Facebook icon Twitter icon Forward icon

Het Oncologie Centrum is door de OECI geaccrediteerd als Comprehensive Cancer Center

Het Maastricht UMC+ Oncologie Centrum en onderzoeksinstituut GROW van de Universiteit Maastricht zijn samen door de Europese Organisatie van Kanker Instituten (OECI) erkend als Comprehensive Cancer Center. Het MUMC+ is het eerste UMC en na het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam het tweede ziekenhuis in Nederland met deze prestigieuze certificering. Het kwaliteitskeurmerk is vijf jaar geldig en houdt in dat het centrum oncologische zorg, wetenschappelijk onderzoek en onderwijs in samenhang en op excellent niveau aanbiedt.

Bernd Kremer, medisch directeur van het Maastricht UMC+ Oncologie Centrum: “Deze certificering is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van ons centrum en voor de zorg aan patiënten in onze regio en ver daarbuiten. Maar zeker ook een erkenning voor al het werk dat de afgelopen tijd is verricht.” Aan de toekenning van het kwaliteitskeurmerk is namelijk een intensief accreditatietraject voorafgegaan waarin het Oncologie Centrum en GROW (School for Oncology and Developmental Biology van de Universiteit Maastricht) gezamenlijk zijn opgetrokken.

Leven met functiebehoud
Deze samenwerking heeft volgens de OECI geleid tot een innovatieve en dynamische organisatie - een frontrunner - die onderzoek en kennis stevig integreert in de klinische praktijk. Daaraan ten grondslag ligt een sterke visie die focust op overleven met functiebehoud. Dit houdt in dat zorg en onderzoek continu gericht zijn op het behouden of herstellen van alle functies die iemands gezondheid definiëren. Denk daarbij aan lichamelijke functies, mentaal welbevinden, sociale participatie en kwaliteit van leven. Manon van Engeland, wetenschappelijk directeur van GROW: “Qua research betekent dit onder meer dat we inzetten op verbetering van diagnostiek en behandelingen met minder bijwerkingen. Maar ook dat we ons nadrukkelijk richten op preventie, het voorkomen van kanker. Onder meer door onderzoek te verrichten naar genen, omgeving en leefstijl.”

Best mogelijke zorg
Zorg, onderzoek en ondersteuning zijn volgens de OECI in Maastricht helder georganiseerd rondom de ‘patient journey’. Het traject dat patiënten afleggen van verwijzing tot follow-up thuis. Om de best mogelijke zorg te realiseren is op alle niveaus patiëntenparticipatie verankerd. Van samen beslissen over een behandeling (shared decision) tot meebeslissen over toekomstig beleid (patiëntvertegenwoordiging in de Oncologiecommissie).

Netwerkfunctie
Het certificaat is ook toegekend vanwege de duidelijke netwerkfunctie. Binnen OncoZON - het Oncologisch Netwerk Zuidoost-Nederland - wordt met acht andere regionale ziekenhuizen en het radiotherapiecentrum Maastro samengewerkt. Daarnaast wordt intensief samengewerkt met alle partners binnen het Maastricht UMC+ die zich bezighouden met oncologische zorg en onderzoek, zoals de onderzoeksinstituten CAPHRI (Care and Public Health Research Institute), NUTRIM (School of Nutrition and Translational Research in Metabolism), het Clinical Trial Center Maastricht en het Kankeronderzoekfonds Limburg.

Samen met patiënten ontwikkeld: de AYA vouwfolder

Een mooi voorbeeld van co-creatie: de AYA vouwfolder boordevol tips. Voor en mede dóór AYA's. Hoewel wij als zorgverleners in eerste instantie sceptisch waren over de toegevoegde waarde van een papieren folder voor deze jonge doelgroep, stond de doelgroep zelf hier juist heel anders in!

"Hadden wij deze folder maar gekregen in de spreekkamer" en "Het is zo fijn om direct praktische tips te krijgen bij de zorgen die je hebt" zijn 2 veelgehoorde uitspraken.

De folder is te verkrijgen in het ontmoetingscentrum. Digitaal is de folder beschikbaar op onze website.

Heb je vragen? Mail ons dan: aya.oc@mumc.nl.

Patiëntenparticipatie = waardevol

Fietsjes verpleegafdeling A5: kijken naar wat er wél kan

Als gevolg van corona mogen patiënten niet van hun kamer af. Hierdoor kunnen ze geen gebruik maken van de beweegruimte op verpleegafdeling A5. Ook voor mensen die minder mobiel zijn is de beweegruimte geen optie. Dat moet anders kunnen dachten een aantal innovatieve zorgverleners!

Ze schaften 8 fietsen aan. Met deze fietsen kunnen patiënten tóch bewegen (in bed) en daarmee hun armen of benen trainen. Het initiatief werd geëvalueerd middels een enquête. Reacties van patiënten waren onder andere: “Er wordt hier in je geïnvesteerd” en “Al het mogelijke wordt gedaan”. Een mooi voorbeeld van denken in mogelijkheden.

De patiënten zijn zo enthousiast dat het team het aantal fietsen wil gaan uitbreiden. En niet alleen dat, er wordt ook doorontwikkeld! De nieuwe fietsen zullen kwalitatief beter zijn. Met als doel dat elke patiënt op A5 de mogelijkheid krijgt tot bewegen. Want of je nu gezond of ziekt bent, mobiel bent of aan bed gekluisterd, bewegen heeft een positief effect op je gezondheid. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal!
 

Het betrokken team bestaat uit: Ingeborg Vriens (Internist-oncoloog), Astrid Demandt (Internist-hematoloog), Heidi van Ojik (Internist-oncoloog), Robbert Nelissen (teamleider A5), Erwin Vanderhoeft (leidinggevende A5), Hanneke van Dijk-Huisman (Fysiotherapeut/Kliniek op Maat), Elske Heeren (Stafadviseur Operational Excellence/Kliniek op Maat), Viony Rutten (student), Bianca Wauben (Stafmedewerker Kwaliteit en Veiligheid).

En niet te vergeten alle zorgverleners die het initiatief een warm hart toedragen en de patiënt motiveren om aan de slag te gaan!

Ruim een miljoen voor kankeronderzoek in Maastricht

Is leukemie te bestrijden met een antidepressivum? Welke rol speelt een verstoord dag-nachtritme bij vermoeidheid na darmkanker? KWF Kankerbestrijding investeert 1,13 miljoen euro in twee Maastrichtse onderzoeken om deze vragen te beantwoorden. De onderzoeken gaan nog dit jaar van start. Zo blijft oncologische vooruitgang ook in coronatijd gewaarborgd.

Lees het volledige artikel hier.

Nieuwe voorlichters uitwendige borstprotheses poli Oncologie

Het Borstprothese Informatiecentrum Maastricht (oftewel BIM), wat is dat eigenlijk? En waarom is dit belangrijk voor onze patiënten? Polikliniekmedewerkers Katja Maes en Mariëlle Loozen nemen het stokje over van Marjo van Bilsen en Ria Pieters en vertellen hun verhaal.

Marjo en Ria (beiden vrijwilligers) hebben jarenlang onafhankelijke voorlichting gegeven over protheses aan borstkankerpatiënten op de poli Oncologie. Deze uitwendige protheses zijn niet alleen bedoeld voor vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, maar ook voor vrouwen die borstsparend zijn geopereerd. Er is een uitgebreid assortiment beschikbaar om te bekijken én te passen, voor jong en oud. Denk hierbij aan protheses voor in de beha, zwemkleding en hemdjes. Vrouwen kunnen vervolgens zelf, goed geïnformeerd, naar een speciaalzaak in de buurt om de gewenste protheses, lingerie of badkleding aan te schaffen.

Marjo en Ria vonden het tijd om ermee te stoppen en hebben het stokje overgedragen aan Katja en Mariëlle. Zij zijn sinds maart elke donderdagochtend beschikbaar voor patiënten. 

Katja en Mariëlle: “Het belangrijkste doel is om patiënten goed voor te lichten over de verschillende opties die er zijn. We leren patiënten om kritisch te kijken. Er kan veel meer dan je denkt en het kan een enorme opluchting zijn wanneer vrouwen hiervan op de hoogte zijn. Ook adviseren we patiënten om (jaarlijks) navraag te doen bij hun verzekering. Protheses worden elke 2 jaar vergoed binnen de basis zorgverzekering. Lingerie wordt ook vaak deels vergoed, afhankelijk van de aanvullende verzekering die een patiënt heeft.”

Maar er zit nog meer achter het BIM verhaal. Mariëlle vertelt: “Ik heb zelf borstkanker gehad en een tijdje een prothese gedragen. Ik wist al het een en ander over uitwendige protheses, omdat ik in een lingeriezaak heb gewerkt waar we deze verkochten. De kennis die ik hier heb opgedaan kan ik goed inzetten in mijn werk als voorlichter.”

Katja is helaas ook geen onbekende op dit gebied: “Toen ik borstkanker kreeg wist ik weinig over de mogelijkheden betreffende protheses en bijbehorende lingerie. Terwijl het juist prettig is om al in het begin te weten wat er allemaal mogelijk is op dit gebied. Ook na een borstreconstructie kan er nog behoefte zijn aan informatie over protheses. Er kan namelijk asymmetrie ontstaan door bijvoorbeeld toe- of afname in gewicht. Of juist wanneer patiënten nog in afwachting zijn van een reconstructie.”

Katja en Mariëlle horen regelmatig van collega’s dat de patiënten erg blij zijn met het persoonlijke advies dat ze krijgen. Vaak is er een eenvoudige oplossing voor hun probleem. Het neemt een stukje onzekerheid weg. De chirurgen en mammacare verpleegkundigen onderschrijven het belang van goede voorlichting.

