Bekijk de Webversie

 

supercomputer

Vlaamse rekenkracht ingezet voor COVID-19 onderzoek

Op 23 maart 2020 lanceerde het Vlaams Supercomputer Centrum onder begeleiding van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen een speciale projectoproep voor academisch en industrieel onderzoek rond COVID-19. Meer dan 15 onderzoekers vroegen ondertussen rekencapaciteit aan in de strijd tegen COVID-19.

>> Lees meer 

onderzoeksinfrastructuur

Onderzoeksinfrastructuur in Vlaanderen en de deelname aan internationale onderzoeksinfrastructuren

Al meer dan een decennium investeert Vlaanderen in state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur via zijn programma’s middelzware, zware en internationale onderzoeksinfrastructuur. Samen met FWO-Vlaanderen hebben we nu een overzicht gemaakt van de internationale onderzoeksinfrastructuren en de 'zware' onderzoeksinfrastructuren waar Vlaanderen de voorbije 10 jaar heeft in geïnvesteerd.

>> Naar het overzicht

conjunctuur

Vlaamse conjunctuurnota: naar een V, U, W of L-vormig herstel van de Vlaamse economie?

Twee keer per jaar stellen we in het kader van de Vlaamse begrotingsopmaak en -aanpassing een conjunctuurnota op. Deze keer proberen we ook de impact van de coronapandemie op de diverse bedrijfstakken binnen de Vlaamse economie in kaart te brengen. Tevens gaan we in op de uitdaging van de relancestrategie en het Vlaams economisch relancecomité onder voorzitterschap van Koenraad Debackere.

>> Lees meer

handelshuur

Akkoord over handelshuur

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits is er een akkoord over de handelshuur. De Vlaamse overheid engageert zich om maximum 2 maanden huur als lening te geven aan de huurder op voorwaarde dat ook de verhuurder 1 of 2 maanden huur kwijtscheldt. Zo kunnen huurders tot 25.000 euro lenen aan een rente van 2% en moet pas na 6 maanden gestart worden met de terugbetaling.

>> Lees meer 

winwinlening

Win-winlening wordt uitgebreid

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits breidt de mogelijkheden uit om als vriend of familielid te investeren in een kmo via de win-winlening. Vrienden en familie zullen voortaan tot 75.000 euro kunnen lenen aan kmo’s en kunnen de looptijd van de lening zelf bepalen tussen 5 en 10 jaar. Kmo’s van hun kant kunnen tot 300.000 euro aan win-winleningen hebben.

>> Lees meer

europa

Maximumbedrag achtergestelde lening opgetrokken tot 2 miljoen euro

De Europese Commissie heeft gisterenavond haar goedkeuring gegeven aan de Corona achtergestelde lening voor start-ups, scale-ups, kmo’s en zelfstandigen tot 2 miljoen euro onder bepaalde voorwaarden. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits had samen met de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen aangedrongen om het maximumbedrag op te trekken.

>> Lees meer 

img

Update: 'COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen'

Een nieuwe, vierde update van ons overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen gerelateerd aan COVID-19. Is jouw onderzoek en innovatie nog niet opgenomen in het overzicht? Laat het ons weten via onderstaande link. 

>> Naar het overzicht

Smart Sporting Cities

Marktconsultatie 'Smart Sporting Cities'

Voor onze innovatieve overheidsopdracht 'Smart Sporting Cities' nodigen we samen met Sport Vlaanderen, de stad Leuven en Addestino Innovation management ondernemingen en organisaties uit om deel te nemen aan een marktconsultatie. Hierbij richten we ons op Internet of Things (IoT) integratiespelers, IoT platformontwikkelaars en turnkey providers en spelers in de domeinen rond sportmonitoring, sportinfrastructuurmonitoring, sportapplicaties, sensoren of slimme camera’s.

>> Lees meer 

kennismakers

Kennismakers Magazine

De meesten onder jullie kennen Kennismakers als het vijfjaarlijks wetenschapsevent dat georganiseerd wordt door het FWO. Maar vanaf nu gaat Kennismakers ook de digitale toer op. Om wetenschap tot in de huiskamer van elke Vlaming te brengen, wordt het Kennismakers Magazine gelanceerd. Dit volledig digitaal magazine brengt wetenschap op een heldere en eenvoudige manier. De eerste editie laat zes onderzoekers aan het woord die een antwoord geven op een vraag uit de Vlaamse Wetenschapsagenda. Er komen verschillende thema’s aan bod, van sport en ecologie tot klimaat.

>> Lees het magazine

Ook nog deze week


VR
Beslissingen Vlaamse Regering deze week
O.a. toekenning strategische transformatiesteun aan Act&Sorb bv en subsidie Vlaams Onderzoeksprogramma Artificiële Intelligentie.
>> Lees meer

vlaams parlement
Schriftelijke vragen en antwoorden deze week

O.a. betrokkenheid bedrijven bij Moonshots, VDAB-opleidingen Artificiële Intelligentie, registratie Chinese investeringen en studie speerpuntclusters 'moonshot CO2'.

>> Lees meer 

slow television
Slow Television: vanop het strand of virtueel ontstressen aan zee

Mis je de zee? Niet getreurd. Als jij niet naar zee kan, dan brengt het VLIZ de zee naar jou. Het VLIZ biedt je een alternatief met de Slow Television reeks vanop het strand. Sit back and relax!

>> Slow Televison


Agenda


Meest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. EUvsVirus hackaton: Belgische vertegenwoordiging in acht van de 117 winnende projecten
  2. COVID-19: een overzicht van onderzoek en innovatie in Vlaanderen
  3. Aanvraag compensatiepremie kan vanaf 4 mei

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2020. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven