Webversie Deze nieuwsbrief delen
 
 

Introductie

Dit is de drieëntwintigste nieuwsbrief van Waterbouw.nl, een initiatief van sociale partners in de waterbouw. Op de portal website www.waterbouw.nl vindt u alle informatie over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, de scholingsmogelijkheden en het loopbaanbeleid in de Waterbouw.

In deze nieuwsbrief brengen wij actuele informatie onder uw aandacht.

 
   
 
 

CAO WATERBOUW

 
   
   
 

Cao’s Waterbouw algemeen verbindend verklaard

De cao Waterbouw en BTER-cao Waterbouw zijn algemeen verbindend verklaard. Beide cao’s hebben een looptijd tot en met 31 maart 2020. Het besluit tot avv van (gewijzigde) bepalingen van onze cao Waterbouw is integraal gepubliceerd in de Staatscourant van 15 mei 2019, publicatienr. 22498. De cao Bedrijfstakeigenregelingen (BTER) Waterbouw is gepubliceerd in de Staatscourant van 31 mei 2019, publicatienr. 24780. Het doel van het algemeen verbindend verklaren is het bevorderen van een gelijke rechtspositie van werknemers en het tegengaan van ongelijke concurrentie op basis van arbeidsvoorwaarden.

De cao-teksten zijn inmiddels gedrukt in één cao boekje 2019-2020. Ze zijn beschikbaar via het Secretariaat van Partijen. Daarnaast is er een Nederlandse en Engelse pdf-versie (alleen cao Waterbouw) geplaatst op de website van Waterbouw.nl.

Meer informatie: Secretaris van Partijen, l.vanvlier@waterbouwers.nl of de website www.Waterbouw.nl

 
   
 
   
   
 

Reparatie 3e WW Jaar

Cao-partijen in de waterbouw hebben afspraken gemaakt over de reparatie van het 3e WW jaar naar aanleiding van het Sociaal Akkoord van april 2013 waarin werkgevers, vakbonden en kabinet nadere afspraken met elkaar hebben gemaakt over de invulling van het 3e WW-jaar. De aparte cao-afspraak hierover in de waterbouw is ingegaan op 1 mei 2019. De premie, die door de stichting PAWW (www.spaww.nl) wordt geïnd, komt voor rekening van de werknemers.

Meer informatie: website SPAWW, www.spaww.nl of Secretaris van Partijen, l.vanvlier@waterbouwers.nl

 
   
 

DUURZAME INZETBAARHEID

 
   
   
 

Onderzoek werkroosters cao Waterbouw

Op verzoek van cao-partijen heeft bureau Syntro onderzoek gedaan of  flexibel werken wel past in de bestaande werkroosters in de cao Waterbouw. Inmiddels is het rapport opgeleverd. Het bevat een inventarisatie welke roosters door bedrijven in Nederland worden gebruikt, welke knelpunten daar gesignaleerd worden als het gaat om flexibilisering van arbeid en tenslotte welke aanbevelingen gedaan kunnen worden in het kader van duurzame inzetbaarheid.

Uit de conclusies volgt dat er door werkgevers en werknemers geen urgentie gevoeld wordt om wijzigingen aan te brengen in de bestaande roostersystematiek. De arbeidsongeschiktheid is laag, er gebeuren niet veel ongevallen als gevolg van vermoeidheid of gebrek aan alertheid. Uitkomsten van onderzoek relativeren het effect van lange dagen en reeksen op de gezondheid, zowel op korte als op langere termijn. Daarnaast is er onder medewerkers in de breedte weinig draagvlak om aan de werktijden iets te veranderen. Desondanks bestaat er vrees voor vroegtijdige uitval. Naar alle waarschijnlijkheid spelen individuele factoren een belangrijke rol bij de vraag of een werknemer het tot zijn pensioen volhoudt of niet. Er worden in het rapport een aantal aanbevelingen gedaan voor de korte-, middellange en lange termijn, die verder zullen worden uitgewerkt door de paritaire werkgroep integraal duurzaam inzetbaarheidsbeleid.

Meer informatie: Secretaris van Partijen, l.vanvlier@waterbouwers.nl

 
   
 
   
   
 

Stand van zaken werkgroep Integraal Duurzaam Inzetbaarheidsbeleid

Tijdens de laatste cao-onderhandelingen in februari 2019 hebben partijen behalve loonafspraken geen inhoudelijke wijzigingen in de cao’s doorgevoerd omdat zij in afwachting zijn van de resultaten van de werkzaamheden van de paritaire werkgroep. Deze werkgroep is bezig is met de uitwerking van de protocolafspraken die in 2018 zijn gemaakt om te komen tot een persoonlijk opleidings- en ontwikkelingsbudget en ouderenbeleid, ingebed in een integraal duurzaam inzetbaarheidsbeleid voor de sector. De werkgroep boekt goede voortgang. Naar verwachting zal de werkgroep eind dit jaar een integraal plan presenteren.

