Isokin nieuwsbrief mei 2021

Beste relatie van Isokin, 

Hierbij ontvangt u onze nieuwsbrief van de maand mei. Dit jaar bestaan we 25 jaar. Een hele periode waarin we met veel plezier diverse mensen hebben mogen helpen om in beweging te blijven, zowel vanuit een klacht of blessure, alsmede de wens om fit en gezond te blijven. Verschillende ontwikkelingen in de gezondheidszorg en maatschappij zijn in rap tempo aan ons voorbijgekomen. Dit heeft soms gevolg gehad voor de wijze waarop onze dienstverlening is aangeboden, maar onze missie is niet veranderd. Onze missie hebben we als volgt verwoord:
Wij geloven dat bewegen een voorwaarde is om je leven te leiden zoals u dat wilt. Wanneer gezond bewegen niet meer vanzelfsprekend is, is Isokin uw partner om te adviseren, begeleiden of te behandelen zodat u de regie/zelfredzaamheid zoveel mogelijk terugkrijgt met een duurzaam effect in uw dagelijks leven, sporten, werken of in uw wens zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Of dit nu in de vorm van advies, behandeling of training is maakt niet uit. Als wij u kunnen helpen met de vraag om op de juiste manier in beweging te blijven, laat het ons weten. We helpen u graag. Deze nieuwsbrief wil daar ook een bijdrage aan leveren. Om u te informeren over verschillende aspecten van gezondheid en te informeren over onze activiteiten.

Nieuws vanuit Isokin

Isokin is gesloten op

donderdag 13 mei (Hemelvaart) maandag 24 mei (1e Pinksterdag)

 

Buitensport en beweegtuin

In deze periode waarin binnen sporten tijdelijk niet meer mogelijk is, melden zich steeds meer leden aan om in groepsverband buiten te kunnen bewegen.
Omdat wij denken dat hier blijvende belangstelling voor zal zijn, is besloten tot  aanleg van een buitensportfaciliteit naast ons pand. De werkzaamheden zijn hiervoor inmiddels gestart.
Medio juni zal dit worden opgeleverd. Omdat we toch bezig zijn willen we gelijk achter het pand een beweegtuin aanleggen. Hierin komen verschillende soorten ondergrond te liggen om mensen die moeite hebben met evenwicht of gebruik van rollator op onregelmatige ondergrond te kunnen trainen. Hierbij kunt u denken aan zand, klinkers, grind, hellingbaan en trap. De planning is dat dit medio mei wordt opgeleverd.

 

Loop Expertise Centrum

Wellicht hebben onze bezoekers het al gezien, op het pand hangt een nieuw logo met de kleuren groen, wit en zwart: Loop Expertise Centrum (LEC). Dit is een initiatief en samenwerkingsverband van Isokin en Dennis Licht Running. Hieronder legt Dennis uit wat het LEC inhoudt.

 

Loop Expertisecentrum Apeldoorn: voor iedere hardloper die op een verantwoorde manier wil leren hardlopen

Sinds 1 januari jl. is er keihard gewerkt aan de inrichting en oprichting van het Loop Expertisecentrum (LEC) in het gezondheidscentrum Jean Monnet Park. Hoewel een officiële opening nog even op zich laat wachten, kun je nu al terecht bij ons.

Van beginner tot marathonloper, van jong tot oud, van talent tot topsporter, het Loop Expertise­centrum is er voor iedereen die op een verantwoorde manier wil leren hardlopen. Dus heb je ambities als starter of heb je al veel ervaring, wij kunnen je begeleiden, van start tot finish! Alles in dit centrum is er op gericht om jouw doel, hoe groot of klein ook, waar te maken. En wij lopen daar graag net even wat harder voor. Samen brengen wij jouw running skills op een verantwoorde manier naar een hoger niveau. 

In het Loop Expertisecentrum kunnen onze Runningexperts je helpen bij verschillende vraagstukken. Denk bijvoorbeeld aan het bepalen van je hartslagzones, het opsporen van repeterende hardloopblessures. Of wil je gewoon getraind en gecoacht worden om op een verantwoorde manier te leren lopen? Wat je wensen en behoeften ook zijn wij hebben de kennis en expertise om je ondersteunen. Je kunt bij  ons bijvoorbeeld terecht voor:

- 5D Loopanalyses om je looptechniek te analyseren

- Een Loop-APK waarmee een zeer nauwkeurig profiel van jou als hardloper kunnen      maken

 - Inspanningstesten om je lactaatdrempels en trainingszones te bepalen zodat je   gericht met hartslagtraining aan de slag kunt

- Digitale drukmetingen voor het aanmeten van sportzolen

- Gepersonaliseerde trainingsschema’s met online coaching

- Persoonlijke trainingen en trainen in een small-group

- Lid worden van onze Running Club

Ben je nieuwsgierig geworden wat we voor jou kunnen betekenen. Informeer naar de mogelijkheden of check onze website loopexpertisecentrumapeldoorn.nl.

