Facebook icon Twitter icon Forward icon

Symposium het hoofdhals carcinoom: de nieuwste ontwikkelingen

Het Catharina ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis, Laurentius ziekenhuis, Maastricht UMC+, Maastro Clinic, Máxima Medisch Centrum, SJG Weert, St. Anna ziekenhuis, VieCuri Medisch Centrum en Zuyderland Medisch Centrum werken samen onder de naam OncoZON. Hét netwerk voor oncologische zorg in Zuidoost-Nederland.

Onze ambitie is dat iedere patiënt in de regio de best mogelijke oncologische zorg krijgt volgens de laatste inzichten en richtlijnen. Het zorgpad voor hoofdhals patiënten is sinds de komst van de snel-diagnostiek erg veranderd. Ook zijn er door nieuwe onderzoeken en technieken steeds meer behandel opties mogelijk.

Bent u benieuwd wat dit betekent voor de oncologische hoofdhals zorg? Kom dan naar ons patiënt symposium in samenwerking met patiënten vereniging HOOFDHALS op 4 februari 2020 in het midden van de regio, de ECI cultuurfabriek in Roermond. Hier worden aan de hand van interessante onderwerpen en ervaringsverhalen de verschillende ontwikkelingen binnen de oncologische zorg voor hoofdhals patiënten worden toegelicht.

Het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

19:00 uur: Ontvangst met koffie

19:30 – 19:40 uur: Opening door patiëntenvereniging HOOFD-HALS en OncoZON
19:40 – 19:55 uur: Het hoofdhals zorgpad - Martin Lacko
20:00 – 20:15 uur: Leven na de behandeling van hoofdhals kanker

20:20 – 20:35 uur: Protonen therapie - Frank Hoebers
20:40 – 20:55 uur: Veiliger opereren door computer planning - Jürgen Lichtenstein
21:00 – 21:15uur: Chemotherapie - Ann Hoeben

21:15uur: Afsluiting

U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: info@pvhh.nl. Gelieve in deze mail uw naam en het aantal bezoekers te vermelden.

Met vriendelijke groet namens het bestuur van de OncoZON Hoofdhals werkgroep,

Martin Lacko
Dirk Flikweert
Gert-Jan Kamps

Ervaringen open dag Toon Hermans Huis - Sabine Hoeberigs

Zaterdag 5 oktober heb ik de open dag bezocht van het Toon Hermans Huis. Een hartelijke ontvangst met koffie, thee en wat lekkers, mooi dat er zo veel vrijwilligers op de been zijn!

We begonnen met een lezing over Positieve Gezondheid. Want wat maakt jouw leven waardevol? Om deze vraag beter voor mezelf te kunnen beantwoorden heb ik een Spinnenweb ingevuld dat bestaat uit de volgende 6 dimensies: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren. Ik heb waarden aan deze dimensies gegeven (tussen 0 en 10). Vervolgens kijk en bespreek je samen (naar behoefte) de waarden. Dit kun je natuurlijk ook thuis doen. Je kijkt naar wat jij zelf belangrijk vindt en wat je kunt veranderen. Waar word jij blij van?

Na deze lezing / workshop tussendoor een heerlijk kopje wortelsoep gegeten.

De tweede lezing / workshop werd gegeven door Huid Zuid. We werden door Rianne Hanssen en Peggy Thehu meegenomen hoe om te gaan met littekens na (borst)kanker en lymfoedeem. Hoe kun je dit voorkomen en hoe kun je pijn en last verminderen. Veel praktisch advies gekregen onder het motto: voel je goed!

Het was een interessante middag, waarin je ook kon kennismaken met het zangkoor, het schilderen, yoga en de kookclub. Fantastisch waar je bij het Toon Hermans Huis allemaal voor terecht kunt!

Sabine Hoeberigs-Bours - lid patiëntenpanel Oncologie Centrum

Praatkaart - kanker doet veel met je

Kanker doet veel met je. Patiënten vinden het vaak lastig om over hun klachten en problemen te praten. Of dit nou met hulpverleners of vrienden is. Denk aan in gesprek gaan over angst, vermoeidheid, geldzorgen of relatieproblemen.
Als hulpmiddel bij deze gesprekken biedt IPSO de praatkaart aan. Deze praatkaart wordt ondersteund door Zorginstituut Nederland en is ontwikkeld om patiënten op weg te helpen bij dit gesprek. Praten is namelijk ontzettend belangrijk. Het lucht op en geeft het gevoel er niet alleen voor te staan.

Neem voor vragen over de praatkaart, de website kankerdoetveelmetje.nl of over stichting IPSO gerust contact op met Djoeke Barkey, medewerker Communicatie stichting IPSO.

Ben jij ons nieuwe visitekaartje?

