MAIL NIET GOED LEESBAAR? LEES DE WEBVERSIE .
CAF Nieuwsbrief

Nieuws april 2019


Makerslab voor jonge makers

Jonge talentvolle cultuurmakers vinden in Flevoland (buiten de grote steden) niet altijd de mogelijkheden om hun talent ten volle te kunnen ontwikkelen. Samen met het Fonds voor Cultuurparticipatie zetten wij ons in om mogelijkheden te creëren, waarmee zij verder kunnen komen. Om hun dromen te realiseren, hun passies te volgen en hun talenten verder te ontdekken.

 

CAF ontwerpt daarom dit voorjaar het Makerslab: een broedplek en werkplaats waar jongeren zich, samen met professionele coaches, artistiek verder kunnen ontwikkelen. De aankomende tijd organiseert CAF een aantal ontwerpsessies. Na de zomervakantie gaat de eerste pilot van start en testen we of het ontwikkelde concept aanslaat.

 

Foto: coaches en jonge talenten tijdens tweede ontwerpsessie makerslab, 16 april 2019 in de Meerpaal te Dronten.

 

> Volg onze voortgang via de website

Winnaars Kunstbende Flevoland 2019

Zondag 7 april vond de 29e editie van Kunstbende Flevoland plaats bij Corrosia in Almere. Meer dan 50 acts in de leeftijdscategorie 13 t/m 18 jaar toonden hun werk aan een jury van professionals uit het culturele veld. Ruim 180 bezoekers moedigden de jongeren aan en genoten van het bruisende spektakel. Deze jonge sterren zien we in de toekomst hopelijk vaker terug:

 • Dans: Mariam Tawakol (Lelystad)
 • DJ: Ian van den Boom (Almere)
 • Expo: Tessa Brandsma (Almere)
 • Fashion: Dante Tieleman (Lelystad)
 • Film: Finn van den IJssel en Isa Bakas (Lelystad)
 • Muziek: Norah Jane (Almere)
 • Taal: Sanne Rietman (Emmeloord)
 • Theater: Jesper Mol (Dronten)

De finalisten wonnen de felbegeerde regionale Kunstbende trofee en een coachingtraject door professionele makers. De winnaars vertegenwoordigen op 29 juni de provincie in de landelijke Kunstbendefinale tijdens het Kunstbende Young Creators Festival in Amsterdam. 
 

> Lees meer

fotocredits: Melissa Duijn

Geld voor twee Flevolandse projecten

Een feestje was het, zaterdag 29 maart bij het 'We doen het samen! festival' in Amersfoort. Dit festival voor burgerinitiatieven zat vol inspiratie, workshops en kennismakingen. Hier wisten twee Flevolandse initiatievenhun plannen in de kunsten te verzilveren. In gesprekken met adviseurs van het VSBfonds (Donatie op Locatie) brachten zij hun doelen en werkwijzen overtuigend over het voetlicht en kregen financiële middelen waarmee zij hun plannen kunnen gaan uitvoeren:

 • NTL Rutten, de toneelvereniging uit het kleine dorp in de Noordoostpolder, met het initiatief om het verhaal van dorpshuis ‘De Stiepe’ samen met professionele theatermakers (Prins te Paard) te vertellen.
 • Stichting De Kubus met het initiatief de Urban Karavaan, een laagdrempelig initiatief om Lelystadse jongeren verder te helpen met hun urban kunsten richting podia.

Het VSBfonds steunt projecten die - via de kunsten - mensen met elkaar verbinden. Heb je ook een mooie idee die je zou willen realiseren? Doe een aanvraag bij het VSBfonds. Heb je hulp nodig? CAF staat voor jou klaar om je verder te helpen!

