Bekijk de Webversie

 

skills cover

Gezocht: 30.000 nieuwe talenten voor een klimaatneutrale Vlaamse basisindustrie

De Vlaamse industrie doet volop inspanningen om de klimaatdoelstellingen te halen. Hiervoor zijn niet alleen innovatieve technieken nodig, er zijn ook voldoende werkkrachten nodig. De komende 15 jaar is er nood aan 30.000 nieuwe talenten in de basisindustrie. Bovendien zullen ook de taken van de 76.000 werknemers die momenteel aan de slag zijn in deze sectoren sterk evolueren. Voor hen is er nood aan doorgedreven om- en bijscholing in groene en digitale thema’s. Dat blijkt uit de studie ‘Skills roadmap voor de Vlaamse klimaattransitie’.

>> Lees meer 

digitaal loket

Digitaal loket voor gecombineerde vergunning gelanceerd

Niet-Europese buitenlanders die als loontrekkende in België willen werken, hebben daarvoor een gecombineerde vergunning nodig: de ‘single permit’. Die vergunning vormt zowel de toelating om te werken als om in België te wonen. Ondernemingen die een niet-Europese buitenlander in dienst willen nemen, kunnen deze vergunning sinds 31 mei aanvragen via een uniek digitaal loket ‘Working in Belgium’.

>> Lees meer 

winwinlening

Kmo’s vinden massaal extra financiering bij vrienden en familie

In de eerste 5 maanden van 2021 werden bijna 3.400 win-winleningen afgesloten voor 64 miljoen euro. Dat zijn er ruim 700 meer dan gans het jaar 2019. Sinds de uitbreiding van het instrument in oktober 2020 zijn mensen massaal ondernemers beginnen steunen met een win-winlening.

>> Lees meer 

EWI-commissie

Verslag EWI-commissie

Minister Crevits beantwoordde vorige week in de EWI-commissie vragen over o.a. het Strategisch Basisonderzoek van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek en 'green lane'-project Gateway to Britain.

>> Bekijk het verslag

cover flanders at unesco

Samenwerking Vlaanderen en Unesco

Wist je dat Vlaanderen al 20 jaar samenwerkt met UNESCO? Benieuwd naar de projecten die we wereldwijd ondersteunen en wat we de voorbije jaren hebben bereikt? De nieuwe brochure 'Flanders at UNESCO' biedt een mooi overzicht van de samenwerking tussen Vlaanderen en Unesco, en dan met name de door de Vlaamse Unesco Trustfondsen gefinancierde projecten van de afgelopen 10 jaar.

>> Bekijk de brochure

Ook nog deze week


regering
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. uitbouw Slimme Regio Vlaanderen, aanpassing steunreglementering strategische transformatiesteun (STS) en sanctie frauduleuze steunaanvraag bij VLAIO.
>> Bekijk alle beslissingen

vragen
Schriftelijke vragen deze week

O.a. Vlaamse ruimtevaarteconomie, Europese investeringen Limburg, experimentele oproep 'innovatieve starterssteun' en samenstelling projectgroepen Vlaamse Brede Heroverweging.

>> Bekijk alle vragen en antwoorden

cover
Reflections on 2030 Digital Compass. The European way for the Digital Decade

Begin dit jaar publiceerde de Europese Commissie ‘2030 Digital Compass: the European way for the Digital Decade’ waarin ze de doelstellingen inzake digitalisering voor de komende tien jaar scherp stelt. Om te wegen op het debat over deze richtlijnen is er een consultatie georganiseerd door het Vlaams EU-platform wat geleid heeft tot een reflectiepaper.

>> Lees de reflectiepaper


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Reflectiepaper '2030 Digital Compass: the European way for the Digital Decade'
  2. Heropstartlening kan nu aangevraagd worden
  3. Nieuw VLAIO-instrument: O&O haalbaarheidsstudie

Vorige nieuwsbrieven gemist? Bekijk ze hier© 2021. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven