Facebook icon Twitter icon Forward icon

Kent u de poli Palliatieve Zorg? Een poli om u te ondersteunen!

Misschien heeft u lichamelijke klachten zoals pijn, benauwdheid of misselijkheid. Of misschien wilt u graag eens met iemand praten over de twijfels en onzekerheid die het gevolg zijn van uw ziekte. Of u heeft vragen over welke ondersteuning er mogelijk is. Maar ook als u meer wilt weten over keuzes voor behandeling, het verlichten van klachten in de laatste levensfase, palliatieve sedatie of euthanasie, kunt u een afspraak maken op de poli palliatieve zorg.

Voor wie?
De poli Palliatieve Zorg op het Oncologie Centrum is er voor alle patiënten in behandeling voor ongeneeslijke kanker en hun naasten. U kunt deze poli ook bezoeken als u nog behandeld wordt voor kanker. Tijdens het polibezoek heeft u een gesprek met een gespecialiseerd verpleegkundige of verpleegkundig specialist van het palliatieteam. Deze verpleegkundige zal met u uw vragen en mogelijke klachten op een rijtje zetten en u informatie geven. Als dat nodig is kan ook een arts meedenken.

Voordelen
Onderzoek heeft aangetoond dat vroeg starten met palliatieve zorg, soms gelijktijdig met het behandelen van de kanker, leidt tot een betere kwaliteit van leven van de patiënt zelf en ook van zijn/haar naasten. Het gesprek met de verpleegkundige van het palliatieteam biedt voldoende tijd om uw vragen, problemen en/of onzekerheden te bespreken.

Verwijzen
Voor een afspraak op deze poli kunt u verwezen worden door uw medisch specialist, huisarts of andere hulpverlener, maar u kunt ook zelf een afspraak maken. De poli Palliatieve Zorg is adviserend; dit wil zeggen dat na uw polibezoek bij onze verpleegkundige, een advies zal worden gegeven aan uw behandelaar.
De verpleegkundige van het palliatieteam zal ongeveer na een week nog eenmaal telefonisch contact met u opnemen om te horen of u nog vragen heeft en of uw klachten verbeterd zijn.

Verzekering
Een bezoek aan de poli palliatieve zorg in het MUMC+ valt onder de basisverzekering.

Contact
Wilt u graag een poli-afspraak maken of heeft u andere vragen, dan kunt u ons bereiken op:
Oncologie Centrum, MUMC+ (ma-vrij 8.30u-17.00u)  tel. 043 – 38 76 400

Website
https://palliatievezorg.mumc.nl

Symposium "Samen rondom kanker"

Op donderdag 19 maart vindt het symposium "Samen rondom kanker" plaats in Venray.

Dit symposium is bedoeld voor patiënt, naasten en zorgverleners en is gericht op de aspecten rondom kanker zoals vermoeidheid, mantelzorg en re-intergratie.

Voor meer informatie en inschrijving: www.isozzon.nl

 

Jong en kanker - AYA

AYA’s (Adolescents & Young Adults) zijn jonge mensen die tussen 18 en 35 jaar die voor het eerst te horen krijgen dat ze kanker hebben. Je hebt dan vaak hele normale vragen in een abnormale situatie. Denk aan vragen over opleiding, werk, voeding, sport, zelfstandigheid, relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit.

Kijk voor meer informatie op onze website.

Praten over kanker met het gezin

Hoe ga je om met kanker binnen het gezin? Als je als ouder de diagnose kanker krijgt, denk je meestal meteen aan je kinderen. Hoe moet het nu met hen? Hoe vertel ik het? Hoe steun ik ze?

Daarom hebben wij informatie ontwikkeld die u kunt gebruiken om het gesprek aan te gaan. In deze informatie worden ook tips per leeftijdsfase gegeven, van baby tot puber.

Klik hier voor meer informatie.

Informatieavond "Kanker bespreken met het gezin"

Kanker raakt niet alleen de patiënt, maar ook het gezin. Dat is het thema van de informatiebijeenkomst georganiseerd door Hematon samen met het Oncologie Centrum van het MUMC+. Verschillende sprekers zullen dit thema vanuit hun eigen invalshoek belichten. Aan het woord komen o.a. een ervaringsdeskundige, een GZ-psycholoog en de mensen van de Yellow Club van het Toon Hermans Huis.

Wanneer: donderdagavond 2 april van 18.30 - 21.30

Waar: Greepzaal Maastricht UMC+ niveau 4 (volg route H)

Aanmelden: houd de website www.hematon.nl/agenda in de gaten, hier kunt u zich binnenkort inschrijven! Of bel met Lous Verrest: 0495 - 591591

Leven met kanker - door Martin Huizing

Leven met kanker. Ik ben best een tijd bezig geweest met genezen, maar ze legden me al snel uit dat dat er niet in zit. Ik zou sterven en ze zouden me helpen dat het met behoud van kwaliteit van leven zo lang mogelijk zou duren.

In de praktijk kwam dat er op neer dat alle behandelingen werden stop gezet. Ik bleef wat pillen slikken, bloedverdunner, cholesterol remmers, een pufje tegen kortademigheid. Verder niks eigenlijk.

Van bezig met doodgaan ging ik vrij ongemerkt over op overleven. Ik ging nog steeds dood maar nu nog niet. Dat duurde wel een jaar. Steeds meer bekroop me de gedachte "ik kan niet blijven dood gaan. Ik ga kennelijk voorlopig nog niet, wat moet ik dan?" Nou ja gewoon doorgaan. Ik deed wat fysiotherapie voor mijn conditie, zat op Tai Chi, speelde toneel in Levantoneel (puur geluk) ging Samen Oet, zong in For Joy en er was dat fantastische Facebook, iedere dag mijn verbinding met de wereld.

Het duurde weer een tijd voor ik besefte dat ik niet meer bezig was te sterven, maar dat ik leefde met kanker. Nu al 4 jaar. Ik ben geen uitzondering. Veel mensen leven met kanker, vaak nog veel langer dan ik. 10, 20 jaar, soms nog langer. Sommige mensen hebben pijn of andere bijwerkingen, sommige mensen kunnen een leven met kanker niet aan. Wachten op de dood, die maar niet komt.

Ik, ik leef met kanker, goed te doen, ik ben niet erg mobiel en wordt geleidelijk wat eenzamer, want erg aantrekkelijk om mee om te gaan is zo'n oude man, met kanker, waarmee het uiteindelijk alleen maar geleidelijk slechter mee kan gaan, natuurlijk ook niet. Ik ben erg gauw vermoeid. De tuin, drie keer bukken om wat onkruid te verwijderen en ik heb het wel gehad. 100 meter lopen met stok. Een paar 100 meter met rollator.

Toch wel wat kilometers met mijn elektrische fiets. Samen met mijn vrouw een ritje door het heuvelland met onze 16 jaar oude Skoda. Vaak naar de film. We lenen films bij de leeszaal en zitten hand in hand samen te kijken. Ik huil om bijna alles. We gaan veel naar het theater. Ik ben gelukkig.

Martin Huizing - lid patiëntenpanel Oncologie Centrum

Colofon

Inhoud: Joyce de Vos i.s.m. het patiëntenpanel

Verschijning: 4x per jaar