Bekijk de Webversie

 

BOF-besluit

35 mio € structureel extra voor fundamenteel onderzoek aan Vlaamse universiteiten via gewijzigde BOF financiering

De Vlaamse Regering schaarde zich op 1 maart 2019 achter het akkoord dat de minister van Innovatie bereikte met de rectoren en de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) over de hervorming van de Bijzondere Onderzoeksfondsen (BOF), de basisfinanciering voor fundamenteel onderzoek aan de universiteiten. Waar de verdeling van de middelen vroeger te sterk gericht was op kwantiteit (‘de publicatiedruk’), verschuift de focus nu naar de kwaliteit van het onderzoek door de invoering van drie inhoudelijke accenten: excellentie, (internationale) samenwerking tussen universiteiten en interdisciplinariteit. De budgettaire enveloppe voor de Vlaamse universiteiten stijgt bovendien met 35 miljoen euro structureel tot 220 miljoen euro.

>> Lees meer 

hogescholen

Kennis 13 hogescholen wordt beter ontsloten

De Vlaamse hogescholen zullen hun kennis en expertise vlotter ter beschikking stellen van bedrijven en socialprofitorganisaties. De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) heeft daarover een overeenkomst gesloten met de Vlaamse Regering. Die trekt daarvoor dit jaar ruim vier miljoen euro uit. De ontwikkeling van een digitaal platform zal ook toelaten de kennis van de hogescholen in te brengen in het FRIS-portaal, dat alle publiek gefinancierd onderzoek in Vlaanderen verzamelt en ter beschikking stelt

>> Lees meer 

FRIS

FRIS-brochure nu ook in het Engels beschikbaar

Hierboven kon je al lezen dat op de termijn de kennis van de hogescholen ook terug te vinden zal zijn in de FRIS-onderzoeksportaal. Van de winnaar van de Agoria e-Gov awards 2018 is er nu ook een Engelstalige brochure beschikbaar. De brochure licht toe hoe je de gegevens van meer dan 75.000 onderzoekers, 30.000 onderzoeksprojecten en 300.000 wetenschappelijke publicaties kunt consulteren en hoe je zelf aan de slag kunt gaan met de open data van FRIS en je eigen app kunt ontwikkelen.

>> Lees meer 

Raad van de Europese Unie

Europa screent vanaf april op verdachte buitenlandse investeringen

De Raad van de Europese Unie het licht op groen gezet voor de screening van buitenlandse investeringen in strategische sectoren in de EU. Die nieuwe regels gaan in april in. Binnen het nieuwe kader moeten lidstaten elkaar en de Europese Commissie op de hoogte houden van de investeringen van derde landen in hun strategische sectoren.

>> Lees meer 

W[eet]enschap

W[eet]enschap: 'Van autonoom rijden naar autonoom werken'

Met “w[eet]enschap, middagsessies om op te eten” brengen we maandelijks het onderzoek van één van onze vier strategische onderzoekscentra (Flanders Make, imec, VIB en VITO) naar een breed publiek. Op 19 maart focussen we op zelfrijdende voertuigen en de te verwachten evolutie. Ellen van Nunen en Marc Engels van Flanders Make lichten de trends en uitdagingen rondom autonoom rijden én werken in verschillende industriële toepassingen toe en presenteren het onderzoek van Flanders Make in dit domein.

>> Lees meer

Ook nog deze week


VARIO
Artificiële Intelligentie (AI): gedachtewisseling over het VARIO-advies
De Vlaamse Adviesraad voor Innoveren en Ondernemen (VARIO) stelde een advies op over de Vlaamse beleidsagenda Artificiële Intelligentie. De leden van de commissie wisselen van gedachten over dit advies met Lieven Danneels, Danielle Raspoet en Jo Bultreys van de VARIO.
>> Lees meer

VLIR
Jaarverslag VLIR

De Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) heeft tot doel de dialoog en samenwerking tussen de Vlaamse universiteiten te bevorderen. Het jaarverslag beschrijft de werking van de raad tijdens een werkingsjaar.

>> Lees meer 

schelpenteldag
Doe nu zaterdag mee aan de Grote Schelpenteldag

Vorig jaar tijdens de eerste editie van de Grote Schelpenteldag aan onze kust verzamelden, telden en identificeerden 400 burgers samen 30.000 schelpen, goed voor meer dan 50 verschillende soorten. Dit jaar op zaterdag 16 maart 2019 willen de organisatoren – VLIZ, Natuurpunt, EOS, Kusterfgoed, de Provincie West-Vlaanderen en de Strandwerkgroep – nog beter doen

>> Lees meer 


Agenda

>> Bekijk de volledige agendaMeest gelezen vorige EWI-nieuwsbrief
  1. Van autonoom rijden naar autonoom werken
  2. ’s Werelds langste composietbrug komt naar Brugge
  3. Schriftelijke vragen deze week

>>> Vorige nieuwsbrief gemist? Bekijk ze hier© 2019. Departement Economie, Wetenschap en Innovatie
Beheer inschrijving
Uitschrijven