2010 tavaszán indult el a Régens Zrt. szegedi központjának CORSENET (Corporate Semantic Network) elnevezésű kutatás-fejlesztési projektje az Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjának 1. prioritása keretében. A több mint egy éve futó projekt első eredményeiről hírlevelünkben számolunk be.

A Projekt neve: CORSENET
Azonosító: GOP-1.1.1-09/1-2009-0016

A közel három éves CORSENET projekt a szemantikus, azaz szöveges tartalom elemzésre és feldolgozásra épülő webtechnológiák üzleti alkalmazási környezetének kialakítását célozta meg.

A kutatási projekt keretében egy olyan szemantikus feldolgozást és keresést lehetővé tevő platform prototípusa jön majd létre, amely több csatornából lesz képes különböző szöveges formátumú tartalmakat begyűjteni, osztályozni és feldolgozni. A projekt célja olyan üzleti tartalmak feldolgozása, melyek nagy mennyiségben keletkeznek a vállalatok mindennapi életében, azonban jelenleg szemantikus eszközökkel nem kereshetőek.

A projekt keretében több egyetemmel és fejlesztő vállalkozással működik együtt a Régens Zrt. szegedi kutatóközpontja.

Régens K+F bemutató a Kutatók Éjszakáján

 

Idén hatodik alkalommal, szeptember 23-án rendezték meg a Kutatók Éjszakája rendezvénysorozatot, melyen a Régens is képviseltette magát. Cégünk Magyarország legnagyobb tudományos ismeretterjesztő fesztiválja keretében mutatta be jelenleg is futó legújabb kutatás-fejlesztési projektjét, a CORSENET-et, amely a szemantikus feldolgozást és keresést támogató platform kifejlesztését célozza.

A rendezvényen az érdeklődök a CORSENET projekt vezetőjét, Gaizer Tamást kérdezhették a szemantikus webről, és a Régens ezen a területen végzett eddigi kutatásairól. A Kutatók Éjszakáján a Régens standjához számos látogató érkezett, diákok mellett a szemantikában és az informatikai fejlesztésekben otthonosan mozgó vendégek érdeklődtek a CORSENET projekt iránt.

Az ország 27 városában és közel 50 helyszínen megrendezett Kutatók éjszakája rendezvénysorozat jó alkalom arra, hogy a kutatás-fejlesztés területén érdekelt szereplőket és a társadalmat összehozza, és adjon egy pillanatnyi betekintést a különleges felfedezések és kutatók világába.

Zajlik az automatikus címkézés ("tagelés") pilot tesztje

 

Sikeresen lezárult a dokumentumok automatikus címkézését végző Corsenet-modul fejlesztése és megkezdődött az éles-szerű adatokon történő pilot teszt. A vizsgálat során több ezer, valódi, az üzleti életből származó dokumentum és egyéb szöveg címkézését végezzük el. A teszt célja a modul teljesítményének és tartalmi megfelelőségének kiértékelése. Amennyiben az eredmények várakozásainknak megfelelően alakulnak, a modult szeptember közepétől vállalati kollaborációs platformunk is alkalmazni fogja.

Sikeres együttműködés az ELTE IK Információs Rendszerek Tanszékével

A Corsenet eredményeinek minél szélesebb körű gyakorlati hasznosíthatósága érdekében a Régens közös kutatásba fogott az ELTE Információs Rendszerek Tanszékével. A kutatás célja olyan alkalmazási területek felderítése, amelyek alkalmasak a szemantikus web-technikák nyújtotta előnyök vállalati gyakorlatba történő átültetésére. A kutatás pilot szakasza sikeresen lezárult, a kutatásban részt vevők számos lehetséges felhasználási területet azonosítottak. A következő együttműködési szakasz feladata a leginkább ígéretesnek látszó területek kiválasztása, illetve az ezeken belüli üzleti – alkalmazási modellek kidolgozása lesz.

 
Vállalati kollaboráció és vezetői döntéstámogatás

 

Új, Web 2.0 technológián alapuló vezetői döntéstámogató modul fejlesztése kezdődött még a nyáron. A modul célja olyan vezetői információs rendszer kifejlesztése, ami alkalmas bármilyen – akár harmadik féltől származó - relációs adatbázison alapuló rendszer internetes, Web 2.0 technológiát felvonultató eszközökkel történő lekérdezésére. A döntéstámogató rendszer első éles tesztje a Corsenet alapját képező vállalati kollaborációs platform adatbázisát támogató vezetői elemzések elkészítése lesz.

 
 
Régens Zrt.
H-6721 Szeged
Bercsényi u. 17.
Telefon: +36 62 422 263
Fax: +36 62 422 263
Email: szeged@regens.hu
www.regens.hu

   
s