesteren. Ook in het Europees Parlement mag ieder zijn eigen taal spreken (al helpt het wel als je meerdere talen spreekt natuurlijk!). Aan dat recht wil ik niet tornen. Wel heb ik gekeken hoe we onze tolkendienst efficiënter kunnen inzetten; dat levert in één klap een besparing van 10 miljoen op! Verder stond de afgelopen maand in het teken van langverwachte akkoorden; over het nieuwe landbouwbeleid en de meerjarenbegroting 2014-2020. Ook moest ik nog eens op de bres voor een oer-Hollands product: Noorwegen gooide de grens voor Goudse kaas dicht - dat vraagt natuurlijk om een reactie van handelspartner Europa. Ook stemde de commissie volksgezondheid in met mijn voorstel om 'oefensigaretten' die populair zijn onder kinderen te verbieden - eens zien of Minister Schippers die moed ook heeft. Tot slot sloot deze week de deadline voor kandidaten voor het lijsttrekkerschap bij de Europese verkiezingen om zich te melden. 4 oktober worden alle namen bekend. In deze nieuwsbrief kan je de videoboodschap van mij vinden waarin ik mijzelf kandidaat stel als EU-lijsttrekker. Maar eerst gaat mijn team nog even genieten van de vakantie. Ik wens u ook een goede zomer toe. Het is trouwens goed om te realiseren dat binnen Europa verschillende verkeersregels gelden. Al die verschillende eisen maken het er niet makkelijker op maar er is hier wel een handig overzicht te vinden.

Veel leesplezier,

Esther de Lange

Europees Parlement komt op voor Goudse kaas

Goudse kaas moet weer vrij toegang krijgen tot Noorwegen. Het Europees Parlement nam daartoe op donderdag 4 juli een resolutie aan. De export van bepaalde kaas, vlees en bloemen naar Noorwegen stuit sinds een half jaar op buitensporige invoerheffingen, tot wel 429 procent. Voor Goudse kaas geldt een heffing van 277 procent.

Esther de Lange: "Deze heffingen druisen in tegen de afspraken tussen Noorwegen en de EU. Ik heb er begrip voor dat Noorwegen zuinig is op de eigen boeren, maar dan moeten ze andere steun verzinnen dan zulke extreme heffingen: Zo komt er bijna geen kaas meer Noorwegen binnen." Lees hier het hele artikel.

Shisha-pen verbieden voor kinderen


De Europese Unie moet nagaan of de zogenaamde 'shisha-pen' in heel Europa verboden moet worden voor kinderen. De commissie volksgezondheid stemde op woensdag 10 juli in met het voorstel van Esther de Lange om de 'oefensigaretten' die populair zijn onder kinderen te verbieden. 
"Deze pen moedigt het roken aan. 'Oefenroken' moeten we voorkomen op onze schoolpleinen en in speeltuinen, om de gezondheid van de jongeren te beschermen", aldus Esther de Lange. Lees hier het hele artikel.

Akkoord meerjarenbegroting bereikt, nu aan de slag

Esther de Lange is verheugd dat er een akkoord is over de nieuwe EU-meerjarenbegroting. "Het werd tijd dat er eindelijk een akkoord kwam zodat we aan de slag kunnen. De economie moet weer vlot getrokken worden en daarvoor is duidelijkheid nodig. Dat hebben we nu. Een lagere begroting past in deze tijd van bezuinigingen", vindt De Lange. Lees hier het hele artikel.

Akkoord over het landbouwbeleid: Eindelijk duidelijkheid voor ondernemers

Esther de Lange is blij dat er eindelijk een akkoord is, na jaren van onderhandelen. "Het belangrijkste is dat er nu duidelijkheid is voor ondernemers. We hebben de scherpe kanten van het voorstel van de Commissie weten af te zwakken. Ik ben trots op dat resultaat. In de uitwerking van het nieuwe beleid zal echter veel afhangen van de lidstaten. Het kabinet heeft de instrumenten gekregen voor een werkbaar beleid, het is nu de vraag wat ze er mee zullen doen"

"Met een kleiner budget moet het geld effectief ingezet worden, en daar terecht komen waar het hoort: namelijk op het boerenerf. Het Europarlement heeft ervoor gezorgd dat anderen, bijvoorbeeld vliegvelden, geen geld meer zullen ontvangen uit het landbouwbeleid."

Door het akkoord komt er verplicht steun voor jonge boeren. "Daar heeft het CDA een belangrijk winstpunt geboekt, ondanks verzet van de ministers. Er zijn steeds meer monden te voeden, dus we hebben nieuwe en jonge ondernemers hard nodig", vindt De Lange. Lees hier het hele artikel.

Miljoenen euro's te besparen op tolkendienst

De tolkendienst in het Europees Parlement kan miljoenen euro's goedkoper. Esther de Lange concludeert dit in een rapport, dat dinsdag 18 juni is aangenomen in de parlementscommissie voor begrotingscontrole.

Esther de Lange: "Het Europees Parlement is een democratisch gekozen instelling waar iedereen het recht heeft te spreken in zijn of haar eigen taal. Ik ben trots op mijn moedertaal en kom dan ook niet aan het recht om in eigen taal te spreken. Wel moet er voorkomen worden dat er tolken zitten die niet gebruikt worden". Lees hier het hele artikel.

Bekijk hier de videoboodschap van Esther de Lange: Kandidaat EU-lijsttrekker voor het CDA

In 't land

Sinds de vorige nieuwsbrief is Esther de Lange weer veel in Nederland op werkbezoek geweest. Zo was zij onder andere in; Hoogezand, Papendrecht, Gorinchem, Amsterdam, Reeuwijk, Den Bosch, Dokkum, Utrecht, Staphorst, Heikant en Den Haag. Als je op het plaatje klikt kun je zien waarvoor Esther hier geweest is. Er is ook een overzicht met alle werkbezoeken van Esther de Lange in 2012/2013, dit is hier te vinden.  

Uitsmijters van de maand:

Prinses Laurentien, voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Esther de Lange lanceerden donderdagavond 30 mei een actie voor jonge kiezers. Ze proberen jongeren alvast te interesseren voor de Europese verkiezingen over een jaar. Esther de Lange (38) steeg daarbij op in een luchtballon vanaf een plein voor het Europarlement in Brussel, ondanks haar hoogtevrees. Foto's van deze dag zijn hier terug te vinden. Er is ook een filmpje van de dag gemaakt dat hier te bekijken is.

Toen de onderhandelingen over het landbouwakkoord waren afgerond heeft Esther de Lange samen met Joris Baecke van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt de Nederlandse pers te woord gestaan in het Europees Parlement. "Ik ben blij met de verplichte steun aan jonge boeren; het was spannend, maar een geweldig resultaat!", aldus De Lange.

Bezoekersgroep van de maand

Op woensdag 29 en donderdag 30 mei kwamen er maar liefst 90 CDA'ers uit Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel op bezoek bij Esther de Lange in Brussel.

Voor vragen en suggesties kunt u via deze link contact opnemen!

Vriendelijke groet,

Esther de Lange

Mail: esther.delange@ep.europa.eu
Tel:   +32 (0) 2 284 5954
website: estherdelange.nl

Volg Esther de Lange via haar website, Facebook, Hyves, Twitter en Linkedin!

Facebook: facebook.nl/esther.delange1
Hyves: emrdelange.hyves.nl/
Twitter: twitter.com/esther_de_lange
Linkedin: linkedin.com/pub/esther-de-lange/2/3ab/95

Like deze nieuwsbrief op uw facebookpagina:
Facebook Like Button

Twitter over deze nieuwsbrief op twitter:
Tweet Button