Beleid.flits

Geen afbeeldingen? Webversie

Rapport waterkwaliteit legt falend mestbeleid bloot

Het jaarlijks rapport van de Vlaamse Milieumaatschapppij (VMM) leest bitter als het over de vermesting van onze waterlopen gaat. De gestage beterschap die zich sinds 2002 aftekende, is de voorbije drie jaar volledig stilgevallen. Hierdoor lijken de doelen die Vlaanderen gesteld had niet meer haalbaar, zo stelt de Vlaamse milieuadministratie zelf vast.

Voor Natuurpunt illustreert dit slecht rapport dat het mestbeleid van minister Schauvliege faalt. Niet alleen onze drinkwaterproductie en het leven in de waterlopen komt hiermee in gedrang. Op het veld geraakt men de moed kwijt. Akkerbouwers blijven met opeenvolgende mestactieplannen opdraaien voor de bron van het probleem: een veestapel die meer mest produceert dan we in Vlaanderen kwijt geraken.

Lees hier het volledige persbericht

freek.verdonckt@natuurpunt.be

 

Minister Schauvliege reageert met vlucht vooruit

In het Vlaams Parlement vroegen Vandaele (N-VA), Caron (Groen) en Tobback (SP-A) om een reactie op de ‘bedroevende resultaten’ uit het VMM-rapport. De minister erkende de status quo, maar blijft de toekomst rooskleurig inzien: de vruchten van het ‘veel strengere’ MAP5 zullen volgend jaar worden geplukt, mits het ‘op een correcte manier wordt toegepast’ en ‘de sector volledig zijn verantwoordelijkheid neemt’ – twee punten waar de minister overigens zelf de eindverantwoordelijkheid in heeft.

Natuurpunt vindt dit gezwind optimisme misplaatst. Wie daarnaast - tegen voortschrijdend inzicht in -  blijft stellen dat landbouwers met het huidige mestactieplan de vooropgestelde doelen kunnen halen, doet aan boerenbedrog. Een grondig debat over een omslag in het mestbeleid dringt zich op. Door nu alle hoop op beterschap naar de eindsprint te verschuiven, zal de minister niet alleen de landbouwsector maar ook de Europese Commissie nerveus maken.

freek.verdonckt@natuurpunt.be

 

Nood aan rustzones voor zeehonden

Er spoelen steeds minder dode bruinvissen aan op het strand. Dat blijkt uit cijfers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Dit omdat er in 2015 minder Bruinvissen voorkwamen in onze Noordzee.

Het aantal waarnemingen van levende zeehonden op het strand en in de buurt van havens zit gelukkig in de lift. Jammer genoeg worden deze niet altijd met rust gelaten door passanten en/of de daar bijhorende loslopende honden. Er is dringend nood aan afgebakende rustzones zodat we nog lang kunnen genieten van rustende zeehonden aan onze kust.

krien.hansen@natuurpunt.be

 

Operatie Steenbreek: minder tegels, meer groen

Dat er niet altijd gewacht moet worden op toekomstgerichte initiatieven van de overheid, bewijst Operatie Steenbreek in Nederland. Opzet van deze actie is om de negatieve gevolgen van verharding van de particuliere tuin – in Nederland is 40% van de stedelijke oppervlakte in bezit is van particulieren - onder de aandacht te brengen van tuinbezitters en hen te ondersteunen bij de vergroening van hun tuin.

Gezien de link tussen minder beton en meer biodiversiteit snel is gelegd, is Vogelbescherming Nederland sinds deze week partner van het project. "De wijze waarop mensen hun eigen tuin inrichten, bepaalt welke soorten er kunnen voorkomen of zullen verdwijnen. Betegelde tuinen hebben vogels niets te bieden", aldus de organisatie. Natuurpunt schaart zich vol overtuiging achter het motto van de operatie: tegel eruit, plant erin! Acties voor een tuin vol leven hebben we hier gebundeld.

robin.verachtert@natuurpunt.be

 

Hete herfst voor Europese Commissie?

Op afgelopen vergadering van Europese natuurministers ter voorbereiding van de COP13 in Cancun (dec 2016) had onder andere Luxemburg vragen bij de geloofwaardigheid van Europa op deze COP. Want er is nog steeds geen definitieve uitspraak over wat de Commissie met de natuurrichtlijnen van plan is, die nochtans de kern van het Europese biodiversiteitsbeleid vormen. Daarnaast heeft Europees Parlementsvoorzitter Schultz in een brief EU-Commissievoorzitter Juncker opgeroepen de conclusies van de Commissie zelf (die ze al meer dan 6 maanden uitstelt) bekend te maken. Hoe langer de Commissie niet antwoordt, hoe heter de herfst zal worden.

benno.geertsma@natuurpunt.be

 

Citaat

“Het is een duidelijke beleidskeuze, met steun van deze meerderheid, dat wij niet meer de ambitie hebben om alles van het Agentschap voor Natuur en Bos zelf te verwerven. Wij hebben vertrouwen in de terreinbeherende verenigingen, in de particulieren die dat op een even goede manier kunnen doen.“

Minister Schauvliege reageert in het Vlaams Parlement op de daling van de aankoop budgetten door ANB. 

Natuurpunt is blij met het vertrouwen van de minister in de verenigingen. We hopen dat dit dan ook vertaald wordt naar stijgende budgetten voor aankoop, inrichting en beheer. Om de beoogde tempoversnelling in het natuurbeleid te realiseren, moeten echter alle actoren volop aan de bak. De dalende aankopen bij de overheid zijn daarom een slecht signaal.