bekijk online | uitschrijven
Beleid.flits
Europees Parlement stemt overweldigend voor natuur: natuurorganisaties opgetogen

Het Europees Parlement stemde gisteren massaal (592 vs 52) voor het tussentijds rapport van rapporteur Mark Demesmaeker (N-VA) dat beschrijft hoe ver we staan met het realiseren van de Europese natuurstrategie tot 2020. Natuurorganisaties uit de hele EU, waaronder Natuurpunt, WWF, Natagora en IEW, zijn uitermate verheugd met het werk van de rapporteur en de conclusies. In het rapport stelt het Europees Parlement dat de EU de acties voor natuurbescherming moeten opdrijven, en dat de Europese natuurwetgeving sneller moet worden uitgevoerd, en niet aangepast.

Lees het volledige persbericht
Lees de reacties op Twitter via #Naturealert

Benno Geertsma

Belet, Vandenkendelaere en Vautmans plooien voor landbouwlobby

Praktisch alle Vlaamse europarlementsleden stemden voor de resolutie van rapporteur Mark Demesmaeker. Enkel Hilde Vautmans (Open VLD), Ivo Belet en Tom Vandenkenlaere (CD&V) onthielden zich (lees hier waarom.) Nochtans stemde de overgrote meerderheid van hun fracties wel voor de resolutie en onderschreven zowel minister Schauvliege (CD&V) als staatssecretaris Tommelein (Open VLD) de steunbrief voor de natuurrichtlijnen die België aan de Europese Commissie stuurde.

Het is duidelijk dat ze er moeite mee hebben dat de resolutie de negatieve impact van het huidige landbouwbeleid op natuur en landschap aan de kaak stelt en aan de EC vraagt om - eindelijk - landbouwsubsidies enkel in te zetten voor praktijken die bijdragen aan het behoud van biodiversiteit in plaats van ze te schaden.

Wim Van Gils

EU-commissaris bezoekt haven en natuur in Antwerpen

Europees Commissaris voor Milieu, Visserij en Maritieme zaken Karmenu Vella heeft afgelopen vrijdag samen met Europarlementsleden Mark Demesmaeker (N-VA) en Kathleen Van Brempt (sp.a) een geslaagd bezoek gebracht aan het Antwerpse havengebied. De commissaris beaamde hoe economie en ecologie er hand in hand gaan: “Economische ontwikkeling en de bescherming van Europese leefgebieden kunnen met elkaar verzoend worden. De haven van Antwerpen en Natuurpunt tonen dat aan.”

Lees het persbericht met de reacties van Mark Demesmaeker en Kathleen Van Brempt

Benno Geertsma

SARO vraagt om 'betonstop' ernstig te nemen

Al enige tijd plant de overheid een nieuw Beleidsplan Ruimte. Na het Groenboek (2012), is intussen ook de werktekst voor een Witboek gekend. Terwijl voorheen het idee van 'ruimte-neutraliteit' centraal stond, spreekt de werktekst nu enkel van een ruimtelijke transitie tegen 2050, door het ruimtelijk rendement te verhogen. Met dat principe is uiteraard niets mis, maar vervalt wel de ambitie om Vlaanderen echt te sparen van meer beton.

In haar advies windt de SARO er alvast geen doekjes rond: "Volgens de raad moet het begrip ruimtelijk rendement ambitieuzer worden ingevuld, ook voor de korte termijn, en dit om te vermijden dat met ongewijzigd beleid de ‘verstening’ van Vlaanderen verder wordt gezet.". De boodschap is helder, en vooral: eensgezind. 

Frederik Mollen

Bestrijding bedreigde spreeuw is onaanvaardbaar

Het ontwerp Soortenbesluit dat momenteel voorligt bij de Minaraad, voorziet een algemene procedure om spreeuwen te doden bij “belangrijke schade” aan fruitbomen. Deze regeling is niet nieuw, maar wordt nu wel versoepeld. Wel nieuw is de vaststelling dat de spreeuw het helemaal niet goed doet: Sinds de jaren ‘80 ging de spreeuw met ca. 40% achteruit (SOVON 2014).
Het doel van onze natuurwetgeving, en dus ook het Soortenbesluit, moet ten alle tijde de instandhouding, het herstel of de ontwikkeling van onze inheemse soorten zijn (art. 51 Natuurdecreet).

Het bestrijden van een soort in moeilijkheden is dan ook niet verdedigbaar voor Natuurpunt. Bij “belangrijke” schade (een rekbaar begrip tot op heden) en als er geen andere oplossing mogelijk is, kan er tot slot nog steeds een specifieke afwijking worden aangevraagd aan het Agentschap Natuur en Bos.

Anke Geeraerts

(foto: François Van Bauwel)

Citaat: Natuurpunt in Parlement over de Leie

“500 ha natuurherstel langs de Leie. Finaal vragen we gewoon dat de Vlaamse regering haar eigen beslissingen uitvoert”

Natuurpunt-vrijwilliger Herman Nachtergaele gaf gisteren meer uitleg bij de Leie-petitie op een hoorzitting van de commissie Ruimtelijke Ordening in het Vlaams Parlement. Het debat beroert de gemoederen. Vervolgstap is een nieuwe hoorzitting waar zowel de landbouw- als natuurkant gehoord zullen worden.