Natuurpunt CVN.Flits  

Geen afbeeldingen? Webversie

Flits - 15 september 2016

 

© Rollin Verlinde

Focus op natuur

Op 29 oktober wordt 15 jaar Natuur.focus gevierd met een symposium. Het onderwerp is ‘nieuwe technologieën en innovatieve concepten in biodiversiteitsbehoud’. Natuurpunt CVN werkt hieraan mee, met onder meer een lezing over natuurstudievrijwilligers vroeger en nu. Daarnaast presenteren we er enkele posters over het belang van vorming en educatie voor het natuurbehoud. Natuur.focus is een populair wetenschappelijk tijdschrift met artikels over uiteenlopende natuuronderwerpen. Een must voor iedere natuurliefhebber en natuurgids die op de hoogte wil blijven. Meer info vind je op de website van Natuurpunt.

Jos Gysels, directeur

 
 

Beleef de Week van het bos

Ook in 2016 zetten alle bossen hun deuren wagenwijd open voor een knallende editie van de Week van het Bos. Onder het motto ‘Welkom in de grootste sportclub’ worden de talloze sportmogelijkheden van het bos in de kijker gezet.

 

Kom naar de autovrije zondag in Wetteren

Voor jong en oud is er een breed scala aan activiteiten te beleven bij de deelnemende verenigingen en organisaties. Wij schenken aandacht aan 'natuur in de stad' met onder andere tips &tricks om meer natuur naar je tuin te lokken. Ook kan je mee op klimaat- en kruidenwandelingen in het centrum. Kinderen kunnen de stadstuin ontdekken en er knutselen. De bijenwerkgroep zal aanwezig zijn en in de dekenijtuin bieden we rondleidingen aan rond het thema natuurvriendelijke tuinen. Meer info

 

Natuurgaard De Wending officieel geopend

Natuurgaard De Wending In Turnhout is vorige week officieel geopend met het aanplanten van verhoogde moestuinbakken. Een heerlijke dag met veel zon en heel wat enthousiaste bezoekers. De tuin tussen het woon- en zorgcentrum De Wending en het AZ Campus Sint-Elisabeth is nu uitgerust met wandelpaden, kunstwerken en allerlei tuinelementen. Op verschillende manieren kunnen senioren en omwonenden genieten van deze nieuwe stadstuin die enkel van het stadspark wordt gescheiden door de Parklaan. Zo zijn er moestuinkamers uitgewerkt door bewoners en vrijwilligers, een kippenren, waterelementen, een bijenhotel, compostzone,... De tuin kreeg voor de inrichting subsidies van het Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete en de Vlaamse Landmaatschappij.

Kom zelf kijken of blijf op de hoogte via de facebookpagina.

Facebook Like Button

 

Nieuw leven in huis:
Lize
in het Bosmuseum

Ik ben Lize Paesen, 25 jaar en woon in Leuven. Ik zou mezelf omschrijven als een creatieve, geëngageerde duizendpoot die zich graag inzet voor de natuur. Sinds mijn 15de ben ik lid van JNM, Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Deze jeugdbeweging leerde me de liefde voor natuur en het reilen en zeilen van mijn afdeling Midden-Limburg kennen. Lees verder >>>

 

Nieuw leven in huis:
Thijs voor De Wending

Mijn naam is Thijs Himpe en ik werk sinds 1 september bij Natuurpunt CVN als projectmedewerker voor Natuurgaard De Wending in Turnhout. Ik ben afkomstig uit het West-Vlaamse Tielt maar verblijf vanwege de woon-werkafstand momenteel op zorgboerderij Widar in Merksplas. Reeds als kind had ik een grote interesse voor natuur en kwam zo terecht in de jeugdwerking van Natuurpunt De Torenvalk.
Lees verder >>>

 
© Hugo Vermeren

Gezocht: lesgevers Methodiek voor de cursus Natuurgids

We zoeken ervaren lesgevers/begeleiders voor de methodieklessen in de cursussen Natuurgids in West-Vlaanderen. Tijdens deze methodiekactiviteiten leren cursisten hoe ze voor een groep moeten staan en interactief kunnen werken met als doel mensen te verwonderen over de natuur.

 

Een huis met een verleden

Op zondag 11 september opende het Natuur.huis haar deuren voor Open Monumentendag. 185 bezoekers kwamen een kijkje nemen. Gidsen, in klederdracht van toen, verwelkomden de bezoekers. Ze leidden rond en vertelden verhalen uit het leven van de arrondissementscommissaris, de bezetting van de Duitsers, de Wielewaal en de huidige bestemmingen van het huis. Een unieke kans om dit 100 jaar oude herenhuis te tonen. Verborgen oude elementen gaven de sfeer van vroeger weer.

Het huis leefde, gaf enkele van haar geheimen prijs, toonde de schoonheid en de waarde van Erfgoed en zorgde ervoor dat de bezoekers opgetogen naar huis gingen.