Meer informatie: Secretaris van Partijen, l.vanvlier@waterbouwers.nl

 
   
 

PENSIOENEN

 
   
   
 

Actuele dekkingsgraad BPF Waterbouw ultimo mei 2019 109,0%

De actuele dekkingsgraad is gedaald van 114,8% ultimo april naar 109,0% ultimo mei 2019. In april bedroeg het beleggingsrendement -/- 2,6% en was de rente gedaald wat ook een negatieve bijdrage had op de dekkingsgraad.

De beleidsdekkingsgraad (12-maands gemiddelde) daalde iets. De beleidsdekkingsgraad bedroeg ultimo mei 2019 115,9%. De kritische grens, waarbij een mogelijke korting in het verschiet komt, ligt voor BPF Waterbouw op een actuele dekkingsgraad van 91,7%.

Meer informatie: www.sfwaterbouw.nl

 
   
 

ARBO & VEILIGHEID

 
   
   
 

Publicatie nieuwe Beleidsregel arbocatalogi 2019

Met ingang van 14 juni 2019 wordt de oude Beleidsregel arbocatalogi 2010 vervangen door de Beleidsregel arbocatalogi 2019. In deze beleidsregel is de procedure rond het opstellen, toetsen en hanteren van arbocatalogi bij bedrijfsinspecties vastgelegd. Deze wijzigingen hebben gevolgen voor onze Arbocatalogus Waterbouw. De werkgroep Arbocatalogus gaat hiermee aan de slag.

De belangrijkste wijzigingen zijn:
1. De arbocatalogus vermeldt bij iedere maatregel van welk arbo-risico deze een invulling is.
2. De geldigheidstermijn van een positieve toetsing wordt gelimiteerd tot 6 jaar.
3. Een toelichting met meer inzicht in de wijze waarop de Inspectie SZW toetst en wat de status is van een positief getoetste arbocatalogus bij bedrijfsinspecties.

Bij de introductie van de Arbocatalogus in 2007 werd vastgelegd dat de Inspectie SZW zich zou beperken tot een ‘marginale’ toets. Maar om daadwerkelijk na te kunnen gaan of een maatregel voldoende invulling geeft aan het betreffende arbo-risico, blijkt een marginale toets niet voldoende. Om die reden wordt in de nieuwe beleidsregel niet langer gesproken van een ‘marginale toetsing’, maar eenvoudig van een ‘toetsing’. Hiermee wordt overigens geen koerswijziging doorgevoerd in de praktijk van het toetsen, maar slechts de huidige praktijk vastgelegd.

De nieuwe beleidsregel is tot stand gekomen in nauw overleg met de Stichting van de Arbeid.

Meer informatie: www.arboportaal.nl

 
   
 

OPLEIDING EN ONTWIKKELING

 
   
   
 

MAROF nieuwe stijl

Het beroepscompetentieprofiel maritiem officier is klaar voor de toekomst.
Werkgevers- en werknemersorganisaties in de koopvaardij, zeevisserij en waterbouw hebben een gezamenlijk beroepscompetentieprofiel ontwikkeld voor een maritiem officier nieuwe stijl, die in deze sectoren zowel in nautische als maritiem-technische beroepen kan werken.

Met de invoering van de nieuwe structuur worden een aantal kwalifcatiedossiers samengevoegd en specialisaties toegevoegd in de vorm van profieldelen voor koopvaardij, visserij en waterbouw. Voor het  mbo waterbouwonderwijs is deze ontwikkeling gunstig. De instroom naar de enige waterbouwopleiding op mbo-4 niveau bij STC is de afgelopen jaren sterk gedaald, mede als gevolg van het onvoldoende kunnen bieden van stageplaatsen en is daardoor niet langer doelmatig. Met de nieuwe structuur ontstaat er een profieldeel waterbouw dat op alle maritieme scholen in Nederland wordt aangeboden en waardoor wij onze sector ook beter onder de aandacht van maritieme studenten kunnen brengen.

Meer informatie: Secretaris van Partijen, l.vanvlier@waterbouwers.nl

 
   
 
   
   
 

Onderwijs, gemeente en ondernemers aan boord voor maritiem onderwijs

Op donderdag 20 juni 2019 tekenden de gemeente Hardinxveld-Giessendam en de onderwijsinstellingen Gilde Vakcollege Techniek (vmbo), STC Group (vmbo, mbo en hbo) en ROC Da Vinci College (mbo) een overeenkomst gericht op het gezamenlijk realiseren van een doorlopende leerlijn van vmbo naar mbo en waar mogelijk hbo voor iedereen die aan de slag wil in de maritieme techindustrie in de regio Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Werkendam. Het onderwijs, de gemeente en diverse maritieme ondernemingen verklaarden met de ondertekening zich gezamenlijk in te spannen voor regionaal regulier onderwijs gericht op de maritieme markt. Beide mbo-instellingen gaan bovendien aan de slag met het ontwikkelen en aanbieden van modulaire om-, her- en bijscholingsprogramma’s ten behoeve van huidige werknemers van maritieme-techbedrijven.

Meer informatie: website STC-Group

 
   
 
   
   
 

“Deze innovatie levert de scheepvaart een brandstofbesparing van ruim 10% op”

In de rubriek Students on Stage vertellen studenten aan de NHL/MIWB hoe zij met passie en bevlogenheid hun steentje bijdragen aan innovaties in de praktijk. Sanne Zwaan, student Maritiem Officier, onderzocht tijdens zijn stage de werking van een apparaat dat schepen brandstof laat besparen.

Korte lijnen tussen werkveld en opleiding
Sanne doet zijn onderzoek vanuit zijn studie aan het Maritiem Instituut Willem Barentsz (MIWB), onderdeel van NHL Stenden Hogeschool. Dit onderzoek is een belangrijke stap voor Conoship International. Guus van der Bles, directeur: “Dankzij dit onderzoek weten we nu dat de eConowind-unit werkt. De eerste testresultaten met het prototype zijn gunstig. De onderzoeksresultaten van Sanne helpen ons om de eConowind-unit verder te ontwikkelen voor een nog hogere brandstofbesparing in de toekomst!” Het stagebedrijf vond de geschikte stagiair na direct contact met Gerrit van Leunen, directeur van het MIWB. “We zijn erg blij dat het MIWB met ons heeft meegedacht en we snel met elkaar konden schakelen.”

Ook een frisse blik nodig?
Bent u op zoek naar een student voor een innovatief project? Een frisse blik nodig voor een lastig vraagstuk? Neem dan contact op via www.nhlstenden.com

Lees hier het hele artikel: www.nhlstenden.com

 
   
 

PROMOTIE EN VOORLICHTING WATERBOUW

 
   
   
 

‘Later als ik groot ben’ – werken in de waterbouw

In het kader van de algemene promotie en voorlichting over de waterbouw wordt voor het O&O-fonds Waterbouw een aflevering van het programma gemaakt speciaal gericht op de waterbouw, met als doel de bevordering van een positief imago van de beroepen in de branche. Wij zijn dan ook op zoek naar kinderen die graag samen met Jochem gaan kijken naar hun droombaan in de waterbouw. Samen met Jochem van Gelder gaan ze dan op onderzoek uit. 

Alle kinderen uit groep 7 of 8 van de basisschool mogen zich opgeven voor seizoen 3 (2019) van het programma. Deze serie zal in 2019 worden uitgezonden. Opnames vinden in de zomer van 2019 plaats. Toestemming van de ouders of verzorgers om mee te doen is vanzelfsprekend nodig, en hun hulp bij het aanmelden is wenselijk.

De kinderen met hun ouders kunnen zich opgeven op deze pagina: 
https://www.lateralsikgrootben.tv/aanmelden

 
   
 
   
   
 

Baggerfestival 2019 in Sliedrecht

De 13e versie van het Baggerfestival dat vanaf 27 juni tot en met 30 juni 2019 plaatsvindt, opent met een conferentie met als prikkelend thema Zeespiegelrijzing in combinatie met energietransitie in onze kustverdediging (2030). Het Baggerfestival is van oudsher een bijeenkomst voor en door het baggerdorp Sliedrecht, waar alle belangen van de waterbouw en maritieme industrie de hoofdrol spelen. In de loop der jaren is het festival uitgegroeid tot een platform waar maritiem, waterbouw en waterveiligheid elkaar vinden. De gemeentehaven zal tijdens het Baggerfestival weer vol met schepen liggen die bezichtigd kunnen worden. Naast de Koninklijke Marine en de Brandweer is er aardig wat baggermaterieel te bewonderen.

Alle informatie over deze dagen is te vinden in de Baggerkrant: https://www.baggerfestival.nl