Nyhetsbrev från holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ AB

Inga bilder? Webbversion

holmgrenhansson ADVOKATBYRĂ… AB

ÅRETS FÖRSTA NYHETSBREV – GLAD PÅSK!

Ett nytt år innebär nya lagar och lagändringar. 2018 kommer att bli ett händelserikt år på många områden. Inte minst för oss företagare som kommer att påverkas av införandet av den omfattande regleringen med den nya dataskyddsförordningen, GDPR. På holmgrenhansson är vi redan i full fart med utbildningar på det området.

Här kommer ett axplock av några nyheter på lagstiftningsområdet och rättsfall från våra kärnområden. 

Vi på holmgrenhansson vill också passa på att önska er en Glad påsk!

Nyheter

NYA LAGAR/LAGÄNDRINGAR

Förenkling av reglerna för offentlig upphandling av sociala tjänster 

Regeringen har den 18 januari 2018 lämnat över en lagrådsremiss med förslag om att ändra lagen om offentlig upphandling som syftar till att förenkla för såväl upphandlande myndigheter som Krav på e-faktura vid offentlig upphandling vid upphandling av vissa sociala tjänster, så kallade välfärdstjänster. Reglerna blir tillämpliga på välfärdstjänster vars värde beräknas understiga tillämpligt EU-tröskelvärde på 750 000 euro och innebär ett genomförande av artikel 77 i EU-direktiv 2014/24/EU. Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 april 2019.
 

Krav på e-faktura vid offentlig upphandling 

Regeringen har den 1 februari 2018 lämnat över en lagrådsremiss med förslag om att införa en ny lag om elektronisk fakturering vid offentlig upphandling. Förslaget innebär att EU-direktiv 2014/55/EU om elektronisk fakturering vid offentlig upphandling genomförs. Regleringen innebär att det blir obligatoriskt för upphandlande myndigheter och enheter att acceptera elektroniska fakturor i de format som överensstämmer med den europeiska standarden. Lagen föreslås träda i kraft den 1 april 2019.

 Skriftlighetskrav vid telefonförsäljning

Regeringen har den 8 mars 2018 lämnat över en proposition till riksdagen med förslag om att införa ett skriftlighetskrav vid telefonförsäljning. Syftet är att stärka konsumentskyddet och förslaget innebär att det inte längre ska vara möjligt att ingå ett avtal muntligen. För att ingå ett giltigt avtal ska det krävas att konsumenten efter telefonsamtalet skriftligen accepterar näringsidkarens anbud. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 september 2018. 

Fler bygglovsbefriade åtgärder

Den 22 februari 2018 lämnade regeringen över en lagrådsremiss med förslag på ytterligare bygglovsbefriade åtgärder. Förslaget är en av flera åtgärder för att förenkla regelsystemet för bygglov, avlasta byggnadsnämnderna och rättsväsendet samt att överlämna ett större ansvar till de enskilda fastighetsägarna men också för att påskynda omvandlingen till förnybar el. Ändringen innebär att det inte ska krävas bygglov för att på en byggnad inom detaljplan montera solcellspaneler och solfångare som följer byggnadens form. Lagändringen föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

RÄTTSFALL

EU- och konkurrensrätt

Mål nr 2881-17
Kammarrätten har i dom från den 1 februari 2018, mål nr 2881-17, ogiltigförklarat ett avtal som inneburit en otillåten direktupphandling. Avtalet ingicks av ett kommunalt bolag då taket på en skola hade börjat läcka. Det kommunala bolaget ansåg att läckan inneburit att det på grund av synnerlig brådska varit nödvändigt att upphandla arbetet utan föregående annonsering. Kammarrätten ansåg däremot att den brådska som uppstod var ett resultat av kommunens dåliga planering då kommunen tidigare haft ett ramavtal för sådana arbeten som hade löpt ut, utan att något nytt ramavtal hade upphandlats. Det kommunala bolaget hade därför felaktigt tillämpat undantaget för direktupphandling. 

Mark- och miljörätt

Mål nr M 3408-17
Mark- och miljööverdomstolen har i dom från den 19 december 2017, mål nr M 3408-17, fastställt kommunens föreläggande mot ett bolag om att upphöra med doftsättning av Täby centrums gallerias entréer och toaletter. Även om det inte med säkerhet gick att avgöra om doftsättningen som bolaget använde ledde till besvär för doftöverkänsliga gav utredningen stöd för att doftsättningen kan medföra en olägenhet. Eftersom Miljöbalkens försiktighetsprincip innebär en skyldighet för bolaget att vidta åtgärder redan när det finns en risk för olägenhet bedömde Mark- och miljööverdomstolen att föreläggandet inte ansågs vara orimligt ingripande för bolaget. 

Mål nr P 2072-17
Mark- och miljööverdomstolen har i dom från den 26 januari 2018, mål nr P 2072-17, fastställt en kommuns föreläggande om rättelse för en byggnad som olovligen använts som fritidshus som ursprungligen uppfördes som en ekonomibyggnad för jordbruket. Mark- och miljööverdomstolen konstaterade att ändringen var bygglovspliktig och att ägaren ska återställa byggnaden till dess ursprungliga användning genom att byta en dörr, ta bort ett fönster och i möjligaste mån ta bort tilläggsisolering. Däremot upphävdes föreläggandet avseende den del som förpliktade ägaren att ta bort inredning i form av gardiner och blommor och att avlägsna utomhusmöbler eftersom åtgärderna inte berörs av bygglovsplikten.

Upphandlingsrätt

Mål nr 4092-17
Högsta förvaltningsdomstolen har i dom från den 12 mars 2018, mål nr 4092-17, avgjort frågan om utformningen av ett förfrågningsunderlag stred mot likabehandlingsprincipen. I förfrågningsunderlaget angavs att utländska leverantörer men inte svenska var tvungna att själva tillhandahålla viss information. Högsta förvaltningsdomstolen konstaterade att den kontroll som skulle företas var densamma beträffande alla leverantörer men att metoderna för inhämtande av underlaget skilde sig åt. Även om de skilda metoderna innebar att leverantörerna behandlades olika ansågs det vara motiverat då det inte kan förutsättas att upphandlande myndigheter har möjlighet att inhämta uppgifterna om de utländska leverantörerna.

 

 
FacebookInstagramLinkedInWebsite
holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ AB
Ingmar Bergmans gata 4, 114 34, Stockholm
www.holmgrenhansson.se
08-410 66 900
  Gilla 
  Twittra 
  Dela 
  Vidarebefordra 
Uppdatera inställningar  |  Avregistrera