(Dennis Licht)

 

Nieuws vanuit het gezondheidscentrum

Welkom bij Ergotherapie Apeldoorn

Je wilt je leven weer inrichten, ondanks je chronische klachten of je (hersen)letsel. Je wilt weer aan het werk, huishoudelijke taken op je nemen, je gezins- en je sociale leven oppakken en misschien ook wel weer sporten. Je wilt je leven weer inrichten, vooruit kijken! Maar de dagelijkse praktijk zet je (steeds weer) terug.

Zelfstandigheid binnen handbereik

Helaas blijkt dat mensen zelden met één enkel probleem te kampen hebben. Het belangrijkste is dat jij meer grip krijgt – en houdt – op je dagelijks leven. Zelfstandigheid binnen handbereik, daar gaat het mij in essentie om. Hoe het leven er voor jou uit kan zien, daar vormen we samen een beeld van. Ik schakel betrokken met je mee, geef je adviezen en ik zal je in praktische zin zo af en toe een zetje geven. 

Praktische struikelblokken 

Ergotherapie Apeldoorn kan een poosje met je meelopen. Marike Robbers zet haar kennis en ervaring als ergotherapeut in voor de praktische struikelblokken in je dagelijks leven. Want al ziet de buitenwereld niet altijd dat je beschadigd bent, jouw concentratie, geheugen, belastbaarheid, kracht en/of energie zijn danig veranderd sinds die ingrijpende ziekte of dat levensveranderende ongeval.

Samenwerking

Vanuit onder andere het gezondheidscentrum Jean Monnetpark werk ik nauw samen met een oefentherapeut, fysiotherapeut en/of diëtist. Hierdoor kunnen we uw behandeling zo goed mogelijk op elkaar afstemmen.

Voor wie?

Ergotherapie Apeldoorn is er voor iedereen die een beperking ervaart, de behoefte aan (meer) zelfstandigheid herkent en woont in Apeldoorn, Ugchelen, omgeving Klarenbeek en Hoenderloo. 

Vergoeding

Ergotherapie wordt vergoed voor 10 uur per kalenderjaar vanuit de basisverzekering van iedere zorgverzekeraar. Hiermee valt ergotherapie onder het wettelijk vastgestelde eigen risico. Een beperkt aantal aanvullende verzekeringen vergoeden 1 of meer uren ergotherapie. Bij uw zorgverzekeraar kunt u navragen of u hiervoor in aanmerking komt mocht dit noodzakelijk zijn. Ergotherapie Apeldoorn heeft met alle zorgverzekeraars een contract.

Mocht u na het lezen van de tekst geïnteresseerd zijn en/ of het idee hebben dat ergotherapie voor u wat kan betekenen kunt u contact opnemen met Marike Robbers of bekijk de website.  

 

Fit & Gezond

Plan vooraf uw sportafspraak

Helaas is binnensporten vooralsnog niet mogelijk. Wel hebben we verschillende buitensporten. Schrijf u iedere keer in via deze SuperSaaS agenda of bel: 055-5341082. Als we weer ook binnen mogen sporten laten wij zo snel mogelijk weten

 
 

BRAVO-factoren

De Bravo-factoren gebruik je als een check punt. De factoren moet je zoveel mogelijk in balans krijgen voordat je aan een traject begint voor afvallen of krachttraining. Wanneer deze factoren uit balans zijn dan is het lichaam in een minder goed stadium om vanuit daar kracht op te bouwen of om je goed te voelen. Het aantal uren slaap per nacht heeft een grote invloed om wat voor doel dan ook te kunnen behalen. Daarom zijn de BRAVO-factoren een aanvulling om te checken of je op de goede weg bent! Dit keer de letter B van bewegen.

Bewegen

Bewegen doe je bijna de hele dag, zonder erbij na te denken. Je loopt door de stad, fietst naar het werk, doet het huishouden, of werkt in de tuin. Toch is het slim om even stil te staan bij bewegen. Er wordt steeds minder beweging van ons gevraagd. Deuren gaan automatisch open, liften en roltrappen vervangen de gewone trap en je kunt boodschappen laten bezorgen. Daarnaast spelen sociale media, via tablet, telefoon of tv, een steeds grotere rol in ons leven. 

Waarom is bewegen zo belangrijk?

  • het geeft je energie
  • het verkleint de kans op allerlei ziekten, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten
  • het maakt je stressbestendiger
  • het bevordert je slaap
  • en ook leuk: je gaat er beter uit zien!

Hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven?

De beweegrichtlijn voor volwassenen en ouderen is als volgt:

  • Bewegen is goed, meer bewegen is beter.
  • Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over diverse dagen. Langer, vaker en/ of intensiever bewegen geeft extra gezondheidsvoordeel.
  • Doe minstens tweemaal per week spier- en botversterkende activiteiten, voor ouderen, gecombineerd met balansoefeningen.
  • En: voorkom veel stilzitten.

