Natuurpunt Zoogdieren.flits

Geen afbeeldingen? Webversie

Zoogdierenweekend 2016

Bevers en beverratten observeren, bezoek aan ecoduct Kikbeek, braakballen van oehoes pluizen, geleid bezoek aan Ecotron, cameravalonderzoek, muizen vangen met inloopvallen, prospectie van dassenburchten en meer van dat leuks staat op het programma van het jaarlijkse Zoogdierenweekend van de Zoogdierenwerkgroep van Natuurpunt.

> Klinkt dit jou als muziek in de oren? Klik dan hier voor meer info en inschrijvingen. Alle zoogdiergeïnteresseerden - ongeacht de voorkennis - zijn welkom!

 

Tips voor vleermuizengidsen

Het laatste weekend van augustus is traditioneel de Nacht van de vleermuis. Zet jij ook je beste beentje voor als vleermuizengids? Neem dan eens een kijkje op Ecopedia. Daar verzamelden vrijwilligers van de Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt heel wat interessante tips.

 

Dassennieuws

Op het afsluitend symposium van het jaar van de das in Nederland werd geconcludeerd dat de das het intussen goed doet in Nederland en niet meer bedreigd is. In Vlaanderen gaat het wat minder snel, maar breidt de das zijn verspreidingsgebied ook langzaam maar zeker verder uit. Het onderzoek van oude burchten in Vlaams-Brabant naar aanleiding van de vondst van een aantal bezette burchten, heeft tot nu toe geen verrassingen opgeleverd, maar aan de hand van de nieuwe folder Op speurtocht naar de das vind jij misschien een nieuwe vestiging? 

Intussen komt er uit het Verenigd Koninkrijk echter verontrustend nieuws dat windmolens chronische stress veroorzaken bij dassen in een straal van 10 km rond de windmolen.

 

Grootschalig walvissenonderzoek

In juni en juli werd voor de derde maal een grootscheepse telling van walvisachtigen in de Europese Atlantische wateren en de Noordzee uitgevoerd. De tellingen met drie schepen en zeven vliegtuigen van SCANS III - zoals het project heet - leverde dit jaar naast de algemene soorten al waarnemingen op van orka, butskop, spitssnuitdolfijn, potvis en vinvis. De eerste geanalyseerde resultaten worden begin 2017 verwacht.

 

Oktober is Muizenmeetnetmaand

Het Muizenmeetnet is een initiatief van de Zoogdierenwerkgroep om op te volgen hoe de aantallen muizen fluctueren van jaar tot jaar. Muizen vormen namelijk een uiterst belangrijke schakel in de voedselketen. Een continue daling van de aantallen muizen zou ook gevolgen hebben voor de overlevingskansen van roofdieren, roofvogels en uilen.

> Ben je geïnteresseerd om hier aan mee te werken? Neem dan eens een kijkje op muizenmeetnet.zoogdierenwerkgroep.be. Je vindt er ook de resultaten van de eerste twee jaren

 

Nieuwe cameraval verkrijgbaar in de Natuurpuntwinkel

Wil je ook graag weten welke zoogdieren 's nachts door je tuin passeren? Dan is de nieuwe wildcamera in het assortiment van de Natuurpunt winkel iets voor jou. De Bushnell Trophy Cam HD Essential Low Glow is voor zijn prijs een hoogkwalitatief toestel. Slechts €197,99 voor leden van Natuurpunt. 

 

 

Uitsmijter: onverwachte vandalen

Kristien Menten betrapte met haar cameraval deze onverwachte vandalen in het Doezelbos. De bewegingssensoren van haar beide camera's hebben het niet overleefd...