Af Christina Juul Jensen, medlem af DUNs bestyrelse
I Pædagogisk Center Samfundsvidenskab, KU, samarbejder vi med underviserne om en kortlægning og udvikling af BA uddannelserne. Målet er at skabe en transparent sammenhæng og progression i uddannelsernes fag og opbygning. Under dette store faginstitutionelle udviklingsarbejde, som er både organisatorisk og redskabsorienteret, hører blandt andet en satsning på øget integration af studietekniske kompetencer i uddannelsernes enkelte fag.
Et eksempel på, hvordan vi arbejder med dette, er ideen om det, vi
kalder 10-minutters-reglen, hvor vi vil bede undervisere på uddannelsernes fag om at bruge 10 minutter af hver undervisningsgang til fx at fortælle om, hvordan netop denne undervisningsgang bygger videre på den sidste eller forbindes med den kommende. De kan også bruges til at fortælle om, hvordan denne undervisningsgang introducerer til studietekniske overvejelser om læsning af pensum, arbejdet i grupper eller om hvordan man skriver akademiske opgaver. De ti minutter skal benyttes til at eksplicitere og tydeliggøre sammenhængen og progressionen i fagene og i den almene tilgang til og implementering af studieteknik. Vores erfaringer indtil nu tyder på, at studieteknik læres bedst, hvis teknikkerne præsenteres timet, doseret og i kontekst.
Mange undervisere gør allerede dette i deres undervisningspraksis. Gør alle det, løfter vi i samlet flok og med implementeringen af et relativt lille greb, kan der skabes synergi i samspillet mellem studieteknik og faglighed, og de to elementer kan stilladsere hinanden til fordel for de studerendes læring. Vi håber på, at små 10 minutter faktisk kan gøre en stor forskel!