Het Oncologie Centrum zoekt vrijwilligers. Kom jij ons team versterken?

Hart voor de patiënt
Bij het Oncologi Centrum draait alles om de patiënt en het leveren van de best mogelijke oncologische zorg en behandeling. Als vrijwilliger ben je een onmisbare schakel bij de ontvangst en het wegwijs maken van de patiënt.

Herken jij je in onderstaand profiel, dan is dit vrijwilligerswerk wellicht iets voor jou!

  • Je bent vriendelijk, sociaal en empathisch
  • Je hebt een professionele houding; bent betrouwbaar, discreet en oprecht in je benadering van patiënten en bezoekers
  • Je bent fysiek in staat om patiënten in een rolstoel te vervoeren, met hen mee te lopen, te helpen bij het aanmelden etc.
  • Je  beheerst de Nederlandse taal goed
  • Je bent minimaal 3 à 4 uur per week beschikbaar
  • Je kunt een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) overhandigen
  • Je bent bereid dienstkleding van het MUMC+ te dragen

Interesse?
Meer informatie vind je op internet: werkenbijmumc.nl/vrijwilligerswerk.
Heb je andere vragen? Neem dan contact op met medewerkers van de vrijwilligersorganisatie van het MUMC+ via vrijwilligersorganisatie@mumc.nl of 043-3877778 (elke werkdag tot 16.30 uur).

Tips bij het doorstaan van chemokuren - Margot Brans Brabant

In deze column wil ik graag een aantal tips geven die van pas kunnen komen bij het doorstaan van de chemokuren. Deze tips zijn gebaseerd op mijn eigen ervaringen. De praktijk leert dat iedereen de chemokuren anders ervaart, maar wellicht dat er toch bepaalde dingen instaan die kunnen helpen.

Meestal heb je voor je eerste chemokuur nog een weekje vrij om leuke dingen te plannen. Maak hier gebruik van!

Ik had de chemokuren om de 3 weken, de eerste week was veel slapen en heel weinig eten, de tweede week ging al beter en de derde week was het tijd om leuke dingen te doen.
Vanwege mijn moeheid heb ik gedurende al die tijd een krukje in de douche gezet, om toch iedere dag lekker te kunnen douchen.
Voor mijn huishoudelijke taken kon ik terugvallen op lieve familie en vrienden, ik heb daar ook (met tegenzin) dankbaar gebruik van gemaakt.

Aangezien mijn huid erg droog werd, gebruikte ik in die tijd een rijke bodylotion om het vochtgehalte op peil te houden.
Mijn nagels werden erg broos maar met hulp van een goede nagelversterker is dat ook goed gekomen.

Ik had vóór mijn eerste chemokuur al een mooie pruik besteld (niet iedereen verliest zijn haren, vraag dit na aan je oncologie verpleegkundige) die ik meteen kon dragen toen mijn haar uitviel. Wel heb ik ervoor gezorgd dat ik een mutsje met een elastieken rand had om ’s nachts te dragen, mijn hoofd was zonder pruik toch wel koud. In het ontmoetingscentrum van het Oncologie Centrum kun je een lijst vinden met professionals die pruiken maken.

Het Toon Hermans Huis organiseert regelmatig 'verwendagen', schrijf je hiervoor in. Je komt er opgeknapt van terug. Kijk voor meer informatie op hun website.

Wat mij enorm geholpen heeft is dat ik bij elk bezoek aan mijn oncoloog een lijstje met vragen had. Op die manier kwamen al mijn vragen aan de orde en vergat ik niets.
Ook mijn oncoloog was hier heel blij mee, ze wist daardoor dat ik alles gevraagd had wat ik wilde weten.

Zoals ik in mijn vorig stukje (zie de nieuwsbrief 2e kwartaal) schreef, heb ik geprobeerd om met name in de derde week het bewegen weer op te pakken. Ik ging wandelen en fietsen, alles op een laag tempo, maar ook deze lichte fysieke activiteit heeft een positief effect op je lichaam en geest. Dit bewegen heeft mij goed geholpen om de draad weer op te pakken en zorgde ook voor een sneller herstel en minder verlies van spiermassa.

Na die heftige periode kan ik zeggen dat ik goed hersteld ben. Het wordt nooit meer zoals voor die tijd. Kijk op het einde van de dag wat je allemaal gedaan hebt en niet wat is blijven liggen. Op deze manier bouw je voor jezelf weer vertrouwen in je eigen lichaam op.
Positief blijven draagt bij aan een goed herstel.

Wil je nog meer tips? Kijk ook eens op www.kanker.nl

Margot Brans Brabant - lid patiëntenpanel Oncologie Centrum

Colofon

Inhoud: Joyce de Vos i.s.m. het patiëntenpanel

Verschijning: 4x per jaar