Passie voor Flevoland

Ons project 'Passie voor Flevoland' is het maken van theatrale verhalenroutes, waar meerdere initiatieven uit de lokale kunstbeoefening aan meedoen. Flevolandse verhalen worden opgehaald en verteld door zang, dans, theater, muziek en beeldende kunst. De ene keer loopt het publiek door het historisch centrum van Urk, de andere keer door een woonwijk in Lelystad. Ook in 2019 worden er plannen gesmeed door CAF en diverse lokale partners: 

 • In Dronten heeft De Meerpaal een mooi plan om in 2020 rondom het thema ‘vrijheid’ een route te maken.
 • In Lelystad wordt in het najaar een route gemaakt met persoonlijke verhalen van bewoners uit de Kustwijk.
 • CAF is in gesprek met partners uit Almere, Urk en Noordoostpolder om ook daar te zorgen voor fraaie verhalenroutes, verteld door lokale kunstbeoefenaars.

Wil je ‘Het verhaal van Flevoland’ in al haar facetten beleven? Houd onze website in de gaten voor nieuwe afleveringen van Passie voor Flevoland.

Kunst in het sociaal domein

Kunst is een middel om mensen te verbinden met elkaar en met hun passie. Kunst is ook een middel om ‘positieve gezondheid’ te stimuleren! In september 2019 organiseert CAF een dag waarop al dergelijke Flevolandse initiatieven, plannen, vragen, tips en ontwikkelpunten aan bod komen.

 

De afgelopen maanden heeft CAF kunstenaars, projectleiders, docenten, provincie-ambtenaren en het CMO (centrum maatschappelijke ontwikkeling) gesproken. Om de stand van zaken betreft samenwerking tussen de kunsten en welzijn en zorg in kaart te brengen.


Benieuwd hoe de kunsten kunnen ‘werken’ in het sociaal domein? Stuur alvast een mail naar myriam@centrumamateurkunstflevoland.nl en we houden je op de hoogte van het programma. Misschien heb je zelf al ideeën? Laat ze ons weten!

Zet jouw club in de schijnwerpers

Wil jij laten zien hoe gaaf, bijzonder of uniek jouw cultuurclub is? Pak dan het podium en doe mee aan de verkiezing Club van het Jaar 2019! Win naast de nationale titel een masterclass naar keuze van een expert, een professionele promotiefilm van jouw club en maak gebruik van alle lokale, regionale en landelijke media-aandacht om je club in de schijnwerpers te zetten.

 

Vorig jaar won muziekvereniging Soli: "Het winnen van de verkiezing heeft onze leden veel energie gegeven. En we hebben veel geleerd van de geweldige workshop van zangeres Shirma Rouse."  Bekijk het hele verhaal van Soli in deze video

 

Meer weten of meedoen? Inschrijven kan tot en met 13 mei. Lees er alles over via www.clubvanhetjaar.nl

 

Tip! Gratis theaterworkshops tijdens BonteHondfestival

Hey daar fanatieke kunstbeoefenaar. Ja jij! Ontwikkel je verder, laat je inspireren of ga netwerken. CAF zet voor jou op een rij wat je kunt doen. Bekijk het overzicht of tip ons! 

 

Uitgelicht: BonteHondfestival

Het BonteHondfestival is een vrolijk jeugdtheaterfestival voor de hele familie. Het tweedaagse festival vindt plaats op 29 april in De Meerpaal (Dronten) en op 30 april in KAF (Almere). Voor aanvang en na afloop van de voorstellingen is er van alles te doen in de theaters. Kinderen kunnen theaterworkshops volgen, op de foto en plaatsnemen in de mini-bioscoop. Dit randprogramma is gratis toegankelijk. 

 

Postbus 354
8200 AJ Lelystad

Agorabaan
3824 JS Lelystad

T: 0320 22 15 24
E: info@centrumamateurkunstflevoland.nl

Foto header: Sjors Evers

   
© CAF 2019 | Alle rechten voorbehouden
DEEL DEZE NIEUWSBRIEF: Facebook Like Button Tweet Button DOORSTUREN   |   AFMELDEN