(Bron: GGD Noord- een Oost Nederland)

 

Therapie

Corona en revalidatietraject 

Het Corona (COVID-19) -virus kan een spoor van klachten nalaten. Sommige mensen houden last van vermoeidheid, kortademigheid, longklachten, spierafname, conditie afname en -niet zo verwonderlijk- soms ernstige, mentale klachten. Ook cognitieve problemen komen voor bij mensen die zijn genezen van corona. Ze kunnen zich bijvoorbeeld slecht concentreren of zijn snel overprikkeld. Herstel van deze klachten kan lang duren en zwaar zijn, ook bij mensen die niet in het ziekenhuis hebben gelegen. Het herstel kan lang duren en zwaar zijn. Patiënten hebben veel verschillende klachten waardoor een op maat gemaakt revalidatietraject nodig is om zo goed en snel mogelijk te herstellen. Wij zorgen er samen voor dat u weer snel herstelt en merkt dat uw klachten met de dag minder worden, zodat u weer volop kunt deelnemen aan het leven. Door samen te werken met ergotherapeuten en diëtisten kunnen wij u op alle gebieden ondersteunen. Samen zorgen we dat de nieuwste ontwikkelingen en adviezen omtrent revalidatie na corona het best worden toegepast.   

Goed om te weten 

Met een verwijzing van de huisarts of specialist krijgt u 50 behandelingen fysiotherapie vergoed als u recent corona heeft gehad. Heeft u klachten na het doormaken van corona, maak dan een afspraak bij onze therapeuten Kevin Melessen, Belia Verbeem en Diederik Coes die gespecialiseerd zijn in corona revalidatie. 

(Diederik Coes, Fysiotherapeut, Geriatrie bij Isokin)

Gelezen en gehoord

Zitten er in voorverpakt fruit nog wel vitaminen?

250 gram groenten en 2 stuks fruit. Volgens het Voedingscentrum is dat wat we elke dag minimaal aan groenten en fruit binnen moeten krijgen. Nu ligt er in de supermarkt ook voorverpakt fruit, vaak al voorgesneden. Handig, zeker om mee te nemen. Maar is dat even gezond als gewoon een stuk fruit?

Soorten fruit

Fruit is er in veel soorten. Zacht fruit zoals aardbeien en bessen, citrusfruit als sinaasappels en citroenen, steenvruchten als abrikozen, exotisch fruit als kiwi’s en bananen en natuurlijk pitfruit als appels en peren. Die laatsten komen voornamelijk uit Nederland. Sinaasappels halen we vooral uit het Middellandse Zeegebied en de bananen, meest geïmporteerde vrucht, komen uit Midden-Amerika. In Nederland eten we het liefst appels, bananen en peren. Maar ook druiven, aardbeien en kiwi’s zijn favoriet.

Gezondheidsvoordelen

Het eten van fruit is gezond. Het verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en verlaagt het risico op onder andere diabetes. Het bevat relatief weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Eet fruit bij voorkeur in zijn geheel en niet als sap. Bij het maken van sap gaan veel vezels verloren en die zijn juist zo belangrijk. Sappen bevatten ook veel meer suikers.

Voorverpakt versus vers

Maar is voorverpakt fruit net zo gezond? Fruit is kwetsbaar en zodra het gesneden wordt, beperkt dat de houdbaarheid. Maar wat voor al het fruit geldt is dat het vitaminegehalte iets achteruitgaat naarmate het langer ligt. Voorverpakt fruit wordt met kou en in een speciale verpakking verpakt. De manier waarop dat gaat, lucht met een laag zuurstofgehalte en een verhoogde CO2, zorgt ervoor dat het fruit juist  weer iets langer houdbaar is.

Let op voor toegevoegde suikers

Volgens Eelke Westra, onderzoeker naar de kwaliteit van verse groenten en fruit na de oogst en voor consumptie bij Wageningen Food & Biobased Research, is het niet de verpakking die zorgt dat voorverpakt fruit minder vitamine bevat. “Je zou zelfs bijna kunnen zeggen dat de voorgesneden en verpakte fruitsalade iets meer vitamines bevat dan ‘gewoon’ fruit. Aan het gesneden fruit is citroenzuur toegevoegd, tegen het bruin worden. En wat zit daarin? Het verschil is verwaarloosbaar, maar toch: vitamines”, aldus Westra tegen het AD. Wel is het belangrijk om op de verpakking na te gaan of er geen extra suikers aan het fruit zijn toegevoegd. Dit wordt nog wel eens gedaan bij voorverpakte fruitsalades.

(Bron: Voedingscentrum)

 
 
  Deel 
  Tweet 
  Deel 
  Doorsturen 
 Isokin Training & Fysiotherapie Apeldoorn
 Jean Monnetpark 19
 7336 BA Apeldoorn
 isokin@isokin.nl
 055 - 534 10 82
Uitschrijven