Indien deze nieuwsbrief niet goed op het scherm verschijnt : klik hier.

 

Beste auteur,

 

deAuteurs heeft nog enkele activiteiten voor u klaarstaan voor het einde van het jaar!

 

> Conferentie van Maastricht: vrij 18 & zat 19 november 2016, Maastricht

"Zonder Shakespeare geen Netflix"

Op vrijdag 18 en zaterdag 19 november vindt de 31e editie van de Vlaams-Nederlandse Conferentie van Maastricht plaats. Een tweejaarlijkse bijeenkomst en uitwisseling rond een actueel thema dat de directe inhoudelijke of zakelijke belangen betreft van dramaschrijvers, studenten theater, regisseurs en dramaturgen in de toneel-, televisie- en filmwereld.

De beginselen maar vooral ook de kunst van het schrijven, die Shakespeare meer dan 400 jaar geleden in het leven riep, zijn ook vandaag nog alomtegenwoordig.

Zonder de meester van toen, geen Netflix vandaag. Zonder schrijvers, geen drama.

Ook dit jaar zet deAuteurs haar schouders onder dit initiatief van Stichting Dramaastricht, i.s.m. Toneelacademie Maastricht en de Jan van Eyck Academie.
De tweedaagse Conferentie start op vrijdag met een hele reeks masterclasses. Op zaterdag worden twee referaten gehouden en wordt er feestelijk afgesloten met de uitreiking van de prestigieuze Edmond Hustinx-dramaschrijfprijs voor een auteur van scenario’s en/of toneelteksten en de ANV Theaterscriptieprijs 2015 voor de beste master scriptie over het Nederlandse en/of Vlaamse theater.

Vrijdag 18/11
• masterclasses gegeven door scenario- en toneelschrijvers: Paul Pourveur, Jibbe Willems, Paul Piedfort en Nathan Vecht
• discussie over actualiteiten in de belangensfeer
• schrijversdiner

Zaterdag 19/11
• referaathouders Hugo Heinen en Tim Van Aelst + nagesprekken
• uitreiking prijzen
• afsluitende receptie

Meer info en contact: http://www.dramaastricht.nl/

 

> Uitreiking deAuteursprijs & Jonge Aanstormende Talentenprijzen 2016: vrij 25 november 2016, Antwerpen

Op vrijdagavond 25 november nodigt deAuteurs je van harte uit op de 4e prijsuitreiking van de deAuteursprijzen 2016, en dat op het 5-jarig jubileum van het grafisch kunstenfestival Grafixx van Villanella en Huis Haas. Genoeg redenen tot feest dus!

Dit jaar is er niet 1, maar zijn er wel 3 prijzen uit te delen. Na Malin-Sarah Gozin (audiovisueel), Fikry El Azzouzi (theater) en Annelies Verbeke (literatuur), is het nu de beurt aan de categorie illustratie. The word was al ‘out’, maar het mag nog eens gezegd: gelauwerd voor zijn autonome en geëngageerde werk, wint illustrator en stripauteur Serge Baeken de deAuteursprijs 2016. Daarnaast worden ook twee beginnende illustratoren in de schijnwerpers gezet: Wide Vercnocke en Shamisa Debroey ontvangen onze nieuw in het leven geroepen 'jonge talenten prijzen'.

Kom ook zeker op zaterdag of zondag langs op het festival in DE Studio, want dan stellen onze drie winnaars eigen werk tentoon in DE Kelder (-1). Kom gerust kijken, kom gerust kopen, laat je aanwinsten persoonlijk signeren, maar vooral: geniet van opmerkelijk talent uit print- en papierwereld!

Het volledige programma en updates vind je hier.

Wanneer: vrijdag 25/11 (20u – 23u), zaterdag 26/11 (12u – 18u) & zondag 27/11 (12u – 18u)
Waar: DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, Antwerpen
Tickets vrijdagavond 25/11: gratis voor leden van deAuteurs, mits inschrijving via ddeloore@deauteurs.be, uiterlijk vrijdag 18/11! Aansluitend biedt deAuteurs u een drankje aan.

Van harte welkom!

