Indien deze nieuwsbrief niet goed op het scherm verschijnt: klik hier
6 februari 2014

De nieuwe auteurswet laat op zich wachten
Publieke raadpleging Europese Commissie: deadline 5 maart
deAuteurs onderhandelt mee over toekomst Taalunie Toneelschrijfprijs
deAuteurs @ FIPA, Biarritz
Gedichtendag & de Poëzieweek
De winnaars over hun Quick Scan
Reprografierechten (kopierechten) 2012 -2013
deAuteurs duimt voor 'The Broken Circle Breakdown
Summer School 2014, José Rivera

>De nieuwe auteurswet laat op zich wachten

Het ziet er naar uit dat boek XI van het economisch wetboek één van de meest gelobbyde teksten zal worden: auteurs, producenten, zenders en telecomoperatoren zijn allen erg begaan met deze nieuwe teksten. Dit maakt het voor politici in volle verkiezingscampagne niet makkelijk om de juiste beslissing te nemen.

deAuteurs heeft, samen met andere beheersvennootschappen, de Scenaristengilde en de Unie van Regisseurs, heel hard gewerkt aan dit dossier omdat we ons meer dan ooit bewust zijn van de noodzaak van aanpassingen aan het wetgevend kader.

Samen met de gildes en de andere beheersvennootschappen hebben auteurs en artiesten een schrijven gericht, in naam van de ‘verenigde audiovisuele sector, aan Minister Vandelanotte, bevoegd voor het auteursrecht en lid van de regering die mee oordeelt over dit dossier.

De krachtlijnen uit deze brief vindt u hier:

>Publieke raadpleging Europese Commissie: deadline 5 maart

Wij roepen u dringend op om deel te nemen aan de raadpleging van de Europese Commissie die de toekomst van het auteursrecht mee zal bepalen.

De Europese Commissie heeft een publieke raadpleging gelanceerd die kadert in het politiek debat omtrent de hervorming van het auteursrecht. Ondanks de constructieve medewerking van auteurs, uitgevers en andere rechthebbenden wordt er aangestuurd op een versoepeling van het auteursrecht, die uitermate schadelijk is voor auteurs en uitgevers.

Zonder uw individuele stem zullen de gebruikers de boventoon voeren in dit debat en zal de bescherming door het auteursrecht teruggeschroefd worden. Het is dan ook uitermate belangrijk dat u in uw hoedanigheid als auteur individueel reageert op deze consultatieronde en zo mee uw stem drukt op het toekomstige Europese auteursrechtenbeleid.

Hoe kan u deelnemen?

De tekst (de bevraging start op pagina 5), uitsluitend beschikbaar in het Engels, is lang en ingewikkeld. Laat u hierdoor niet afschrikken: u mag antwoorden in het Nederlands. Wij zullen onze leden in de loop van volgende week een modelantwoord doorsturen dat zij vrijblijvend kunnen overnemen.
Vul op de eerste pagina zoveel mogelijk gegevens in over uzelf en
mail uw antwoord voor 5 maart naar : markt-copyright-consultation@ec.europa.eu

>deAuteurs onderhandelt mee over toekomst Taalunie Toneelschrijfprijs

deAuteurs spreekt – samen met Lira en andere beheersvennootschappen - de positieve intentie uit om de Taalunie Toneelschrijfprijs van de Nederlandse Taalunie de komende jaren inhoudelijk mee te ondersteunen. De Taalunie Toneelschrijfprijs wordt elk jaar uitgereikt aan een schrijver van een oorspronkelijk Nederlandstalig toneelstuk dat in het voorafgaande seizoen voor het eerst is opgevoerd. Gesprekken met een aantal vooraanstaande theaterfestivals zijn aan de gang voor mogelijke podia waarop de prijs in de toekomst zal worden uitgereikt. Met dit initiatief wenst deAuteurs het belang van de Nederlandstalige toneelliteratuur in de hedendaagse culturele context te benadrukken.

Meer over de Taalunie Toneelschrijfprijs

>deAuteurs @ FIPA, Biarritz

Van 21 tot 26 januari 2014 vond het FIPA televisiefestival plaats in Biarritz.

De één-reeks 'De Ridder' was geselecteerd voor de officiële competitie. Regisseurs Lars Goeyvaerts en Tom Goris waren op het festival aanwezig, o.a. voor een persontmoeting na de screening.
De Vlaamse documentaire reeks 'Ten oorlog' werd eveneens vertoond, dit in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog.
Verder ontving Jan Matthys de Fipa d’Honneur voor zijn hele oeuvre. Naar aanleiding hiervan werd de eerste aflevering van 'In Vlaamse Velden' vertoond. De reeks is momenteel te zien op één en werd geschreven door Charles De Weerdt, Carl Joos en Geert Vermeulen.

