Af Lars Ulriksen, formand for DUNs bestyrelse
Hvad er meningen med universitetsstudier?
Hvad er egentlig meningen med universitetsstudier og videregående uddannelser? Er meningen at opfylde de læringsmål, vi skriver ind i kursusbeskrivelser og studieordninger, eller er det andet også? Siden sommeren 2016 har et engelsk forskningsprojekt undersøgt ”konstruktionen” af studerende ved videregående uddannelser. Projektet sammenligner seks europæiske lande, heriblandt Danmark. Det er to artikler fra projektet, som har fået mig til at tænke på spørgsmålet om meningen med det hele.
Den ene artikel (The construction of higher education students within national policy) bygger på en analyse af taler og rapporter fra regeringer og andre interessenter. Her finder Brooks, at danske studerende i officielle dokumenter beskrives som problematiske: De er for mange, for langsomme og vælger de forkerte uddannelser. Studerende er en investering.
Den anden artikel (Students’ views about the purpose of higher education) bygger på interview med studerende, bl.a. om formålet med videregående uddannelser. Her fandt Brooks og hendes kolleger, at danske studerende er opmærksomme på uddannelsens betydning for landet og økonomien, men de betonede også, at uddannelsen bidrager til en personlig vækst og udvikling og til en bredere samfundsmæssig udvikling. De studerende havde altså et bredere blik på, hvad formålet med videregående uddannelser er end de officielle dokumenter. Hvad mener vi selv som undervisere og udviklere?
Hvordan kan vi mellem al opmærksomheden på opfyldelsen af læringsmål også skabe plads til dannelse og bidrag til samfundet? Hvad synes vi selv er meningen med uddannelserne, og hvordan forsøger vi at formidle det? Det vil jeg tænke lidt over i 2021. Godt nytår.
Realising the Ecological University
Ronald Barnett is Emeritus Professor of Higher Education at University College London Institute of Education (where he was both Dean of Professional Development and (subsequently) Pro-Director for Longer Term Strategy)
The university is not just encircled by but is entangled with several major ecosystems of the world and, whether recognized or not, the university is influenced by them and negotiates its way through them. Eight ecosystems stand out in particular, those of the economy, knowledge, social institutions, learning, persons, culture and the natural environment.It is a matter of judgement for any university as to where and how it might do this, in its teaching, its research and in its engagements with the wider world.
Reminder: Call for Papers DUT 31
Faglig vejledning i forandring
Deadline: 28. februar 2021
Det seneste årti har de videregående uddannelser oplevet øget optag af studerende og øget diversitet samtidig med generelle budgetnedskæringer, dimensionering af fag og fokus på færdiggørelse (Fremdriftsreformen). Disse mange tiltag og forandringer har også påvirket den faglige vejledning. Er vi ved at miste det særlige undervisningsformat, der kaldes faglig vejledning, eller vejledes der i dag blot på nye måder, med nye og andre muligheder for læring? Hvilke eksempler findes der på gode praksisser ude på fagene? Og hvad er de et svar eller modsvar på?
Peer feedback - hvorfor og hvordan
Forfattere: Lotte Rienecker og Ditte Jacobsen
Under et uddannelsesforløb vil de studerende møde peer feedback skriftligt, mundtligt, digitalt, i par, på hold, anonymt osv. Alt sammen for at ruste dem til det virkelige liv, hvor de som fx færdiguddannede sygeplejersker, bioanalytikere, socialrådgivere, pædagoger eller lærere kommer til at stå i mange situationer, hvor de selv skal give feedback til kolleger, elever og patienter. Og skal modtage det som kollega, medarbejder m.v.
Bogen er fyldt med aktiviteter og måder at give feedback på.
This event hosted by European University Association, EUA, provides an opportunity for participants to meet and discuss developments in learning and teaching at European universities.
The Forum builds on EUA’s work with its member universities on this topic.
Online CHEF Talk in February
Experiments in Decolonizing the University. Towards an Ecology of Study
Har vi din forskning med på DUNs forskningsside?
Dansk Forskning på DUN-net.dk har fået et løft
Det er nu blevet let at finde forskning, der er relevant for dig. Og det er blevet nemt for dig at indsende dine forskningsresultater! Brug søgefunktion eller sortér efter kategori, type, sprog eller årstal.
Anbefaling af artikel fra DUT 15, 2013
Der findes mange spændende og brugbare artikler i DUTs arkiv, og
DUNs bestyrelse vil jævnligt finde en artikel, som fortjener ny opmærksomhed, frem fra arkivet.Denne gang er det Søren Smedegaard Bengtsen, der har udvalgt
en artikel fra DUT nr. 15 (årgang 8, 2013)
af Trine Bovbjerg, Monika Janfelt, og Hanne Dauer Keller.
Arbejdsmiljø og karriere - to ph.d.-udfordringer
I en tid, hvor vi ikke har adgang til vores fysiske arbejdsmiljøer, er det vigtigere end nogensinde før at være opmærksom på de sociale og ofte uformelle læringsfællesskaber, som skaber en god og inspirerende studie- og forskningskultur. Vi ser både i forskningslitteraturen og den grå litteratur (fx blog-posts skrevet af de ph.d.-studerende selv – se links nedenfor), hvor vigtige faglige fællesskaber (fysiske og virtuelle) er for at undgå ensomhed og isolation og bevare motivation og momentum.
I denne sammenhæng vil jeg gerne anbefale DUT-artiklen 'Arbejdsmiljø og karriere - to ph.d.-udfordringer', der tidligt og rettidigt (herhjemme) sætter fokus på ph.d.-studerendes trivsel, work-life balance og karriereovervejelser. Artiklen viser, hvilke balancer mellem personlige og faglige dimensioner og den formelle og uformelle læring, der er særligt vigtige - samt betydningen af arbejdsmiljø - for både forskningsmæssig fremdrift, kreativitet og personlig trivsel.
Med denne anbefaling håber jeg, at forskningsmiljøerne, forskningsprogramledere, ph.d.-vejledere og ph.d.-skoleledere på de danske universiteter vil give arbejdsmiljøet for ph.d.-studerende og postdocs ekstra opmærksomhed i et forårssemester, hvor vi igen starter med at arbejde sammen på afstand.
Nyttige blogs for især ph.d.-studerende, deres vejledere, og ph.d.-skoleledere:
Postdoc of Learning Sciences and evaluation of digital education at UCPH
University of Copenhagen
Application deadline: February 7, 2021
The University of Copenhagen is seeking a postdoctoral researcher to investigate teaching through the lockdown period and support a knowledge-based discussion of how the University of Copenhagen integrates educational technology in a post-Corona situation.
|