Facebook icon Twitter icon Forward icon

Bewegen tijdens en na oncologische behandeling

Het belang van bewegen tijdens of vlak na een behandeling met chemotherapie en/of bestraling wordt vaak onderschat. De behandelingen leiden vaak tot een afname van conditie en spierkracht. Door regelmatig te blijven bewegen kun je dit zoveel mogelijk voorkomen.

Tijdens en na afloop van een behandeling staat je hoofd meestal niet naar bewegen. Je bent vaak nog bezig met het emotioneel en lichamelijk verwerken van je behandeling. Toch is het goed om de mogelijkheden van sport en bewegen ook met je arts, verpleegkundige of naasten te bespreken.

In het MUMC+ wordt een revalidatieprogramma aangeboden waarin een sportprogramma wordt gecombineerd met ergotherapie en  psychosociale hulp.

Het is echter van GROOT belang dat iedereen blijft bewegen.

Het beste is om (als je buiten het revalidatieprogramma valt) een verwijzing te vragen naar een fysiotherapeut bij jou in de buurt. De doorsnee sportschool heeft meestal niet de expertise in huis om deze groep mensen te begeleiden. De fysiotherapeut kan echter wel samen met je starten aan het opbouwen van een goede conditie.

Je moet weer vertrouwen krijgen in je eigen lichaam. En een betere lichamelijke conditie draagt ook bij aan een goede mentale conditie.

Ervaring en onderzoek leren dat bewegen een positieve bijdrage levert aan het herstel.

Schroom niet om je oncoloog en/of huisarts te vragen naar de mogelijkheden.

Aan jou de taak om dit daadwerkelijk te doen. Het is tenslotte jouw lichaam. Jij en je omgeving zijn echt gebaat bij een goede lichamelijke conditie.
Dus bewegen is én blijft belangrijk.

Margot Brans Brabant, patiëntenpanel Oncologie Centrum

De recent verschenen uitkomsten van een gezamenlijk onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) onderstrepen het belang van oncologische revalidatie nog eens extra.

Rapport Integraal Kankercentrum Nederland

Eén tot tweejaarlijks brengt Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) een rapport uit in de serie Kankerzorg in beeld. Deze rapporten belichten actuele thema’s in de oncologie. Ze bevatten een overzicht van de stand van zaken en te verwachten ontwikkelingen.

Het huidige rapport, de editie van 2019, gaat over leven met en na kanker. Het rapport is geschreven in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).

Klik hier voor het rapport.

Praatkaarten over kanker voor laaggeletterde mensen

NFK heeft, samen met Pharos, Longkanker Nederland, Hematon, de Stomavereniging, SPKS en ProstaatKankerStichting, praatkaarten ontwikkeld voor zorgprofessionals binnen de oncologie.

Deze kaarten helpen om mensen die de Nederlandse taal (nog) niet goed beheersen uitleg te geven over verschillende soorten kanker. Ze hebben een aangepast taalniveau en zijn voorzien van heldere illustraties.

Kijk op https://nfk.nl/nieuws/praatkaarten-over-kanker-beschikbaar-voor-laaggeletterde-mensen

Five4Five - 25 mei 2019

Loop, fiets of wandel voor kankeronderzoek in Limburg op 25 mei!

https://www.five4five.nl/

Wat biedt kanker.nl

Als patiënt en als naaste kun je veel vragen hebben over kanker. Bijvoorbeeld net na de diagnose, maar ook op andere momenten van de ziekte. Kanker.nl wil je graag houvast bieden. Zodat je misschien iets meer grip op je situatie krijgt in deze onzekere tijd.

Je vindt er betrouwbare informatie over jouw soort kanker, maar je kunt er ook mensen vinden die in een vergelijkbare situatie zitten als jij. Ook kun je er een blog schrijven en ervaringen van andere lezen. Daarnaast is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

OncoZON: “Dichtbij als het kan, verder weg als het moet”

Maastricht UMC+ is onderdeel van het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland (OncoZON). OncoZON is een samenwerkingsverband van negen ziekenhuizen en één radiotherapeutisch instituut in de regio Zuidoost-Nederland. Een professioneel netwerk van instellingen die de handen ineen hebben geslagen om in deze regio de best mogelijke zorg op het gebied van kanker te bieden. Uniek is dat alle instellingen hebben vastgelegd dezelfde procedures en werkwijzen te volgen. Zo weet je als patiënt dat je exact dezelfde topzorg krijgt in iedere instelling van het netwerk. Dus je bent bij OncoZON overal in goede handen, met aandacht voor de mens achter de patiënt en met behoud van het hoogst mogelijke leefcomfort en de best mogelijke bescherming van lichaamsfuncties, denkvermogen en sociaal leven.

Kijk voor meer informatie ook op de website.

Colofon

Opmaak: Afdeling communicatie

Inhoud: Joyce de Vos

Verschijning: 4x per jaar