Geen afbeeldingen? Webversie

Kennis- en expertisedeling #2

IMMATERIEEL CULTUREEL ERFGOED

Altijd dicht bij jou …

 

Immaterieel erfgoed vind je overal. Denk maar aan de talloze stoeten, van processies tot murga’s, volkssporten en circustechnieken, ambachten of allerlei tradities die je in Vlaanderen en Brussel tegenkomt. De recente brochure 'Erfgoed voor doeners' zet steden en gemeentes op weg om méér te doen voor én te halen uit het immaterieel erfgoed dat lokaal gekoesterd en beleefd wordt.

“Erfgoed voor doeners: wat immaterieel erfgoed betekent voor lokaal beleid, en omgekeerd."

Lees de brochure via ISSUU of download de pdf en stuur ook je collega’s gratis en voor niks 43 pagina’s geïllustreerde inspiratie door!


D O E N !

Ben je een cultuurbeleidscoördinator, erfgoedcelmedewerker, heemkundige … met een hart voor (immaterieel) erfgoed? Ga je zelf regelmatig lokaal aan de slag met mensen en gemeenschappen die tradities koesteren of technieken beoefenen?

Ook voor die lokale immaterieel erfgoedwerking is er plaats op www.immaterieelerfgoed.be! Bekijk hier inspirerende voorbeelden. Laat er uitgebreid zien waar jij mee bezig bent en/of zet je eigen activiteiten in de kijker via de kalender.

 
tapis plein vzw
 
 

Na ICE en diversiteit, zetten we dit keer lokale praktijk-ondersteuning van immaterieel erfgoed in de kijker.

Sinds 2012 zet tapis plein in op het ontwikkelen en ondersteunen van het ICE-netwerk in Vlaanderen: een netwerk van collega expertisecentra, erfgoedcellen en Heemkunde Vlaanderen tot collectiebeherende instellingen en lokale besturen …

 
 
 

Verslag van een immaterieel erfgoed-roadtrip. Mét 5 tips voor een geslaagde sensibilisatie-actie.

Verslag van een immaterieel erfgoed-roadtrip. Mét 5 tips voor een geslaagde sensibilisatie-actie.
 

De FIER-gazet … 

Voor deze rubriek van Heemkunde Vlaanderen en tapis plein in het tijdschrift Bladwijzer zet een heemkundige of erfgoedvrijwilliger fier het immaterieel erfgoed in zijn/haar eigen gemeente in de kijker, geleid door een verrassende vragenlijst. Leven en beleven met wortels in het verleden en een blik op de toekomst staan centraal. Zin om zelf in deze rubriek te verschijnen? Mail naar daphne.maes@heemkunde-vlaanderen.be.

 
 
 
 
 

Over lokale (immaterieel) erfgoedmakelaardij (in de hele wereld) …

Het is niet altijd eenvoudig om lokale praktijken te verbinden met bovenlokale en internationale ontwikkelingen. Op vlak van immaterieel cultureel erfgoed bijvoorbeeld is het (inter)nationale denkkader volop in beweging. Het zijn dan vaak lokale erfgoedwerkers en ngo’s die een rol als actieve bemiddelaar opnemen en globale theorie in lokale praktijk helpen vertalen. Dikwijls nemen zij een sleutelpositie in bij het helpen verderzetten van immaterieel erfgoed.

In de publicatie ‘Brokers, facilitators and mediation. Critical success (f)actors for the safeguarding of intangible cultural heritage’ (Volkskunde-tijdschrift, 3/2014) vind je diverse cases uit de wereld die dit illustreren.

EEN SELECTIE:

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#IKSCHRIJFGESCHIEDENIS AAN HUIS!

Van Aalst tot Zwevegem: overal zetten mensen dagelijks tradities en technieken verder en schrijven ze geschiedenis. Ook in jouw gemeente of regio! Iedereen kan een foto of filmpje opladen op www.ikschrijfgeschiedenis.be of inzenden via twitter/instagram met #IKSCHRIJFGESCHIEDENIS. Roep fiere traditiedragers mee op dit te doen. Het erfgoed uit jouw regio in een muisklik in de kijker.

En er is meer!

 

INSPIRATIE lokale ICE-praktijkondersteuning

 

Lokaal beleidsprogramma met samenwerking rond ICE: Handmade in Brugge. Ambachtelijk vakmanschap in de stad!

Boven-lokaal, samen sterk: Bloemencorso’s.

 

Netwerk van lokaal ICE in het buitenland: Italian network of Pro Loco association (UNPLI).

 
 

Erfgoeddag 2016: RITUELEN

Op zondag 24 april kan je in heel Vlaanderen en Brussel erfgoedactiviteiten beleven met een focus op rituelen. Dé gelegenheid om lokaal immaterieel erfgoed te ontdekken dus! Stel je programma nu al samen met de Erfgoeddagapp of op www.erfgoeddag.be.

Ondertussen kan je nog tot 17 april deelnemen aan de fotowedstrijd: deel een foto van jouw favoriete ritueel op de facebookpagina van erfgoeddag of via Instagram met #mijnritueel en #erfgoeddag. Alle inzendingen verschijnen nadien op www.ikschrijfgeschiedenis.be!

 
 
 

“Think global, act local!”

(Herkomst: onduidelijk – Gebruik: wijd verspreid)

 
 
 
 

Tapis plein vzw – expertisecentrum actieve erfgoedparticipatie, staat voor praktijkontwikkeling, onderzoek en expertise-uitwisseling omtrent cultureel-erfgoedparticipatie in Vlaanderen, met een focus op immaterieel cultureel erfgoed in 2012-2018.

logo's

Gesteund door de Vlaamse overheid en Stad Brugge.