Kijk hier voor de online versie.

 
https://www.weekendvandewetenschap.nl/
 

Jouw maandelijkse portie wetenschapsnieuws!

 
 
 
 

Waar komt de fruitvlieg vandaan?

De fruitvlieg, we kennen hem allemaal. Hij zit bij onze fruitschalen en houdt van overrijp fruit. Maar waar komt de fruitvlieg eigenlijk vandaan? Onderzoekers hebben vast weten te stellen dat de roots van de fruitvlieg in het zuiden van Afrika liggen. Maar vervolgens was het ontzettend moeilijk om de wilde fruitvlieg te vangen. Onderzoekers zetten in de bossen verschillende vallen neer, met de hoop de oorsprong van de wilde fruitvlieg te ontdekken.

 
 
 
 

Goed bewaarde tombe ontdekt in Egypte

De tombe die werd gevonden is opgericht voor Wahtye, een belangrijke ambtenaar en priester van Farao Neferirkare. Neferirkare regeerde in de eerste helft van de 25e eeuw voor Christus, wat betekent dat de tombe nu 4500 jaar oud is. De tombe is een spectaculaire vondst vanwege de geweldige staat van het bouwwerk. Op de wanden zijn verschillende kleurrijke taferelen ontdekt. Veel wandschilderingen gaan over zijn moeder, vrouw en verdere familie.
 

 
 
 
 
 

Filmpje: Een vuurtornado in een zeepbubbel

Scheikunde lijkt soms misschien taai en complex, maar de proefjes waarderen we allemaal! Hier een filmpje van de bubbelkunstenaar Dustin Skye, die een bubbeltornado maakt. Met een combinatie van butaangas, lucht en een vlam weet hij een prachtig beeld te creƫren.

 
 
 
 
 
 

Nieuwe dwergplaneet ontdekt

Het meest afgelegen hemellichaam in ons zonnestelsel is ondekt! De dwergplaneet kreeg daarbij ook een passende bijnaam: Farout. Farout staat op dit moment op 120 AU van ons af. 1 AU staat voor de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Ter vergelijking: Pluto staat op een afstand van 34 AU bij ons vandaan. Farout lijkt een rozige gloed te hebben, wat erop wijst dat hij rijk aan ijs is. 

 

 
 
 
 

Vrouw krijgt baby dankzij baarmoeder van overleden vrouw

Tot voorkort was het niet mogelijk om een kind te kijgen met een baarmoeder van een overleden donor. Onderzoekers voerden bij 10 vrouwen een baarmoedertransplantatie uit van overleden donors. Dit mondde nooit uit tot de geboorte van een kind. Tot nu. De 32-jarige Braziliaanse vrouw is de eerste ter wereld die een baarmoeder kreeg van een overledene en zo haar kind kreeg. Deze belangrijke doorbraak biedt perspectief voor onvruchtbare vrouwen over de hele wereld.

 
 
 
 
 

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Het Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.

Contact
T: +31 (0)20 531 35 90
E: info@weekendvandewetenschap.nl
W: www.weekendvandewetenschap.nl

 
 
 

Uitschrijven