Het publiek kon de Vlaamse reeksen zeker smaken. De series werden zeer goed onthaald en er werd uitdrukkelijk gepolst naar de DVD- of buitenlandse release. Mooie vooruitzichten dus voor makers en producenten.

www.fipa.tv

>Gedichtendag & de Poëzieweek

De laatste donderdag van januari is traditiegetrouw Gedichtendag.

Niet alleen vinden er die dag heel wat activiteiten en optredens plaats, er worden ook prijzen uitgereikt: Paul Bogaert ontving de Herman de Coninckprijs 2014 voor de beste dichtbundel voor 'Ons verlangen' (uitgeverij Bezige Bij, Antwerpen). Max Temmerman won met 'Beesten' uit de bundel 'Bijna een Amerika' (uitgeverij Vrijdag) de Herman de Coninck Publieksprijs voor het mooiste gedicht. De jury besloot dit jaar geen debuutprijs uit te reiken.

De vakjury bestond uit Yra van Dijk, voorzitter, (Universiteit Leiden), Bas Kwakman (Poetry International Foundation Rotterdam), Stijn Meuris (zanger) en Hilde Verbreuken (Radio 1).

Naar aanleiding van dit gebeuren laat deAuteurs u graag meegenieten van een gedicht van Koen Stassijns, vicevoorzitter van deAuteurs.

Ter zake

open brief

Er is nog hoop in dit gedicht: woorden
hoeven niet langer een liefje, opgemaakt
in het bed van één nacht. Ze willen weer
gillend wakker worden uit de ongehoorde
droom van het geoefend zwijgen. Zoals hier.

Woorden moeten op stap, van deur op een kier
tot alle deuren open, en daar het brood
van de verbeelding verdelen. Meer dan ooit
tot geen meer kan zeggen: wij wisten het niet. Het is nog niet te laat, al weeft de winter
luidkeels zijn bruine leuzen door de kruinen.

Wie nu nog zwijgt moet alles vrezen.Koen Stassijns

oorspronkelijk gepubliceerd in Zwijghout,
Atlas, Amsterdam, 2000

volledig herwerkt in 2014


De Poëzieweek vond dit jaar plaats van 30 januari tot en met 5 februari.
Meer info:
www.poezieweek.com/gedichtendag/index.html

>De winnaars over hun Quick Scan

Naar aanleiding van de Boekenbeurs bood deAuteurs twee gratis Quick Scans van iStoire aan ter waarde van 250 EUR.

Een Quick Scan heeft tot doel de online aanwezigheid van een auteur te screenen en te optimaliseren. Tijdens de Boekenbeurs waagden heel wat enthousiaste auteurs hun kans om zo een scan te winnen. Bij de loting kwamen Bouke Billiet en Kolet Janssen als winnaars uit de bus.

Enkele weken nadien analyseerden ianka fleerackers en Rosemie Callewaert, de initiatiefneemsters van iStoire, samen met de auteurs hun online profiel. Dit gebeurde vanuit de invalshoek van een journalist, die van een organisator van auteurslezingen en die van een doorsnee lezer.

Zowel Bouke als Kolet vonden de Quick Scan een positieve en leerrijke ervaring.

Bouke stelde vast dat het hem dwong om na te denken over zijn eigen verantwoordelijkheid inzake publiciteit en promotie: "Het is bijzonder confronterend, maar het is een feit: een goed boek schrijven volstaat niet. Op de een of andere manier moet je jezelf ook in de kijker spelen.

Kolet kreeg naar eigen zeggen een hele reeks bruikbare tools ter verbetering van haar online imago mee. Wat haar betreft is het verhaal van iStoire er 'een met toekomst.

Een initiatief dat vatbaar is voor herhaling! deAuteurs kijkt ernaar uit om de samenwerking met iStoires in de toekomst verder te zetten.

Neem zeker een kijkje op istoire.be.
Je vindt er ook het kortverhaal van Annelies Verbeke, Bus 88, het laatste van de drie kortverhalen die auteurs-leden in opdracht van deAuteurs schreven voor de jaarlijkse uitgave van de NMBS (nav de Foire du Livre). Via deAuteurs werd dit verhaal beschikbaar gesteld op de website.

