Underviserens digitale kompetencerSom vi kunne læse i Uddannelses- og Forskningsministeriets nyhedsbrev forleden, er der netop blevet bevilliget 45 millioner kroner til at styrke digitale kompetencer blandt undervisere på de videregående uddannelser. Der er tale om i alt 9 tværinstitutionelle projekter, der adresserer kompetenceudvikling af undervisere inden for stort set alle fagdiscipliner. Sådan! Mere specifikt handler projekterne om at udvikle underviseres kompetencer inden for digitale læringsteknologier, og dermed understøtte arbejdet med digital dannelse i undervisningen af
studerende. Eksempelvis handler projektet Teknosofikum om at løfte de digitale kompetencer hos undervisere gennem et nyt blended learning-forløb bestående af moduler med e-læring og workshops for undervisere inden for kunst-, arkitektur- og designuddannelser, mens projektet Digital kompetenceudvikling baseret på curriculumudvikling i en digital tidsalder sigter mod at udvikle undervisningsforløb rettet mod undervisere inden for humaniora, samfundsvidenskab og erhvervsøkonomi. I dette projekt arbejdes der med curriculumanalyse og -udvikling foretaget af de respektive lærerkollegier. I nyhedsbrevet siger Uddannelses- og Forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen, at studerende også skal ”forstå fælderne og forholde sig kritisk til, hvordan vi bruger
teknologien. Her spiller underviserne på de videregående uddannelser en vigtig rolle, for det er dem, der klæder de studerende på til deres fremtidige arbejdsliv”.
Jeg tænker, at vi som undervisere skal stå på tæer for at løfte den opgave. Helt konkret betyder det, at den gode underviser konsekvent integrerer digitale læringsteknologier, digital dannelse og kernefaglighed i undervisningen af de studerende. Denne indsats er helt i tråd med visionerne i den tidligere regerings udspil Fleksible universitetsuddannelser til fremtiden (2018), hvor det netop fremhæves, at arbejdet med digitale læringsteknologier ”skal ske på et reflekteret grundlag, så de etiske valg i måden, vi bruger teknologien på, er velovervejede og sker på basis af solid viden”. Jeg føler mig udfordret – på den gode måde.
Nyt fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Kobling af Læringsbarometer med uddannelsesbevillingerne er fastlagt
Der er indgået en politisk aftale om, hvordan målingerne fra læringsbarometeret, som blev gennemført i efteråret 2018, skal benyttes til eventuelt at justere institutionernes bevillinger.
Det er især de enkelte institutioners udvikling frem mod en kommende måling i 2021, som kan få betydning for deres bevillinger.
Åbent møde i SIG'en
Førsteårspædagogik15. april 2020
Danmarks Tekniske Universitet
Åbent møde i SIG'en
Faglig vejledning og mentoring
på de videregående uddannelser
21. april 2020
Syddansk Universitet Vejledning og organisering af vejledning og feedback i et institutionelt perspektiv
Open meeting in the SIG
Higher education policy and practice, HEPP
May 20, 2020
DPU, Campus EmdrupThis is a launch event for the new SIG, HEPP.
Call for Abstracts:
DUN Konferencen 2020
Underviseren i centrum
Forlænget deadline: 31. januar 2020 Dette års DUN-konference inviterer til en diskussion af underviserens rolle nu og i fremtiden. Sammen med de to keynotes vil vi prøve at besvare spørgsmålene: Hvem er underviserne? Hvad gør den gode underviser? Hvordan understøtter og udvikler vi god undervisning?
Call for Papers:
Tema for DUN Konferencen 2020
Underviseren i centrum
Deadline: 1. september 2020
Temaet for dette års DUN-konference - og dermed DUT 30 - går imod tendensen i en tid, hvor det ser ud som om, at underviseren er rykket ud af fokus med studentercentreret læring, studieintensitet og fokus på adaptive læringsoplevelser for den enkelte studerende. Temaet inviterer til en diskussion af underviserens rolle nu og i fremtiden.
INDsigt-seminar:
Students' learning experience in the chemistry laboratory and their understanding of the nature of science
February 25, 2020
University of Copenhagen
Hendra Yusup Agustian, Department of Science Education, University of Copenhagen, will present the results of his research, inquiring into the various aspects of students’ learning in the laboratory, particularly the preparation stage for laboratory work, and how they view science from an epistemological perspective.
IGNITE Conference and Workshop
Design Thinking and Maker Culture:
Sticky Learning for the 21st Century
March 25-26, 2020
University of Applied Arts, Austria
This conference seeks to explore teaching methods that promote sticky learning within the wider areas of education within the digital humanities, cultural studies, and the creative and cultural industries, both as part traditional educational curricula as well as lifelong learning.
Call for Proposals
12th International EUREDOCS Conference
July 6-8, 2020
Universidade do Porto, Portugal
This conference will focus on the following theme: HEIs coping with external and internal challenges. Preference will be given to great proposals related to the conference theme, but the EUREDOCS conference also provides an open track option to allow other PhD students working on other European topics and issues in higher education research to contribute to the conference.
February 5, 2020
Centre for Teaching Development and Digital Media, Aarhus
Pædagogisk konsulent i universitetspædagogik
Syddansk Universitet, Odense
Ansøgningsfrist: 15. februar 2020
SDU Universitetspædagogik søger en pædagogisk konsulent til varetagelse af opgaver inden for pædagogisk kompetenceudvikling og uddannelsesudvikling til besættelse snarest muligt.
|