Ingen billeder? Web-version

Dansk Universitetspædagogisk Netværk
 

Overskrifter i nyhedsbrevet
 

  • 10 minutters-reglen

  • Udgivelse: Kollektiv Akademisk Vejledning - Fra forskning til praksis

  • INDsigt-seminar: Målrettet bachelor-undervisning i ansvarlig forskningspraksis og god studiepraksis

  • Jobopslag: Postdoc til en 1-2 årig stilling vedrørende køn og evaluering
     
 
 
 

10 minutters-reglen
 

Af Christina Juul Jensen, medlem af DUNs bestyrelse

I Pædagogisk Center Samfundsvidenskab, KU, samarbejder vi med underviserne om en kortlægning og udvikling af BA uddannelserne. Målet er at skabe en transparent sammenhæng og progression i uddannelsernes fag og opbygning. Under dette store faginstitutionelle udviklingsarbejde, som er både organisatorisk og redskabsorienteret, hører blandt andet en satsning på øget integration af studietekniske kompetencer i uddannelsernes enkelte fag.

Et eksempel på, hvordan vi arbejder med dette, er ideen om det, vi kalder 10-minutters-reglen, hvor vi vil bede undervisere på uddannelsernes fag om at bruge 10 minutter af hver undervisningsgang til fx at fortælle om, hvordan netop denne undervisningsgang bygger videre på den sidste eller forbindes med den kommende. De kan også bruges til at fortælle om, hvordan denne undervisningsgang introducerer til studietekniske overvejelser om læsning af pensum, arbejdet i grupper eller om hvordan man skriver akademiske opgaver. De ti minutter skal benyttes til at eksplicitere og tydeliggøre sammenhængen og progressionen i fagene og i den almene tilgang til og implementering af studieteknik. Vores erfaringer indtil nu tyder på, at studieteknik læres bedst, hvis teknikkerne præsenteres timet, doseret og i kontekst.

Mange undervisere gør allerede dette i deres undervisningspraksis. Gør alle det, løfter vi i samlet flok og med implementeringen af et relativt lille greb, kan der skabes synergi i samspillet mellem studieteknik og faglighed, og de to elementer kan stilladsere hinanden til fordel for de studerendes læring. Vi håber på, at små 10 minutter faktisk kan gøre en stor forskel!

 
 
 

Udgivelse: Kollektiv Akademisk Vejledning
- Fra forskning til praksis

Forfattere: Helle Merete Nordentoft, Helle Hvass, Kristina Mariager-Anderson, Søren Smedegaard Bengtsen, Anne Smedegaard og Sarah Damgaard Warrer

Engang fik alle studerende på universiteterne individuel vejledning. Men det seneste årti har politikere gennemført reformer for at undgå, at studerende bliver forsinkede med studierne. Derfor er kollektiv vejledning kommet på dagsordenen. Samtidig er kravet til både universiteter og studerende, at kvaliteten af uddannelse ikke må forringes. Derfor er der behov for konkrete værktøjer, så studerende kan blive vejledt i større grupper i stedet for enkeltvist.

Bogen viser, hvordan vejledere kan håndtere udfordringerne og styrke kvaliteten af kollektiv vejledning.

Læs mere
 
 
 

INDsigt-seminar:
Målrettet bachelor-undervisning i ansvarlig forskningspraksis og god studiepraksis

Hvor: Københavns Universitet
Hvornår: 21. februar 2019

Den danske kodeks for integritet i forskning foreskriver, at der skal introduceres til de grundlæggende principper for integritet i forskning på både bachelor- og kandidatniveau. Undervisning i forskningsintegritet for bachelorstuderende bør adskille sig væsentligt fra tilsvarende undervisning for fx ph.d.-studerende, både fordi læringsmålene er forskellige, og fordi de studerende har forskellige udgangspunkter. På seminaret diskuteres de særlige udfordringer og muligheder i undervisningen i integritet med udgangspunkt i eksempler fra den eksisterende undervisning.

Læs mere
 
 
 

Postdoc til en 1-2 årig stilling vedrørende køn og evaluering

Hvor: Aarhus Universitet
Hvornår: 1. august 2019
Ansøgningsfrist: 11. februar 2019

Kort om projektet:
Er kvinder dårligere undervisere end mænd – ifølge de studerende? Projektet undersøger, om der er kønsforskel i studerendes evalueringer af undervisere på de videregående uddannelser. En række udenlandske studier har påvist, at kvindelige undervisere evalueres dårligere end mandlige. Projektet undersøger, om der findes en sådan forskel i Danmark, og hvilke mekanismer der i så fald ligger bag. 

Læs mere
 
 
Dansk Universitetspædagogisk Netværk 
Denne email er sendt til dig, fordi du har tilmeldt dig nyhedsbrevet på dun-net.dk. Du kan til hver en tid afmelde nyhedsbrevet. 
 
  Tweet 
  Del 
  Videresend 
Opdater indstillinger  |  Afmeld