Bekijk de Webversie

 

ERA

De nieuwe Europese Onderzoeksruimte

De Europese Commissie heeft vorige week een mededeling inzake een nieuwe Europese Onderzoeksruimte voor onderzoek en innovatie aangenomen. De nieuwe Europese Onderzoeksruimte is gebaseerd op excellentie, concurrerend, open en gedreven door talent. Zij zal het onderzoeks- en innovatielandschap van Europa verbeteren, de transitie van de EU naar klimaatneutraliteit en digitaal leiderschap versnellen, het herstel van de maatschappelijke en economische schade van de coronacrisis ondersteunen en de weerbaarheid van de Unie tegen toekomstige crises versterken.

>> Lees meer 

Raad

Horizon Europa: laatste fase onderhandelingen

Vorige week nam De Raad een algemene benadering (general approach - GA) aan met betrekking tot de resterende openstaande bepalingen inzake Horizon Europa, het Kaderprogramma van de EU voor O&I voor de jaren 2021-2027. Dit opent nu de weg voor finale trilogen met het Europees Parlement de komende maand, en natuurlijk ook voor een start van het programma op 1 januari 2021.

>> Bekijk de vergadering en persconferentie

hortense

Nieuwe supercomputer 'Hortense'

De nieuwe Tier1 supercomputer 'Hortense' van het Vlaams Supercomputer Centrum (VSC) vindt eind 2020 onderdak in het datacenter van de UGent. 'Hortense' wordt een van de 500 snelste supercomputers ter wereld. De Tier1 supercomputer van het VSC is beschikbaar voor alle Vlaamse onderzoekers, in alle onderzoeksdomeinen. Computertijd aanvragen is gratis, maar gebeurt wel in het kader van een project. Je projectvoorstel moet door een speciale beoordelingscommissie aanvaard worden.

>> Lees meer 

PIO

Herbeleef de inspiratiesessie 'Innovatieve overheidsopdrachten'

Vorige maand organiseerden we een online webinar voor al wie meer wou weten over onze oproep 'Circulaire Economie en Energietransitie'. Vlaanderen Circulair, De Vlaamse Waterweg, Flux 50 en Stad Halle zorgden vanuit hun eigen ervaring voor duiding en inspiratie. Daarnaast werd haarfijn toegelicht hoe je zelf een aanvraag kan voorbereiden.

>> Herbekijk hier de webinar

VP

Schriftelijke vragen en antwoorden deze week

O.a. overheidsopdrachten en deelname van kmo's, financiële participaties in de residentiële ouderenzorg en ondersteuning door studiebureaus.

>> Bekijk alle vragen en antwoorden 

covid

COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen

Een nieuwe update van ons overzicht van COVID-19 gerelateerd onderzoek en innovatie in Vlaanderen. Is jouw onderzoek en innovatie nog niet opgenomen in het overzicht? Laat het ons weten via onderstaande link.

>> Naar het overzicht 

Ook nog deze week


Vlaamse Regering
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. COVID-19: verlenging handelshuurlening, bekrachtiging en afkondiging decreet COVID-19-Winwinlening, vervanging lid Raad van Bestuur Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM) en Vervolledigen van ‘Vizier 2030 – een 2030-doelstellingenkader voor Vlaanderen’.
>> Bekijk beslissingen in detail

EWI-commissie
Aanpak coronacrisis en relancebeleid: gedachtewisseling

De leden van de EWI-commissie wisselden van gedachten over de aanpak van de coronacrisis en het relancebeleid met minister Hilde Crevits.

>> Bekijk de gedachtewisseling

missie
Missie 'Gezonde oceaan, zeeën, kustwateren en binnenwateren': enquête

De oceaan, onze zeeën, kusten en rivieren zuiveren en herstellen, is één van de missies van Horizon Europe. De Europese Commissie wil jouw mening hierover horen. Daarom stelden we samen met VLEVA, het VLIZ en de Blauwe Cluster een enquête op. Het resultaat zal dienen als input voor de Europese Commissie bij de verdere uitwerking van de missie.

>> Naar de enquête (invullen duurt 5 minuten)


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. 4,3 miljard euro voor relanceplan 'Vlaamse Veerkracht'
  2. Vlaams-Nederlandse AI workshop
  3. Flanders' bioeconomy

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2020. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven