U ontvangt deze e-mail omdat u zich heeft aangemeld voor onze mailings.
Niet goed leesbaar? Bekijk de webversie

Problemen met de fiscus? Wij nemen het voor jou op!

Nieuwsbrief Jaeger -
Juli '17

Beste lezer,

Ondanks de rustige zomer periode hebben wij niet stil gezeten en hebben wij weer een interessante nieuwsbrief voor u.


‘Dealen’ met het OM? Bij veel spraakmakende fraude zaken wordt een strafrechtelijke vervolging afgekocht, ook wel miljoenenschikkingen genoemd. Wat hier ook van zij - in haar blog legt mr. Kim Helwegen uit dat op zijn minst de perceptie van klassenjustitie voorkomen moet worden. Er moet transparantie worden gecreëerd om het draagvlaak in de maatschappij voor dergelijke transacties te vergroten. Duidelijke toetsingscriteria en een rechterlijke toets ontbreken op dit moment. Meer weten? Lees haar blog.


Daarnaast nog een heldere bijdrage mr. Wiebe de Vries in Vervolging frauderende rechtspersoon én DGA: dubbel genaaid houdt beter? Als een frauderende vennootschap tegen de lamp loopt, kan deze rechtspersoon strafrechtelijk worden vervolgd. Echter kunnen ook degenen die achter de schermen aan de touwtjes trokken voor de malversaties van de rechtspersoon strafrechtelijk aansprakelijk worden gehouden.


En last but not least een scherp stuk van mr. Carlijn van Dijk  over zeg nee tegen de cumulatie van de BTW. De praktijk leert ons dat in het geval van btw-fraude niet één ondernemer op het vermeende nadeel wordt aangesproken, maar meerdere ondernemers in verschillende lidstaten. Dit kan leiden tot cumulatie van btw, wat in strijd met het systeem van de btw-richtlijn en de fiscale neutraliteit.


Heeft u nog vragen over betreffende stukken of over andere fiscaal(-strafrechterlijke) zaken? Schroom dan niet contact met ons op te nemen.

 

Voor nu, veel leesplezier!

 

 

NEVER GO TO COURT, ALWAYS SETTLE?

De lijst met schikkingen die het Openbaar Ministerie is aangegaan bij zogenoemde complexe zaken met grote ondernemingen valt makkelijk op te sommen: KPMG-II, VimpelCom, SBM Offshore, Rabobank, FCIB en Deuss, KPMG en Ballast Nedam. In de volksmond worden dergelijke schikkingen ook wel afkopingen, omkopingen of zelfs klassenjustitie genoemd. Corruptie en fraude in de wereld is een feit. Dat dit ook in ons kikkerlandje geen waan van de dag is moge duidelijk zijn gelet op voorgaande voorbeelden. Fraudeurs zijn er in allerlei varianten: van de simpele oplichter die van frauderen zijn ‘vak’ heeft gemaakt tot de ‘chique crimineel’ (oftewel: witteboordencrimineel). Wat daar ook van zij, de perceptie die heerst over deze miljoenendeals – de hoogste schikking met justitie in Nederland gaat over maar liefst 397.500.000 US Dollars – is alles behalve positief en doet ons ‘rechtsgevoel’ geen goed. Waarom wordt deze perceptie dan toch in stand gelaten?

Vervolging frauderende rechtspersoon én DGA: dubbel genaaid houdt beter?

Als een frauderende vennootschap tegen de lamp loopt, kan deze rechtspersoon strafrechtelijk worden vervolgd. Echter kunnen ook degenen die achter de schermen aan de touwtjes trokken voor de malversaties van de rechtspersoon strafrechtelijk aansprakelijk worden gehouden. De wetgever heeft het openbaar ministerie de keuze gegeven wie strafrechtelijk te vervolgen. Uitdrukkelijk kan ook de vennootschap samen met de feitelijk leidinggevende(n) worden vervolgd. Maar welk nut wordt gediend op het moment dat een frauderende rechtspersoon door één persoon wordt bestuurd die tevens volledig aandeelhouder is, en beide worden vervolgd? Wat kan door de verdediging worden aangevoerd in dit soort gevallen?

ZEG NEE TEGEN CUMULATIE VAN BTW

De omzetbelasting beoogt de consument te treffen, en niet de ondernemer. Bij ondernemers hoort geen btw te drukken. Ondernemers vormen slechts de heffingspunten. Zij berekenen belasting door aan hun afnemers, die zij vervolgens afdragen aan de schatkist. De omzetbelasting moet de ondernemers dan ook zo min mogelijk ‘last’ geven.

De praktijk leert ons dat in het geval van btw-fraude niet één ondernemer op het vermeende nadeel wordt aangesproken, maar meerdere ondernemers in verschillende lidstaten. Dit kan leiden tot cumulatie van btw. Cumulatie van btw is in strijd met het systeem van de btw-richtlijn en de fiscale neutraliteit. Ik zeg dan ook nee tegen cumulatie van btw.

Afmelden voor deze nieuwsbrief