Nyhetsbrev från holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ AB

Inga bilder? Webbversion

holmgrenhansson ADVOKATBYRĂ… AB

 Nyhetsbrev nr 2/2018 - GLAD SOMMAR!

Milstolpen midsommarafton har passerat och vi på hh får äntligen önska er alla en glad sommar.

Nedan följer några utvalda juridiska nyheter och intressanta rättsfall som ni kan avnjuta i hängmattan.

 

VÄLKOMMEN CHARLOTTE!

Vi välkomnar vår nyaste medarbetare, Charlotte Brunlid, till holmgrenhansson.

Charlotte har många års erfarenhet av arbete med avtalsrätt, förvaltningsrätt och offentlig upphandling. Charlotte har varit verksam inom upphandlingsrätt vid tillsynsmyndigheterna Nämnden för Offentlig Upphandling och Konkurrensverket. Charlotte kommer senast från rollen som affärsjurist på Försvarets Materielverk (FMV).

På holmgrenhansson kommer Charlotte i huvudsak arbeta i vårt affärsområde inriktat på IT-rätt, immaterialrätt, affärs-och kontraktsrätt samt EU- och konkurrensrätt.

 

LAGSTIFTNING

Ny lag om ersättning för minskat vattenområde

Från och med den 1 januari 2019 kommer gräns mot allmänt vattenområde att bestämmas utifrån nivåer i RH2000. Med anledning av detta inrättas en ny lag (2018:568) om ersättning för minskat vattenområde. Den nya lagen innebär att fastighetsägare eller annan som har särskild rätt till fastigheten och som påverkas av att fastighetens vattenområde minskar vid övergången till RH 2000, ska få rätt till ersättning av staten. Lagen kommer att få betydelse för fastigheter vid havet och vid sjöarna som har allmänt vatten. Rätten till ersättning förutsätter dock att anspråk inkommit till Kammarkollegiet senast den 31 december 2023 annars är rätten till ersättning förlorad. 

Betänkande av Utredningen om vissa förenklade upphandlingsregler

Utredningen om vissa förenklade upphandlingsregler har den 14 juni 2018 överlämnat betänkandet Möjligt, tillåtet och tillgängligt – förslag till enklare och flexiblare upphandlingsregler och vissa regler om upphandlingsmål (SOU 2018:44). Utredningen består av två delar. I den första delen föreslås förändringar som syftar till förenklingar i de icke direktivstyrda delarna av LOU, LUF och LUFS, men inte LUK. I den andra delen av utredningen föreslås åtgärder för att minska antalet överprövningsmål vid upphandling. I denna del föreslås regler om ansökningsavgift i överprövningsmål och om processkostnadsansvar för förlorande part. Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019. 

 

AKTUELLA RÄTTSFALL

Upphandlingsrätt

Prövningstillstånd i mål där klagande leverantör inte lämnat anbud

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i beslut den 30 maj 2018 i mål nr 1909-18 meddelat att kammarrätten ska meddela prövningstillstånd i ett mål som rör fråga om klagorätt för en leverantör som inte lämnat anbud i upphandlingen. Överprövningen gäller Statens inköpscentrals upphandling av ramavtal för videokonferensutrustning och därtill knutna tjänster för samtliga statliga myndigheter, kommuner och landsting. 

Den klagande leverantören menar att de krav som i upphandlingen ställs på erfarenhet från svenska län strider mot grundläggande upphandlingsrätt. Kammarrätten meddelade inte prövningstillstånd i målet. HFD gör nu en annan bedömning och beslutar att prövningstillstånd ska meddelas. Frågan om att ställa krav på erfarenhet i svenska län på det sätt som gjorts och frågan om klagorätt för leverantörer som inte lämnat anbud, behöver enligt HFD belysas i rättspraxis. 

Nedre prisgräns strider mot likabehandlingsprincipen

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 25 juni 2018 i mål nr 5924-17 klargjort att s.k. golvpris i upphandling inte kan användas. En öppen upphandling av måleritjänster genomfördes av två upphandlande myndigheter. I upphandlingen uppgavs att anbud med ett timarvode under en viss nivå inte skulle antas, då priset skulle anses som oskäligt lågt. En leverantör vars anbud uteslöts på den grunden överprövade upphandlingen. HFD menar nu att den prisgräns som uppställts strider mot likabehandlingsprincipen. Förfarandet med automatisk uteslutning strider dessutom mot bestämmelsen om att utvärdera vad som uppfattas vara onormalt lågt anbud i LOU och även om kravet framgick av förfrågningsunderlaget.
 

Mark- och miljörätt

Avtal går före bestämmelser om skadestånd i miljöbalken

Mark- och miljööverdomstolen har i dom den 30 maj 2018 i mål nr M 2589-17 konstaterat att en förutsättning för att miljörättsliga regleringen ska stå tillbaka för en avtalsrättslig reglering, är att skadan skett i avtalsförhållandet - avtalets innehåll blir således avgörande. I detta fall hade parterna behandlat och värderat risker och kostnader för oönskade och oförutsedda föroreningar i avtalet. Under dessa förhållanden ska den uppkomna skadan enligt domstolen bedömas med utgångspunkt i de avtal som parterna kommit överens om och inte enligt den utomobligatoriska regleringen i miljöbalken. 

Försämring av vattenstatus godtas - MÖD tolkar Weser

Mark- och miljööverdomstolen har i dom den 12 juni i mål M 5186-17 fastställt att Weserdomen ska förstås som att varje försämring av kvalitetsfaktor är otillåten. MÖD konstaterar vidare att undantag som regleras i artikel 4.7 i vattendirektivet ska vägas in vid rimlighetsbedömningen enligt 2 kap. 7 § MB. Sammantaget finner MÖD att tillstånd till vattenverksamhet kan ges i det här fallet, trots att försämring av status kommer ske. Detta eftersom intresset att undvika översvämningar är ett allmänintresse av större vikt som väger tyngre än motstående intressen i artikel 1. 

 

 
FacebookInstagramLinkedInWebsite
holmgrenhansson ADVOKATBYRÅ AB
Ingmar Bergmans gata 4, 114 34, Stockholm
www.holmgrenhansson.se
08-410 66 900
  Gilla 
  Twittra 
  Dela 
  Vidarebefordra 
Uppdatera inställningar  |  Avregistrera