Eén ding staat als een paal boven water: Marjo en Ria hebben met enorm veel toewijding voorlichting gegeven. Dat hun werk nu wordt voortgezet door deze twee gedreven polikliniekmedewerkers is erg waardevol. Want het is duidelijk dat ook Mariëlle en Katja hun werk met veel passie doen. Ze geven vrouwen meer zelfvertrouwen door goede voorlichting. Een prachtig voorbeeld van persoonsgerichte zorg.

Ervaart u angst voor de terugkeer van kanker?

Bespreek dit met uw zorgverlener!

Na de behandeling van kanker kunt u nog lang bang zijn dat de kanker terugkomt. Uw lichaam heeft u in de steek gelaten en het is begrijpelijk dat dit angst geeft. Als deze angst u overweldigt of niet vanzelf minder wordt, is het raadzaam dit met uw behandelend arts of verpleegkundige te bespreken. Zij kunnen u zo nodig verwijzen naar een psychosociale zorgverlener om u verder te helpen.


Kijk voor meer informatie op: 
https://oncologie.mumc.nl/ondersteunende-zorg/psychosociale-zorg/angst-en-kanker

Rapport hemato-oncologische zorg 2021 beschikbaar

De incidentie van hematologische maligniteiten is over de afgelopen 30 jaar meer dan verdubbeld en zal de komende jaren aanzienlijk blijven toenemen. Dit blijkt uit het rapport ‘Hemato-oncologische zorg in Nederland’ dat Integraal Kankercentrum Nederland op 10 mei heeft uitgebracht. De 5-jaarsoverleving is over het algemeen toegenomen gedurende die tijd, maar dit is minder het geval voor o.a. oudere patiënten. Daarom luidt één van de aanbevelingen van dit rapport ‘Extra aandacht voor de oudere patiënt’.

Lees hier verder!

Five4Five 2021 - 100.000 km voor kankeronderzoek in Limburg

Onderzoek naar kanker moet en gaat door. Corona is van grote invloed op fondsenwerving. Steun is nu belangrijker dan ooit. En dus heeft Kanker Onderzoek Fonds Limburg een mooi coronaproof alternatief bedacht. Dit jaar gaan we samen voor 100.000 km ofwel € 100.000,-.

Ga naar www.five4five.nl waar u alles kunt lezen over de onderzoeksprojecten die u meehelpt mogelijk te maken én waar u ook de inschrijfmodule vindt. Komt u er niet uit of heeft u een andere vraag? Neem dan gerust contact op via info@five4five.nl of bel naar 043-4077363.
 

Lees ook de nieuwsbrief van Kankeronderzoekfonds Limburg! Deze verschijnt binnenkort op de hun siteMet o.a. een mooi artikel over één van onze eigen leden van het patiëntenpanel: Dimitry Hensgens.

De Geraakt-door-kankerlijn - voor emotionele steun

Heeft u of heeft een dierbare de diagnose kanker gekregen en wordt u overspoeld door gedachtes en emoties? Zou u graag veilig en anoniem over deze geovelens, angsten en zorgen willen praten?

De geraakt door kankerlijn is er voor iederen die wel wat emoitionele steun kan gebruiken. Zij zijn er voor (ex) patiënten, maar ook voor partners, kinderen en vrienden. Want ook in hun leven kan de diagnose kanker veel losmaken.

Bel: 085 00 43 444

Kijk op: www.geraaktdoorkanker.nl

Maastricht UMC+ maakt de "White Ribbon" compleet

Op vrijdag 21 mei 2021  werd een delegatie van de White Ribbon Tour warm onthaald bij het Maastricht UMC+. Het witte lint werd fietsend en wandelend door onder meer longartsen, patiënten, nabestaanden, verpleegkundigen, arts-onderzoekers, studenten en andere enthousiaste deelnemers aangeboden aan 35 ziekenhuizen. Van Zeeland, via Nijmegen, richting Groningen en dan over de Afsluitdijk via Rotterdam naar Maastricht. Zo is het witte lint letterlijk op de kaart van Nederland zichtbaar.

In Limburg werd van Zuyderland MC naar Maastricht UMC+ gefietst door longarts dr. Gronenschild, een patiënt en onderzoekers. Bij aankomst in Maastricht werden ze warm onthaald door onder meer prof. dr. Annemie Schols (vicevoorzitter Raad van Bestuur), prof. dr. Bernd Kremer (hoofd van het Oncologiecentrum) en longartsen dr. Lizza Hendriks en dr. Monique Hochstenbag. Beide longartsen zijn ook actief betrokken bij the White Ribbon Tour. Een initiatief om de bewustwording voor longkanker te vergroten en geld in te zamelen voor gepersonaliseerde (long)kankerbehandelingen. De landelijk initiatiefnemer is Niels Harthoorn die 2 jaar geleden op zijn twintigste de diagnose longkanker kreeg. De tocht is ook een voorbereiding voor de beklimming van de Stelviopas voor Stelvio for Life, een uitdaging die het WhiteRibbon Tour NL team op 28 augustus 2021 aan gaat.

Meer weten? Zie: https://linktr.ee/TheWhiteRibbonTourNL

Colofon

Inhoud: Joyce de Vos i.s.m. het patiëntenpanel

Verschijning: 4x per jaar