 

> Infoloket: Gent - dinsdag 6 december 2016

Op dinsdag 6 december organiseert deAuteurs van 14u tot 18u een infoloket in het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent.

deAuteurs biedt haar leden gratis professioneel en juridisch advies over auteursrecht, mediarecht, onderhandelingen, fiscaal en sociaal statuut, beurzen, aangiften… De juridische dienst leest contracten na, stelt modelcontracten ter beschikking, adviseert, onderhandelt en bemiddelt in geval van conflicten.

Onze infoloketten bieden u de mogelijkheid om al uw praktische, juridische en fiscale vragen tijdens een persoonlijk onderhoud voor te leggen aan onze medewerkers. Zij nemen de tijd om alle ingeschreven auteurs persoonlijk advies te geven m.b.t. hun individuele situatie.

Hoe gaat het praktisch in zijn werk?
Gelieve uiterlijk donderdag 1/12 in te schrijven via info@deauteurs.be.
We contacteren u kort nadien om samen het precieze uur van afspraak vast te leggen.

Geef bij uw inschrijving aan welke vragen u heeft en stuur belangrijke documenten alvast via e-mail door. Zo kunnen onze medewerkers zich grondig voorbereiden.

 

EN OOK NOG DIT!

 

> Oproep deadline BEURS Bologna - literaire leden deAuteurs

Ben je auteur en/of illustrator van een jeugdboek en heb je altijd gedroomd van een reis naar de Jeugdboekenbeurs van Bologna, de Bologna Fiere van 3 tem 6 april 2017?
Nog één week lang, tem dinsdag 15/11, heb je de tijd om je aan te melden voor onze Bologna beurs via: http://beurzen.auteuronline.be

U komt in aanmerking voor deze beurs als:
- u lid bent van deAuteurs;
- u reeds auteursrechten hebt ontvangen via een collectieve beheersvennootschap;
- u minimum drie jeugdboeken heeft uitgegeven bij een professionele uitgeverij.

Samenstelling van uw aanvraag (PDF of Worddocument):
– motivering van de beursaanvraag;
– eigen project ter presentatie aan een uitgever of op de beurs in Bologna;
– rekeningnummer voor overschrijving van de beurs en gegevens begunstigde.
Meer informatie vind je hier.

 

> Kitty Crowther en Koos Meinderts winnen Boekenpauw en Boekenleeuw 2016

Met 'De zee zien' (De Fontein) wint Koos Meinderts de Boekenleeuw 2016. Kitty Crowther, lid bij SCAM en nauw betrokken bij deAuteurs, krijgt de Boekenpauw voor 'Mama Medusa' (De Eenhoorn).

Zondag rond 17.30u maakte juryvoorzitster Christel Van Dyck de winnaars van de Boekenleeuw en -pauw 2016 bekend. Het zijn de prijzen voor het beste en het mooist geïllustreerde kinder- en jeugdboek in het Nederlandse taalgebied. De uitreiking vond plaats tijdens de Boekenbeurs.
Het is de eerste keer dat kinder- en jeugdboeken uit Vlaanderen én Nederland in aanmerking komen voor de prijs. De prijs werd dit jaar toegekend aan boeken verschenen tussen 1 januari 2015 en 30 juni 2016. De winnaars ontvangen allebei €2500 en een trofee.

Via de website van de boekenbeurs kon het grote publiek deelnemen aan een stemwedstrijd.
Auteur Toon Tellegen en illustrator Alain Verster wonnen de stemwedstrijd van het publiek.

De Boekenleeuw en de Boekenpauw zijn een initiatief van Boek.be en komen tot stand met de steun van VUV, VBI, deAuteurs, Radio 2 en SABAM for culture.

 

> Versterking team deAuteurs

Sinds eind september wordt het deAuteursteam versterkt door Chloé Van Beveren, die Erik Verpoort vervangt op de documentatiedienst en instaat voor het beheer van audiovisuele aangiftes en de analyses van zenders.

Barbara Cardoen is in zwangerschapsverlof t/m midden mei 2017. Vanaf december worden haar taken overgenomen door Barbara Persyn (50%): bpe@deauteurs.be en nieuwe collega Pamela Stuyck (50%): pstuyck@deauteurs.be.

Het volledige deAuteursteam staat steeds voor u klaar!

 

Graag tot binnenkort, op één van onze activiteiten!

 

U kunt ons ook volgen (en liken!) op facebook


Gelieve hier te klikken, indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.