2012. április  

2010 tavaszán indult el a Régens Zrt. szegedi központjának CORSENET (Corporate Semantic Network) elnevezésű kutatás-fejlesztési projektje az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának 1. prioritása keretében. A több mint egy éve futó projekt aktuális eredményeiről hírlevelünkben számolunk be.

A Projekt neve: CORSENET
Azonosító: GOP-1.1.1-09/1-2009-0016

A közel három éves CORSENET projekt a szemantikus, azaz szöveges tartalom elemzésre és feldolgozásra épülő webtechnológiák üzleti alkalmazási környezetének kialakítását célozta meg.

A kutatási projekt keretében egy olyan szemantikus feldolgozást és keresést lehetővé tevő platform prototípusa jön majd létre, amely több csatornából lesz képes különböző szöveges formátumú tartalmakat begyűjteni, osztályozni és feldolgozni. A projekt célja olyan üzleti tartalmak feldolgozása, melyek nagy mennyiségben keletkeznek a vállalatok mindennapi életében, azonban jelenleg szemantikus eszközökkel nem kereshetőek.

A projekt keretében több egyetemmel és fejlesztő vállalkozással működik együtt a Régens Zrt. szegedi kutatóközpontja.

ÚJ CORSENET MODUL: Hírajánló funkció

 

Új modullal bővült a Régens Zrt. szegedi központjának CORSENET (Corporate Semantic Network) elnevezésű kutatás-fejlesztési projektjében fejlesztett alkalmazás. Elkészült és tesztelés alatt áll egy automatikus hírajánló funkció, mely folyamatosan figyeli a weben megjelenő legfrissebb híreket és rangsorolja azokat a vállalati kollaborációs platform kulcsszavazásából származó adatok alapján. A rangsorolás egyedi, személyre szabott preferencia szerint rendezi a híreket és így készít belőlük válogatást a felhasználóknak. A felhasználó a különböző rangsorral rendelkező hírlistákat automatikusan rendeződő ablakokból hívhatja elő. A hírajánló későbbi fejlesztései eredményeképpen a felhasználó jogot kap a platform által összeállított rangsor manuális módosítására, saját maga által preferált hírforrások beállítására és súlyozására is.

A tesztüzem április 15-én zárult, ezt követően már élesben működik a modul.

Folyamatos együttműködés az ELTE-vel

 

A projekt megkezdésekor az ELTE Információs Tanszékével kötött kutatási együttműködés sikeressége folytán, ez év januárjában újabb kutatási megállapodást kötöttünk az ELTE-Soft Kft-vel. Az újabb együttműködés keretében külső szakértők nyújtanak segítséget a szemantikus web területén megjelent legfrissebb kutatási eredmények gyakorlati felhasználásában. A szerződés keretében többek között az Entity Resolution és OWL2Bean mapping területén kapunk fontos kutatói támogatást. Az elsősorban tudásalapú támogatás biztos alapot nyújt nemcsak a projekt alapjául szolgáló szemantikus keresés elméleti megértésében, de a szemantikus feldolgozást és keresést lehetővé tevő platform prototípusának tényleges kifejlesztésében is.

JAVA implementáció

Most jön a Java! Az előző hónapok során Java nyelven is sikeresen implementálásra kerültek a korábban Python-ban eredményesen működő kulcsszavazó algoritmusok. A Java-ra való áttérés a technológiai arzenál bővítésén kívül más előnyökkel is jár. Az új nyelv használatával kibővül ugyanis a fejlesztés alkalmával használható toolkit-ek köre, így jobb minőségű, pontosabb tagelés lehetséges. A korábban használt Pythonnal ellentétben a JAVA lehetőséget ad a magyar nyelv ragozásából következő eltérések felismerésére és így a helyes tagek hozzárendelésére. A programnyelv változtatását reményeink szerint a felhasználók a keresési és találati pontosság javulásaként fogják érzékelni.

 
 
 
Régens Zrt.
H-6721 Szeged
Bercsényi u. 17.
Telefon: +36 62 422 263
Fax: +36 62 422 263
Email: szeged@regens.hu
www.regens.hu

   
s