>Reprografierechten (kopierechten) 2012 -2013

Vervolledig uw aangiftedossier

Voor de correcte uitbetaling van uw rechten is het van primordiaal belang
uw werken nauwgezet en tijdig aan te geven:

• Publicaties uit 2012 - aangifte voor 31 maart 2014
• Publicaties uit 2013 - aangifte voor 30 juni 2014

Werken aangeven kan online via de aangiftemodule op www.deauteurs.be/ledentoegang.
Inloggen doet u met uw persoonlijke deAuteurscode en paswoord.

U kan uw aangifte ook per e-mail (documentatie@deauteurs.be) of per post (deAuteurs, documentatiedienst, Koninklijke Prinsstraat 87, 1050 Brussel) versturen:

Volgende gegevens mogen niet ontbreken:
• titel van uw werk
• eventueel titel van het tijdschrift
• jaar van uitgave of verspreiding
• oplage in België
• aantal pagina’s
• uitgever(s)

U heeft vragen?
Auteursdienst via 02 551 03 45 - auteursdienst@deauteurs.be
Documentatiedienst via 02 551 03 57 - documentatie@deauteurs.be
Meer info over kopierechten (reprografierechten) vindt u op
de site van deAuteurs: reprografie
en op www.reprobel.be

>deAuteurs duimt voor 'The Broken Circle Breakdown'

Vanzelfsprekend wenst deAuteurs Felix van Groeningenn, Carl Joos en
heel het team van 'The Broken Circle Breakdown' veel succes bij de uitreiking van
de Césars op 28 februari en
de Oscars op 2 maart.

In iTems#5 heeft Carl Joos het o.a. over 'The Broken Circle Breakdown',
'De behandeling' en 'Cordon'.
Lees het artikel

>SUMMER SCHOOL 2014, José Rivera

SUMMER SCHOOL 2014 “Met José Rivera van treatment naar script”


JOSE RIVERA, is een geliefd mentor van de Sundance lab en een gerenommeerd theater- en scenarioschrijver ( o.a. van Walter Salles’ “The Motorcycle Diaries” en “On The Road”).
Hij woont en werkt in New York. In april en juni van dit jaar zal hij 6 geselecteerde scenaristen/filmmakers begeleiden met de ontwikkeling van hun scenario.

Het atelier onder zijn leiding is bedoeld voor scenaristen, filmmakers of producenten van langspeelfilm; kortom voor iedereen die ervaring heeft met het schrijven van een scenario en een treatment klaar heeft dat hij/zij wil ontwikkelen.

Het programma bestaat uit 2 intensieve workshops, 6 dagen in april en nog eens 5 dagen in juni van dit jaar. De eerste sessie is van donderdag 24 april tem vrijdag 2 mei 2014, de tweede sessie is gepland van maandag 30 juni 2014 tem zaterdag 5 juli 2014. De meetings vinden plaats in RITS School of Arts, Brussel.

In april ligt de focus op het herwerken van het treatment tot een step-out line. Daarna volgt een individuele schrijfperiode. In de tweede sessie wordt de eerste versie van het scenario geanalyseerd en de herwerking besproken.

Er zijn maximaal 6 studenten (duo’s zijn toegelaten). De 6 kandidaten worden geselecteerd uit alle inzendingen. Treatments kunnen voor de inschrijvingsprocedure in de Nederlandse of Engelse taal. De voertaal voor het atelier is Engels.

Waar?
RITS School of Arts, A. Dansaertstraat 70, 1000 Brussel.
Wanneer?
eerste sessie: van donderdag 24 april tem vrijdag 2 mei 2014. tweede sessie: van maandag 30 juni 2014 tem zaterdag 5 juli 2014.
Deadline inschrijving verlengd tot:
donderdag 20 februari 2014.
Bekendmaking selectie:
dinsdag 25 februari 2014.
Deelname:
Alle voorwaarden en het inschrijvingsformulier kan u vinden op de site www.rits.be (Op de hoofdpagina klik rechts balkje aan: “RITS Summer School”)
De deelnemers fee:
800€ (voor een tweede deelnemer van hetzelfde project 400€).
Voor alle vragen of inlichtingen mailt u naar
ritssummerschool@ehb.be

Download hier de aankondiging

Summer school 2014 is een organisatie van RITS School of Arts, met de steun van Erasmushogeschool Brussel, Vlaams Audiovisueel Fonds, deAuteurs en de Scenaristengilde vzw.


Verdere info vindt u op onze website www.deauteurs.be.
U kunt ons ook volgen (en liken!) op facebook

Gelieve hier te klikken, indien u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen.